Απεσταλμένος ΠΣΑΤ: Σαμαράς Πάνος
Κάθε αρχή και δύσκολη… Πόσω μάλλον όταν γράφεται (αθλητική ιστορία)… Ο Βασίλης Γκορτσιλάς θα μπορεί κάποτε να υπερηφανεύεται, ότι στα 16 του έγινε ό πρώτος Έλληνας που …παραβίασε το άβατο της συγχρονισμένης κολύμβησης και συμμετείχε στο μικτό ντουέτο του 17ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου της Βουδαπέστης… Δύο χρόνια μετά την είσοδο του αγωνίσματος στην αντίστοιχη διοργάνωση του Καζάν και κόντρα στις επιφυλάξεις και τις όποιες αντιδράσεις.
Ακόμη κι η ομοσπονδιακή προπονήτρια Ναταλία Τσερνέτσκα είχε σφοδρές αντιρρήσεις στην αρχή για την παραβίαση του γυναικείου …άβατου, όμως σύντομα αναθεώρησε και έγινε υπέρμαχος του αγωνίσματος. Κι όπως φαίνεται ο νεαρός Θεσσαλονικιός πρωταθλητής με ρίζες και αφετηρία το πόλο, έβαλε τα χέρι του και το ταλέντο του…
Η αρχή έγινε με την ένατη θέση στον τελικό του τεχνικού προγράμματος με παρτενέρ την Ολγα Κουργιαντάκη στις 17 Ιουλίου. Ακολούθησε η δέκατη θέση με 69,7333 βαθμούς, στα προκριματικά της Παρασκευής (21.7) στο ελεύθερο μέρος του προγράμματος, με παρτενέρ τη Σίλια Κοφίδη. Για να ακολουθήσει ο μεγάλος τελικός του Σαββάτου(22.7), στις 20.00 στον οποίο το ελληνικό ζευγάρι που μετρά λίγους μήνες προπονήσεων, θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του, μαζί με άλλα 10. Σημειωτέον ότι προκρίθηκαν και οι έντεκα χώρες που συμμετείχαν στο αγώνισμα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος , τα δύο νεαρά παιδιά, υπό τα βλέμματα της ομοσπονδιακής προπονήτριας, Ναταλία Τσερνέτσκα, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, για τη συμμετοχή τους στο αγώνισμα και δήλωσαν αισιόδοξοι για τη συνέχεια.
«Προσπαθήσαμε πάρα πολύ, τόνισε η Σίλια Κωφίδη. Έγιναν κάποια λάθη συγχρονισμού, όμως θα προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε στον τελικό και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι… Με τον Βασίλη κάναμε προπόνηση κάποιες εβδομάδες. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη περίοδος που δουλέψαμε μαζί. Ήταν πολύ λίγος ο καιρός, όμως καταφέρνουμε συνέχεια και βελτιωνόμαστε. Είναι μια όμορφη εμπειρία, κι είμαι πολύ ενθουσιασμένη που είμαι ένα απ τα κορίτσια που κάνει μικτό ντουέτο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και στη συνέχεια».
Ο Βασίλης Γκορτσιλάς στα 16 του χρόνια, γράφει ιστορία στο άθλημα. Είναι το πρώτο αγόρι από ελληνικής πλευράς που μπαίνει στον μέχρι πρότινος περιχαρακωμένο και γυναικοκρατούμενο χώρο της συγχρονισμένης κολύμβησης.
«Προσπαθήσαμε και τα καλλιτεχνικά μας ήταν αρκετά καλά, όμως πιστεύω ότι μπορούμε κι άλλο, είπε γεμάτος αισιοδοξία ο Βασίλης Γκορτσιλάς. Στον τελικό θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς και να πάμε στο …1000%(χίλια τοις εκατό !) »
-Κι είσαι πρωτοπόρος. Το πρώτο αγόρι, ο πρώτος Έλληνας σε μικτό ντουέτο, με την καθοδήγηση της Ναταλίας Τσερνέτσκα.
«Μ’ έχει βοηθήσει παρά πολύ η κ. Τσερνέτσκα. Είναι απ΄ τους ανθρώπους που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και την ευχαριστώ πολύ. Μου έχει μάθει πολλά πράγματα και πάνω απ΄όλα πιστεύει σε μένα. Κι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να ζητήσει ένας αθλητής απ΄την προπονήτριά του. Εμπιστοσύνη…»
-Ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για πληρέστερο πρόγραμμα, όπως παρατήρησε και η προπονήτριά σας. Οπότε χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά. Σωστά;
«Έχει πολύ δίκιο. Δουλεύουμε στο μικτό ντουέτο από τον Απρίλιο. Η εμπειρία είναι μοναδική. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά κι είναι σίγουρο ότι θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα»…
Η Ναταλία Τσερνέτσκα, παρακολουθεί χαμογελαστή. Αφήνει (για λίγο) στην άκρη την χαρακτηριστική αυστηρότητά της…
«Προσπάθησαν τα παιδιά όσο μπορούσαν» λέει . Ο Βασίλης κάνει συγχρονισμένη πολύ λίγο καιρό. Μπήκε πρόσφατα στο ντουέτο. Τον καλέσαμε πρώτη φορά για καμπ τον Απρίλιο. Όταν δεν γνώριζε τίποτε. Έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου, κάτι που δείχνει ότι το μέλλον θα είναι δικό του. Οπωσδήποτε θέλει δουλειά. Τα κορίτσια για να φτάσουν σ’αυτό το επίπεδο που είμαστε, έχουν κάνει πολλά χρόνια συγχρονισμένη. Ο Βασίλης μόλις ξεκινά. Είναι δουλευταράς και πιστεύω θα γίνει το καλύτερο. Θέλω να σας πω, όταν αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το μικτό ντουέτο, ήμουν εναντίον. Δηλαδή αναρωτήθηκα, άνδρες στην συγχρονισμένη ; Όταν όμως δοκίμασα κι είδα τον Βασίλη, άλλαξα άποψη. Και δεν περίμενα ότι θα άλλαζα τόσο πολύ γνώμη. Είναι πολύ πολύ ενδιαφέρον το αγώνισμα και πολύ όμορφη η προσπάθεια».
Την καλύτερη βαθμολογία του προκριματικού συγκέντρωσαν οι Αλεξάντρ Μάλτσεφ και Μιχαέλα Καλάντσα από τη Ρωσία με 92,0000β., μπροστά από τους Ιταλούς Τζόρτζιο Μινισίνι και Μαριάντζελα Περουπάτο (90,8333β.) και τους Αμερικανούς Μπιλ Μέι και Κανάκο Κιτάο Σπέντλαβ (88,0333β.).