Γιώργος Σταυρίδης στο #AQF24: «Θέλω να βλέπω την Ελλάδα να αγωνίζεται στους τελικούς»!

Ο πολύπειρος ρέφερι με το βαρύ βιογραφικό μοιράστηκε τις εμπειρίες του από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κροατία αλλά και για τα γεμάτα κολυμβητήρια που συνόδεψαν μια εξαιρετική διοργάνωση

by Γιώργος Χρήστου

Ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής Γιώργος Σταυρίδης μίλησε στο #AQF24 για τις εμπειρίες που αποκόμισε από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κροατία αλλά και για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης που διαιτήτευσε ανάμεσα στους οικοδεσπότες και τους Ισπανούς.

Παράλληλα επισήμανε ότι το σημαντικότερο για τον ίδιο είναι οι Εθνικές ομάδες να αγωνίζονται πάντα σε τελικούς όλων των διοργανώσεων και να διακρίνονται φέρνοντας μετάλλια, ενώ αναφέρθηκε στη κοινή προετοιμασία που θα πραγματοποιήσει η Εθνική μας ομάδα Ανδρών μαζί με Κροατία και Ιταλία στο Ντουμπάι λίγο πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.

Επί προσθέτως ο πολύπειρος ρέφερι με το βαρύ βιογραφικό και τους αμέτρητους αγώνες και τελικούς στο υψηλότερο επίπεδο αναφέρθηκε στα μυστικά του επαγγέλματος στα μεγάλα και κρίσιμα παιχνίδια, ενώ σχολίασε το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας αλλά και τις αλλαγές που έρχονται την νέα σεζόν από την ΚΟΕ για την εξέλιξη του αθλήματος.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για την εμπειρία του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε Ζάγκρεμπ και Ντουμπρόβνικ σε έναν από τους καλύτερους τελικούς των τελευταίων ετών: «Αρχικά ευχαριστώ πολύ για τον ενδιαφέρον σας να προβάλετε τις εμπειρίες που είχα στο Ζάγκρεμπ. Για μένα το παιχνίδι Κροατία – Ισπανία ήταν ο πέμπτος ευρωπαϊκός τελικός της καριέρας μου, με πρώτο πάλι στο Ζάγκρεμπ το 2010 με τον αγώνα Κροατία – Ιταλία. Ήταν μια διοργάνωση που οι Κροάτες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες έκαναν κάτι απίστευτο. Ερχόταν πολύς κόσμος στο κολυμβητήριο καθώς και πολιτικοί αλλά και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας στο Ντουμπρόβνικ στο Κροατία – Μαυροβούνιο που διαιτήτευσα που κέρδισαν οι Μαυροβούνιοι στα πέναλτι αλλά και στο μεγάλο τελικό Κροατία – Ισπανία. Όλοι οι πολιτικοί και παράγοντες του τόπου του Ζάγκρεμπ και του Ντουμπρόβνικ ερχόντουσαν στη πισίνα. Σε ένα παιχνίδι της Σερβίας ήρθε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης της Κροατίας να παρακολουθεί τον αγώνα, όπως σε όλα τα παιχνίδια του Ντουμπρόβνικ ήταν ο Καθολικός Επίσκοπος της πόλης. Αυτό δείχνει την αγάπη των φιλάθλων από πάνω μέχρι κάτω για το άθλημα της υδατοσφαίρισης και γι’ αυτό έκαναν αυτούς τους φοβερούς αγώνες.

Η δυσκολία του μεγάλου τελικού ήταν η μέγιστη αλλά συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τον συνάδελφό μου κ. Μπόρις Μακέντα, όπως έχω ξαναπεί είναι ένας διαιτητή φαινόμενο. Όλα πήγαν τέλεια με τους Ισπανούς να κατακτούν τον τίτλο. Οι παίκτες είχαν όρεξη και διάθεση να παίξουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κι εμείς προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε ώστε να έχουμε ένα δυνατό και θεαματικό παιχνίδι για τον κόσμο χωρίς να υπάρξουν οι περιπτώσεις του VAR για το θέμα των βιαιοπραγιών ή του κακού παιχνιδιού ενάντια του αντιπάλου. Ήταν ένας αγώνας που έδινε ολυμπιακό εισιτήριο μετά από εκείνα που είχαν εξασφαλίσει από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα η Ελλάδα και η Ουγγαρία».

Για το πώς ένας διαιτητής μπορεί να ελέγχει ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι: «Όταν ένας διαιτητής δώσει τα όρια του αγώνα και ο παίκτης ξέρει που βρίσκονται τότε από εκεί και πέρα όλα είναι πολύ εύκολα κι εκεί τελειώνει το παιχνίδι χωρίς να υπάρχει καμία αμφισβήτηση και χωρίς να υπάρχουν γκρίζες φάσεις που μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα».

Για το πλούσιο βιογραφικό του στο κορυφαίο επίπεδο και τους αμέτρητους τελικούς που έχει σφυρίξει: «Οι διοργανώσεις είναι αρκετές. Έχω σφυρίξει σε οκτώ τελικούς Champions League Ανδρών και έναν Γυναικών, πέντε τελικούς Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ανδρών, τρεις μικρούς τελικούς Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δύο τελικούς Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών. Επίσης τέσσερις τελικούς Super Cup Ανδρών, τέσσερις τελικούς Πανασιατικών Αγώνων αλλά και σε αρκετά δύσκολα παιχνίδια στο Champions League καθώς επίσης και σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (2012, 2016, 2020), το 2012 στο Λονδίνο είχα σφυρίξει τον μικρό τελικό των Ανδρών και τον τελικό των Ανδρών ενώ στο Ρίο το 2016 είχα επιλεγεί για τον τελικό των Ανδρών. Επί προσθέτως έχω διαιτητεύσει σε ξένα πρωταθλήματα όπως της Κροατίας και του Ισραήλ αλλά και στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας. Την περσινή σεζόν σφύριξα ένα δύσκολο παιχνίδι μέσα στη Κροατία ανάμεσα στην Γιαντράν Σπλιτ και την Γιουγκ Ντουμπρόβνικ στο οποίο η Γιαντράν κέρδισε το πρώτο της πρωτάθλημα από τότε που η Κροατία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991 και έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά».

Για τις νέες προκλήσεις μέσα το 2024 και τις μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν: «Όπως έχω ξαναπεί πρώτα απ’ όλα προηγούνται οι αθλητές. Εμένα το challenge ξεκινά όταν βλέπω την Ελλάδα να αγωνίζεται στους τελικούς και γι’ αυτό ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος και δεν με διέφερε αν θα σφυρίξω που είδα την Ελλάδα στο τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών».

Για την συμβουλή που δίνει στους συναδέλφους του ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παγκόσμιων Διαιτητών: «Θέλω να δώσω μια συμβουλή σε όλους τους διαιτητές στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια διαιτησία. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να μένουν όλοι ευχαριστημένοι από ένα αποτέλεσμα και οι παίκτες να νιώθουν ότι είναι δικαιωμένοι ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Τότε ο διαιτητής έχει ευρεία αποδοχή. Πρέπει πρώτα να το κατακτήσουν και μετά να θέλουν να σφυρίξουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δηλαδή να υπάρχει πλήρη αποδοχή από τους αθλητές και τους προπονητές όλων των ομάδων».

Για το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας: «Η ελληνική διαιτησία είναι σε ένα καλό επίπεδο. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να μπουν κάποια πράγματα όπως είναι video ανάλυση και το VAR που θα βοηθήσει τις ομάδες. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, κ. Κυριάκος Γιαννόπουλος κάνει κάποιες ενέργειες από του χρόνου να υπάρχει το VAR σε κάποια δύσκολα παιχνίδια δηλαδή Final 4 Κυπέλλου και τελικοί πρωταθλήματος ή κάποιους ημιτελικούς. Οι Έλληνες διαιτητές δουλεύουν κι αυτό είναι καλό. Παρακολουθώ τα φιλικά που γίνονται στην Αττική και ξέρω ότι πάρα πολλά παιδιά βρίσκονται στα κολυμβητήρια γιατί τα συναντώ καθώς η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι αθλητές στο πόλο. Είμαστε καθαροί σαν άνθρωποι οι Έλληνες και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Για την ευθύνη που έχει ο διαιτητής σ’ έναν αγώνα: «Ο διαιτητής έχει τεράστια ευθύνη και γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβει σε κάθε σφύριγμα ότι όλοι θα πρέπει να το αποδέχονται και επίσης να έχει την αξιοπρέπεια και το θάρρος να ζητάει συγγνώμη για τα λάθη που κάνει».

Για τον ρόλο ενός διαιτητή σε συνδυασμό με το επίπεδο που ανεβαίνει συνεχώς: «Θα πρέπει να καταλάβουν όσο ανεβαίνει το επίπεδο των αθλητών καθώς συμβαίνει μέσω των τεράστιων επιτυχιών και την σκληρή δουλειά που κάνουν οι σωματειακοί προπονητές αλλά και οι προπονητές των Εθνικών ομάδων και έρχονται σε κάθε διοργάνωση με ένα μετάλλιο. Οι προπονητές δουλεύουν πολύ σκληρά και γι’ αυτό λόγο πρέπει και οι διαιτητές να δουλεύουν το ίδιο σκληρά παράλληλα μαζί τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στα challenge».

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στη δουλειά του Aquafeed24 στον Υγρό Στίβο: «Καλύπτεται τις ανάγκες που έχει ο Υγρός Στίβος. Το βλέπω καθημερινά και σας εύχομαι τα καλύτερα. Ελπίζω όπως κάνετε πάντα να καλύπτετε όλες τις διοργανώσεις γιατί ο κόσμος ψάχνει για πληροφόρηση για το άθλημα μας».

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA