Ένας κιόλας χρόνος συμπληρώθηκε από την μονομαχία του Σπύρου Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016, στα 10 μέτρα Ανοιχτής θαλάσσης όπου για μια χεριά, έχασε το χρυσό μετάλλιο και πήρε το ασημένιο!

Δεν γίνεται λόγος τόσο για το μετάλλιο, όσο για το ήθος, το χαρακτήρα και την πυγμή του Έλληνα αθλητή! Ο 36χρονος αθλητής, έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στην ιστορία του αθλητισμού και παρά την ανατροπή που έγινε στο Ρίο, παραμένει ψηλά στο αθλητικό ιδεώδες!

Στις 16 Αυγούστου του 2016, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, χάνοντας για μία μόνο χεριά το χρυσό, από τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν.

Έξι αθλητές βρίσκονταν στην ίδια ευθεία στα τελευταία 200 μέτρα της κούρσας και, μόνο ο Έλληνας πρωταθλητής επιτάχυνε και πήρε το προβάδισμα, δείχνοντας σίγουρος για την κατάκτηση του χρυσού.

 Με νύχια και με δόντια ο Γιαννιώτης πήρε διαφορά σχεδόν μισού μήκους από τους αντιπάλους του και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το χρυσό, μέχρι τη στιγμή που ο Ολλανδός Βέερτμαν πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας ένα τρομερό πενηντάρι που του έφερε τελικά, το χρυσό μετάλλιο.
Οι δύο αθλητές τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο ώστε οι κριτές χρειάστηκαν φώτο φίνις για να κρίνουν ποιος είναι ο πρώτος και ο δεύτερος. Για μια χεριά, πράγματι, έχασε λοιπόν ο Σπύρος Γιαννιώτης.
Το ασημένιο του μετάλλιο ωστόσο, δεν μπορεί να σβήσει τη “χρυσή” του προσωπικότητα!