Από την μεγάλη γιορτή του Beachpolistas World Tour δεν έλειψε ο Αργυρός Ολυμπιονίκης του Τόκιο και Αρχηγός της Εθνικής ομάδας Ανδρών πόλο, Γιάννης Φουντούλης, δίνοντας το «παρών» στην μοναδική αυτή αθλητική διοργάνωση.

Παράλληλα, μίλησε στο Aquafeed24 για την τεράστια αυτή επιτυχία που πρώτη φορά σημειώνεται στο ελληνικό ανδρικό πόλο και την εμπειρία του από το φετινό Beachpolistas World Tour:

Συγχαρητήρια για αυτό που καταφέρατε, είναι μια τεράστια επιτυχία για την Ελληνική Υδατοσφαίριση. Μέσα σε όλο αυτό βλέπουν οι περισσότεροι μόνο το αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχει και ο κόπος όχι μόνο εντός αλλά και εκτός πισίνας. Το να είστε μακριά από τις οικογένειές σας, φόβος για την πανδημία, η σκληρή δουλειά για 5 συνεχόμενα έτη… Ως γονιός πια, τι θα συμβούλευες τους νέους γονείς για όλη αυτή την διαδικασία στο να φτάσει κάποιους στην κορυφή του αθλητισμού; 

«Προσωπικά, η ευκαιρία που είχα να μεγαλώσω και να εξελιχθώ μέσα στον αθλητισμό είναι αυτό που με έχει διαμορφώσει σήμερα σαν χαρακτήρα, σαν αθλητή και γενικά σαν άνθρωπο. Οπότε αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που οι γονείς μου επέλεξαν να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο του αθλητισμού, γιατί μην ξεχνάμε ότι όλα από την οικογένεια ξεκινούν… Μεγάλωσα μέσα σε αυτόν τον χώρο και μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα μικρά παιδιά έχουν τεράστια οφέλη να αποκομίσουν με όποιο άθλημα κι αν ασχοληθούν. Τώρα σχετικά με το αν αξίζει ο κόπος, η κούραση και η προσπάθεια μέχρι να φτάσει κανείς στο σημείο που φτάσαμε εμείς: ναι και θα έρθει η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά αξίζουν και με το παραπάνω. Αυτή η στιγμή για εμάς ήταν πριν λίγες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνής πολίστας.

Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το μακροπρόθεσμο κέρδος από το μετάλλιο που κατακτήσατε, για την ελληνική υδατοσφαίριση;

«Δεν ξέρω αν αυτό το γεγονός θα επιφέρει κάποια πράγματα μόνο του ή αν πρέπει να βοηθήσουμε και όλοι εμείς του χώρου… Πιστεύω ότι το ελληνικό πόλο, έστω για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, πήρε την θέση που του αξίζει στην συνείδηση του κόσμου. Όλοι σχεδόν οι Έλληνες το αγκάλιασαν και το στήριξαν και ήταν ιδιαίτερα πρωτόγνωρο όλο αυτό που βιώσαμε με την αγάπη που δεχτήκαμε όλες αυτές τις μέρες. Σίγουρα συνέβαλλε σε αυτό και η πορεία μας και η επιτυχία μας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος από όλα είναι να ερχόμαστε όλοι εδώ, στο Beachpolistas, και να βλέπουμε τόσα μικρά παιδιά να διασκεδάζουν, να θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα και να έχουν πρότυπα παίκτες του πόλο, το ανέφεραν και άλλοι συμπαίκτες μου προηγουμένως αυτό», τόνισε ο αρχηγός της Εθνικής.

Σε ποιο σημείο της πορείας σας, σαν ομάδα τόσα χρόνια, πίστεψες ότι η Εθνική Ανδρών θα φτάσει στο μετάλλιο; 

«Πάντα πίστευα ότι η Εθνική ομάδα έχει δυνατότητες, όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζομαι. Νομίζω δεν ήμασταν μακριά τόσο καιρό από μια τέτοια επιτυχία, παρόλα αυτά κάτι έλειπε πάντα… Αυτή ομάδα πιστεύω αξιοποίησε στο έπακρο τον ένα χρόνο παραπάνω, με προετοιμασίες μαζί με την Αμερικανική ομάδα και ένα πολύ καλό ξεκίνημα για το Προολυμπιακό Τουρνουά, παρά τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς. Αποκτήσαμε περισσότερη χημεία και συνοχή σε αυτή την πορεία και δουλέψαμε πολύ την φυσική μας κατάσταση. Όλα αυτά αποδείχθηκαν στα επίσημα παιχνίδια που ακολούθησαν, σε αυτό του Ντέμπρετσεν, στο Προολυμπιακό και στο World League όπου δείξαμε με τις εμφανίσεις μας ότι πηγαίνουμε για κάτι μεγάλο. Πιστεύω ότι και ο κόσμος πίστεψε σε αυτήν την πορεία πως η Ελλάδα θα φτάσει ψηλά, όμως το σημαντικότερο είναι ότι το πιστέψαμε εμείς οι ίδιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος επέστρεψε «σπίτι» και θα αγωνίζεται ξανά πλέον για τον Ολυμπιακό. 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα δεν είναι μακριά και η ομάδα φαίνεται να παραμένει ίδια σε αντίθεση με άλλες ομάδες που υπέστησαν αλλαγές στο ρόστερ. Είναι η σταθερότητα ένας παράγοντας για να συνεχίσει η Εθνική Ανδρών να πρωταγωνιστεί και να φέρνει επιτυχίες;

«Προφανώς το ότι κατακτήσαμε το Ασημένιο μετάλλιο είναι μια τεράστια επιτυχία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπογράψαμε και συμβόλαιο ότι θα έρχεται κάθε φορά μια επιτυχία ή ότι θα βρισκόμαστε στο βάθρο. Πιστεύω ότι ήταν η αρχή για επόμενες διακρίσεις και νομίζω η Εθνική ομάδα, έτσι όπως δομείται και με ό,τι ακολουθεί μετά από εμάς, έχει πολλές προοπτικές και θα είναι πρωταγωνίστρια τα επόμενα χρόνια. Ευχής έργον είναι να βρεθούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε λιγότερο από έναν χρόνο, και να διεκδικούμε ξανά κάτι μεγάλο. Πιστεύω τώρα ξεκινά η εποχή της Ελληνικής Υδατοσφαίρισης, όπου θα πρωταγωνιστεί σε μεγάλες διοργανώσεις». 

Κλείνοντας, στηρίζεις το Beachpolistas World Tour εδώ και πολλά χρόνια. Βρισκόμενος εδώ σήμερα και βλέποντας τόσα παιδιά να ενθουσιάζονται με εσάς, τους Ολυμπιονίκες και να χαίρονται με ένα αυτόγραφό σας, ένα σκουφάκι, μία μπάλα… ποια είναι η εμπειρία σου φέτος από την διοργάνωση αυτή; 

«Καταρχάς, πιστεύω ότι με τέτοιες ενέργειες φέρνουμε πολύ κόσμο πιο κοντά στο άθλημα της υδατοσφαίρισης, διότι και το Beach Waterpolo είναι ένα διασκεδαστικό κομμάτι του αθλήματός μας. Τα παιδιά γνωρίζουν σιγά σιγά το πόλο και το αγαπούν. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα μικρά παιδιά, με το καλοκαίρι, τον ήλιο και την θάλασσα να έρθουν κοντά με το άθλημα σε ένα κλίμα γιορτής και διασκέδασης. Το να ερχόμαστε εδώ και να βλέπουμε τόση χαρά στα μάτια των παιδιών για μια φωτογραφία μαζί μας και ένα αυτόγραφο είναι σίγουρα τιμή μας και μεγάλη μου χαρά που το βίωσα», είπε κλείνοντας ο Έλληνας περιφερειακός.

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη