Ένα από τα πανελλήνια ρεκόρ που σημειώθηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα ήταν αυτό της μεικτής 4Χ100μ ελεύθερο με 3:28.96 από τους Ανδρέα Βαζαίο, Στέργιο Μπίλα, Νόρα Δράκου και Μαρίλεια Δρασίδου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα περάσματά τους ήταν 49.19 (Βαζαίος), 48.49 (Μπίλας), 55.05 (Δράκου) και 56.23 (Δρασίδου), με την τελευταία να πέφτει ξανά στην πισίνα 15 λεπτά μετά το ατομικό της αγώνισμα, τα 50μ πρόσθιο. Δεν είναι μία σκυταλοδρομία που ανήκει βέβαια στο Ολυμπιακό πρόγραμμα οπότε η Ελλάδα δεν κυνηγά την πρόκριση, αλλά τα ρεκόρ και τη διάκριση. Ακολουθούν οι δηλώσεις της τετράδας για το ρεκόρ, αλλά κυρίως για τη ομαδική νοοτροπία που πρέπει να υιοθετηθεί από όλους στην ελληνική κολύμβηση:

Νόρα Δράκου

«Ήταν μία πολύ καλή προσπάθεια με πανελλήνιο ρεκόρ. Το ξέραμε ότι θα το κάνουυμε γιατί είμαστε μία πολύ καλή ομάδα. Είναι ακόμα μία ομαδική εμφάνιση που επιβεβαιώνει όσα έλεγε χρόνια πριν ο νυν τεχνικός διευθυντής κολύμβησης, ο Βαγγέλης ο Κοζομπόλης, ότι έπρεπε η Ελλάδα να επενδύσει στις σκυταλοδρομίες. Πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα για αυτό. Έλεγε ότι μόνο με τις σκυταλοδρομίες μπορούν οι νέες γενιές να “ξυπνήσουν” και να αρχίζουν να προσπαθούν περισσότερο γιατί είναι ευκαιρία για να προκριθούμε ή ακόμα και να διακριθούμε σε μεγάλες διοργανώσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αν πιάσουν ατομικά όρια 5-6 αθλητές από την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς μππορούν να πάνε μέχρι 10-15 αθλητές στο Παρίσι μέσω των σκυταλοδρομιών. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό, δεν είναι απλό. Βλέπουμε χώρες οι οποίες επιλέγουν να μην πέσουν κάποιοι αθλητές σε ατομικό αγώνισμα ώστε να διακριθούν στις σκυταλοδρομίες. Νομίζω ότι αν χτιστεί αυτή η νοοτροπία θα έχουμε πολλές επιτυχίες στο μέλλον και στα ατομικά και στα ομαδικά».

Στέργιος Μπίλας

«Οι σκυταλοδρομίες είναι κίνητρο. Οι μεγαλύτερες ελπίδες που έχω για να πάω Ολυμπιακούς είναι μέσω των σκυταλοδρομιών, αρέσει πολύ να είμαι μέλος των ομάδων. Πιστεύω πως έκανα μία πολύ καλή εμφάνιση για πρωί, μου άρεσε ο ανταγωνισμός που είχα, ήθελα να τους περάσω όλους. Αν κολυμπήσω σε άλλες σκυταλοδρομίες και στην Ντόχα θα δώσω ακόμα παραπάνω για να πάω ακόμα πιο γρήγορα».

Ανδρέας Βαζαίος

«Προσπαθούμε όλοι για το κάτι παραπάνω στα ομαδικά παρά τις ατυχίες που είχαμε στα ατομικά με 9ες και 17ες θέσεις. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για τις σκυταλοδρομίες είναι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια λέμε κι εμείς οι αθλητές να δημιουργήσουμε ομάδες και να πάρουμε όχι μόνο προκρίσεις στους Ολυμπιακούς αλλά και προκρίσεις σε τελικούς και σε κάποιες διοργανώσεις ακόμα και μετάλλιο. Είναι ωραίο που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να πέσουμε σε αρκετές. Η Ντόχα πλέον είναι ο τελικός μας στόχος για τις Ολυμπιακές  προκρίσεις και θα είμαστε συγκροτημένοι και όλοι μαζί, σαν ομάδα. Όλοι οι χρόνοι μπορούν να βελτιωθούν και κοιτάμε μπροστά. Έτσι θα βοηθήσουμε και νέους αθλητές να έρθουν σε μεγάλες διοργανώσεις για να πάρουν αυτή τη μαγεία».

Δρασίδου

«Δεν περίμενα να κολυμπήσω στο 56 μετά στη σκυταλοδρομία γιατί με το ίδιο πρόγραμμα πέρυσι, με 15 λεπτά διαφορά, είχα πάει 58. Οι σκυταλοδρομίες είναι άλλο πράγμα, βρίσκεις μία άλλη δύναμη, δεν ξέρω τι σε τραβάει. Μου αρέσουν πάρα πολύ και το παλεύω, πέφτω ανάλαφρη και δίνω ό,τι έχω, υπάρχει μία αγωνία και ένα ”γαργαλητό”. Χαίρομαι που πήγε καλά και μακάρι να πάμε καλά και στην Ντόχα, όπου μπορώ θα συνδράμω και εγώ».