Με την επόμενη μεγάλη πρόκληση να είναι μόλις λίγες ώρες μακριά για την Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών, οι παίκτες του Ηλία Μαχαίρα καλούνται άμεσα να συγκροτήσουν τις δυνάμεις τους για τον ημιτελικό της Παρασκευή 16/06 (18:00), αφήνοντας πίσω τους την μεγάλη επιτυχία του προημιτελικού κόντρα στην Ισπανία, αλλά και την… πρωτόγνωρη ακύρωση του γκολ που θα έδινε την νίκη στην «Γαλανόλευκη» με το πέρας της κανονικής διάρκειας.

Η πρωτοφανής απόφαση της γραμματείας και του delegate – Τάμας Μόλναρ να ακυρώσουν το γκολ του Σεμίρ Σπάχιτς στα 56.7″ πριν την λήξη, προκάλεσε την δικαιολογημένη αντίδραση  παρόλα αυτά καλούμαστε να παρουσιάσουμε τα δεδομένα που οδήγησαν την αναμέτρηση στα πέναλτι – άσχετα από το γεγονός ότι η Εθνική μας ομάδα πανηγύρισε την πρόκρισή της στους «4» κορυφαίους του κόσμου.

Στα 01:13 του τέταρτου οκταλέπτου, ο Ηλίας Μαχαίρας καλεί το πρώτο του τάιμ άουτ στην αναμέτρηση, αφού προηγήθηκε κόρνερ σε σουτ του Βαγγέλη Πούρου και ενώ ο ίδιος παίκτης κέρδισε ποινή λίγα δευτερόλεπτα πριν (παίκτης παραπάνω για την Ελλάδα). Στην επανεκκίνηση του αγώνα μετά το τάιμ άουτ, η μπάλα κυκλοφορείται και ο Σεμίρ Σπάχιτς σκοράρει στα 56.7″ (εμπρόθεσμο) για το 7-6 με μια κόρνα από την γραμματεία να ηχεί στα 59″ (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επίθεση ή τα διαθέσιμα δευτερόλεπτα του παίκτη παραπάνω). Με λίγα λόγια, η κόρνα από την γραμματεία της διοργάνωσης ήχησε αδικαιολόγητα και έγινε αντιληπτή από τον ισπανικό πάγκο, ενώ όπως φαίνεται οι Ισπανοί παίκτες που βρίσκονταν σε «λιγότερο» συνέχιζαν να αμύνονται κανονικά. Επί τόπου, οι διαιτητές έλεγξαν στο VAR αν το ελληνικό γκολ είναι εμπρόθεσμο και γρήγορα αποφανθήκαν ότι μετράει κανονικά και με 56.7″ στο χρονόμετρο, η Ισπανία πάει στην σέντρα. Εν συνεχεία, στα 31″ η ελληνική άμυνα βγαίνει αλώβητη, γίνεται το κλέψιμο και τα διαθέσιμα δευτερόλεπτα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου για την Εθνική μας στην επίθεση, με τον Ηλία Μαχαίρα να καλεί τάιμ άουτ (το 2ο διαθέσιμό του) στα 5.7 πριν την λήξη με 5″ να απομένουν για την Ελλάδα. Ο χρόνος επίθεσης ολοκληρώνεται σχεδόν και ο Ισπανός τεχνικός καλεί αμέσως τάιμ άουτ στα 0.8 πριν την λήξη, ενώ οι διαιτητές μαζί με τον delegate – Τάμας Μόλναρ ενημερώνουν μετά από λίγο τους επικεφαλής προπονητές και τους αρχηγούς των δυο ομάδων, ότι το γκολ του Σεμίρ Σπάχιτς ακυρώνεται (!) λόγω λάθους της γραμματείας στην κρούση της κόρνας και η φάση γυρνά πίσω στο 01:13 όπου το σκορ ήταν 6-6…

Η συγκεκριμένη κατάσταση αφήνει στο «κενό» και την άγνοια όλους όσους παρακολουθούσαμε διαδικτυακά το παιχνίδι, ενώ αποτελεί οφθαλμοφανές λάθος της World Aquatics – συνέπεια του οποίου αποτελεί η άτοπη ακύρωση του γκολ της Ελλάδας, ενώ αθλητές, προπονητές και συνεργάτες αδικούνται, καθώς δεν υπάρχει σαφής αιτιολόγηση των γεγονότων και αποφάσεων που τους αφορούν άμεσα και καθορίζουν την πορεία τους. Ένα 24ωρο μετά τον προημιτελικό της Ελλάδας, δεν γνωρίζει κανένας με ακρίβεια και τυπικότητα για ποιον λόγο το λάθος της ίδιας της γραμματείας στα 59 δευτερόλεπτα πριν την λήξη μεταφράζεται σε ακύρωση του ελληνικού γκολ και γιατί πρέπει να αλλοιωθεί σε τέτοιον βαθμό, η εξέλιξη μιας αναμέτρησης. Βρισκόμενοι στον χώρο της υδατοσφαίρισης για πολλά χρόνια, αντικρίσαμε για πρώτη φορά μια τέτοια κατάσταση και ομολογούμε πως τέτοια γεγονότα αδικούν το ίδιο το σπορ, δημιουργούν μια εικόνα άγνοιας και αδιαμφισβήτητα, επηρεάζουν τους πρωταγωνιστές. Από την στιγμή που η τηλεοπτική κάλυψη είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί ο απλός θεατής να έχει επίσης εικόνα του τι ελέγχεται στο VAR (όπως γίνεται σε άλλα σπορ), το άθλημα πλήττεται και εν προκειμένου η Εθνική μας ομάδα αδικήθηκε παρά το νικηφόρο αποτέλεσμα στα πέναλτι.