ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΟΥΝΤΩΤΟΥ

Η 19χρονη διεθνής παίκτρια της Γλυφάδας μιλά στο #Aquafeed24 και τον Γιώργο Φραγκάκη για όλα. Γλυφάδα, Εθνική ομάδα, Ολυμπιακός αλλά και στιγμές και πρόσωπα που έχουν σημαδέψει τη μέχρι τώρα πορεία της.


Καλησπέρα Ελευθερία, θα αρχίσουμε με τα εύκολα και τα συνήθη. Πώς άρχισε η ενασχόληση σου με το πόλο;

«Η πρώτη μου επαφή με την πισίνα έγινε εξαιτίας της αδερφής μου η οποία είχε ξεκινήσει από την κολύμβηση και στη συνέχεια βρέθηκε ακαδημίες πόλο του Oλυμπιακού. Αυτή ήταν ουσιαστικά ήταν η αφορμή ανάμιξης μου με το χώρο του αθλητισμού.

Το 2010 ξεκίνησα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού σε ηλικία 7 ετών. Εκεί δηλαδή που συνέχισα να βρίσκομαι μέχρι προπέρσι. Το 2015-16 ήρθε η στιγμή της πρώτης προπόνησης με τη γυναικεία ομάδα, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία από τον προπονητή της ομάδας Χάρη Παυλίδη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη μου στο ρόστερ της ομάδας την επόμενη σεζόν. Ο Ολυμπιακός είναι ένα πολύ μεγάλο σωματείο και είναι τιμή που κατάφερα να αγωνιστώ ως παίκτρια του και νιώθω τυχερή που είχα την ευκαιρία να συμβάλλω όσο μπορούσα στις επιτυχίες της ομάδας».

Ποιον προπονητή σου θα ξεχώριζες από τα χρόνια που πέρασες στα ηλικιακά τμήματα του Ολυμπιακού και γιατί;

«Όσα χρόνια ήμουν στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, από τα πρώτα μου βήματα μέχρι και τη μέρα που έφυγα απ το Ολυμπιακό, οι άνθρωποι που ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή ήταν ο Γιάννης Μπενόπουλος και ο Στέργιος Τοροσιάδης. Αυτοί οι δύο άνθρωποι με γαλούχησαν ως αθλήτρια και πολύ περισσότερο ως άνθρωπο. Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά να έχουν τέτοιους ανθρώπους δίπλα τους, που να είναι πάντα παρόντες και στα εύκολα και στα δύσκολα που έχει μέσα ο αθλητισμός. Στα 3 χρόνια που πέρασα στο γυναικείο του Ολυμπιακού είχα προπονητές τους Χάρη Παυλίδη και Κώστα Χατζηδάκη οι οποίοι είναι εξίσου έμπειροι και πολύ καλοί προπονητές από τους οποίους διδάχθηκα πολλά και τους ευχαριστώ πολύ όλους, για όλα».

Τα σχολικά σου χρόνια ήσουν θεωρητικά υποχρεωμένη να τα συνδυάζεις με πολλές προπονήσεις. Πως είναι για ένα παιδί που είναι στο σχολείο να πρέπει να τα προλαβαίνει όλα αυτά;

«Στα σχολικά μου χρόνια η ημέρα μου ξεκινούσε νωρίς το πρωί όπου και πήγαινα στο σχολείο. Βασικό μου μέλημα ήταν να συνδυάσω το σχολείο με τις προπονήσεις. Κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω του ότι αφιέρωνα αρκετές ώρες στην πισίνα με αποτέλεσμα ο χρόνος για τις σχολικές μου υποχρεώσεις να ήταν περιορισμένος. Σχολείο, ιδιαίτερα μαθήματα και προπονήσεις ήταν η καθημερινότητα μου. Το απόγευμα ξεκινούσα προπόνηση με το γυναικείο και συνέχιζα ως αργά το βράδυ με τις ακαδημίες».

Όταν ήρθε η επιβράβευση με το «άνευ» για τις πανελλήνιες εξετάσεις εξαιτίας της επιτυχίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στη Σερβία πως το διαχειρίστηκες;

«Σίγουρα ήταν μία τεράστια επιτυχία και το άνευ ήταν μία ανακούφιση όσον αφορά το χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώσω στο διάβασμα την χρονιά των πανελληνίων και μου έβγαλε από πάνω μου το παραπανίσιο άγχος. Επίσης μπόρεσα να αφοσιωθώ περισσότερο στις προπονήσεις αλλά και να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο, χωρίς ωστόσο να παρατήσω το διάβασμα και το σχολείο».

Διανύεις το δεύτερο χρόνο σου Γλυφάδα, πως αισθάνεσαι;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την πορεία μου στη Γλυφάδα και από το κλίμα της ομάδας που είναι πολύ καλό και μεταξύ των παικτών και του προπονητή μας, του Ορέστη Σαλάχα, ο οποίος με είχε προσεγγίσει για να πάω τη Γλυφάδα όταν ήμουν ακόμα στον Ολυμπιακό. Η αλήθεια ότι αισθάνομαι δικαιωμένη με την επιλογή μου να αγωνιστώ στη Γλυφάδα. Ο Ορέστης (Σαλάχας) είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής με αρκετές διακρίσεις στα ηλικιακά πρωταθλήματα, πράγμα το οποίο με έκανε να τον εμπιστευτώ. Επίσης είναι ο βασικός παράγοντας του καλού κλίματος που επικρατεί στην ομάδα όπως ανέφερα και πιο πάνω. Είναι πολύ κοντά με όλες μας και το επίπεδο την προπόνησης που κάνει είναι αρκετά υψηλό».

Πέρσι ολοκληρώσατε τη χρονιά πετυχημένα τερματίζοντας 3ες στο πρωτάθλημα. Ποιοι είναι φετινοί στόχοι της ομάδας και που πιστεύεις θα φτάσετε;

«Η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, αφού εξαιτίας του κορωνοϊού υπήρχαν συνεχείς επανεκκινήσεις του πρωταθλήματος, που ήταν κουραστικά ψυχικά και σωματικά. Πέρσι η χρονιά ήταν επιτυχής, αφού καταφέραμε να βρισκόμαστε στις 3 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος όπου ήταν και ο βασικός μας στόχος. Έτσι ήρθε και ως επιβράβευση το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Για φέτος οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι και ίσως υψηλότεροι. Η ομάδα ενισχύθηκε κι άλλο  φέτος αφού πήραμε 3 διεθνείς παίκτριες (Γκανγκλ Εντίνα-Τεμρατοφύλακας της Εθνικής Ουγγαρίας, Ίλσε Κούλχαας-αμυντικός εθνικής ολλανδίας και Ειρήνη Νίνου-Διεθνής  περιφερειακός) οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά να αυξηθεί κι άλλο η ποιότητα του ρόστερ έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ευρώπη να πω ότι καταφέραμε να  βρισκόμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες και τώρα προετοιμαζόμαστε για  τα παιχνίδια στην Πάντοβα 10-12 Δεκέμβριου, με στόχο να βρεθούμε στους 8».

Ποια είναι η στιγμή που σου έχει μείνει ως τώρα;

«Σίγουρα  η πρώτη προπόνηση με το γυναικείο. Το πρώτο μου ταξίδι με την γυναικεία ομάδα στην Βουδαπέστη όταν μέναμε στο Νησί της Μαργαρίτας. Ήταν για μένα μια πολύ ωραία και πρωτόγνωρη εμπειρία, γιατί δεν είχα ξανασυμπεριληφθεί σε αποστολή της γυναικείας ομάδας στο εξωτερικό. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό για μένα, επίσης ήρθα πιο κοντά με κάποιες συμπαίκτριες που μέχρι τότε δεν είχαμε την ευκαιρία. Επίσης παίξαμε τότε πολύ δυνατά φιλικά παιχνίδια με Ουγγρικές ομάδες στα οποία έλαβα για πρώτη φορά μέρος σε επίπεδο συλλόγου.

Και τέλος η συμμετοχή μου στην αποστολή της εθνικής ομάδας στο world league, εκεί δηλαδή που σημείωσα την πρώτη συμμετοχή μου με το γυναικείο».

Τι κάνεις όταν δεν ασχολείσαι με το πόλο;

Σε καθημερινή βάση εκτός από το πόλο έχω ως προτεραιότητα μου τη σχολή μου. Βρίσκομαι στο 2ο έτος του τμήματος Φυσικοθεραπείας. Το έναυσμα για να ασχοληθώ με αυτή την ειδικότητα προήρθε από το χώρο του αθλητισμού. Είναι μία ειδικότητα που έχει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα ενός αθλητή. Εκτός από αυτά στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου».

Έχεις κάνει φιλίες μέσα απο το χώρο του πόλο;

Οι περισσότερες μου παρέες είναι από το χώρο του πόλο αφού περνάω αρκετές ώρες μέσα στη μέρα στην πισίνα. Έχω καταφέρει να αναπτύξω πολύ ισχυρές φιλίες τις οποίες μάλιστα, τις οποίες διατηρώ μέχρι και σήμερα από τα πρώτα μου χρόνια στις ακαδημίες». 

Πες μας δύο λόγια για την μέχρι τώρα παρουσία σου στην Εθνική Ομάδα.

«Η πρώτη μου συμμετοχή με την εθνική ομάδα ήταν η βαλκανιάδα του 2017 (κ15) με την εθνική κορασίδων στην Βουλγαρία όπου τότε πήραμε το χρυσό μετάλλιο. Η δεύτερη συμμετοχή μου ήταν με τις νεανίδες (κ18) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018 στο Βελιγράδι οπού πήραμε το χάλκινο μετάλλιο. Επόμενη συμμετοχή μου ήταν το 2019 στο Ευρωπαικο Πρωτάθλημα νεανίδων(κ17) που είχαμε την τιμή να διοργανωθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βόλο. Πέρσι συμμετείχα για πρώτη φορά σε αποστολή με την Εθνική Ομάδα Γυναικών στο World League στη Βουδαπέστη όπου ήταν μία αξέχαστη εμπειρία για μένα. Το τελευταίο μου ηλικιακό πρωτάθλημα σε επίπεδο ηλικιακών ομάδων ήταν φέτος με την εθνική ομάδα νέων γυναίκων (κ20) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ισραήλ οπού πήραμε τη δεύτερη θέση».

Ποια στιγμή σου ξεχωρίζεις ως τώρα;

«Σίγουρα κάθε στιγμή και κάθε διάκριση είναι ξεχωριστή και κάθε μετάλλιο είναι μία επιτυχία και μία επιβράβευση. Ωστόσο, ένα από τα πράγματα που μου έχουν μείνει στη μνήμη, είναι το Ευρωπαικό Πρωτάθλημα στο Βόλο. Παίζαμε στη χώρα μας, σε ένα γεμάτο από κόσμο κολυμβητήριο, που παρόλο που δεν καταφέραμε να βρεθούμε στα μετάλλια, νιώθαμε την στήριξη και την αγάπη του κόσμου που ήταν δίπλα μας από τον πρώτο μέχρι και τον τον τελευταίο αγώνα, πράγμα πολύ σημαντικό για εμάς».

Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον;

«Αρχικά μέλημα μου είναι να βελτιώνομαι καθημερινά, πράγμα το οποίο προϋποθέτει σκληρή δουλειά και προσήλωση στον στόχο. Σίγουρα βασικός μου στόχος είναι η Εθνική γυναικών και όσες περισσότερες συλλογικές και ατομικές διακρίσεις». 

Διακρίσεις 

  • Βαλκανιάδα Κ15 2017 χρυσό
  • Παγκόσμιο 2018 χάλκινο
  • Παγκόσμιο Κ20 2021 ασημένιο
  • Πρωτάθλημα Α1 γυναικών 3 χρυσά, ένα χάλκινο
  • Κύπελλο γυναικών 2 χρυσά, 1 ασημένιο

 Συνέντευξη στον Γιώργο Φραγκάκη

 

 

 

Facebook Comments