Η Ισπανίδα Mireia Belmonte είναι αποφασισμένη να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 200μ.πεταλούδα μες το 2018. Η Belmonte κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ριο, στα 200μ πεταλούδα με χρόνο 2:04:85 και έχει καταρρίψει συνολικά  5 παγκόσμια ρεκόρ στην 25αρα πισίνα μόνο.

Σε μια συνέντευξη με την ABC de Seville, η Belmonte είπε ότι η κατάρριψη του ευρωπαϊκού ρεκόρ στα 200μ πεταλούδα θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για εκείνη.  “Δεν έχω ακόμη ένα ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο ρεκόρ στην πισίνα των 50 μέτρων και νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλός στόχος”, δήλωσε η αθλήτρια.

Η μείωση ακόμα πιο πολύ της προσωπικής της καλύτερης επίδοσης 2:04.78 είναι ένας στόχος που η Belmonte θεωρεί “εφικτό”, και αν τον πετύχει θα είναι κάτι που θα την κάνει πολύ χαρούμενη. Παρόλα αυτά, το ευρωπαϊκό ρεκόρ που κατέκτησε  η Ουγγαρέζα Katinka Hosszu στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  το 2009 στη Ρώμη βρίσκεται στο 2:04,27, μισό δευτερόλεπτο μπροστά από το καλύτερο της Ισπανίδας. Η Hosszu επέλεξε να μη συμπεριλάβει τα 200μ πεταλούδα στο πρόγραμμά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, αλλά τα ξαναπρόσθεσε στο πρόγραμμα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2017, όπου και τερμάτισε 3η στη σειρά, με χρόνο 2:06.09.

Αν και τα 200μ πετελούδα είναι το καλύτερο αγώνισμα της Belmonte, ο προπονητής της Fred Vergnoux δήλωσε ότι δεν έχει σταματήσει την προπόνηση για στα άλλα αγωνίσματα, όπως στα ελεύθερο  των 400, 800 και των 1500 μέτρων και των 400μ μεικτή. Αυτά τα τέσσερα αγωνίσματα καθώς και τα 200μ ​​πεταλούδα, περιλαμβάνουν τα παγκόσμια ρεκόρ της Belmonte.

Η Mireia είναι ενθουσιασμένη για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, αλλά δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στις προπονήσεις για την Ιαπωνία. Το Τόκιο είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος και ένα μεγάλο κίνητρο γι’αυτήν. Πριν από την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς, η Belmonte πρέπει να περάσει από τρεις μεγάλες διοργανώσεις το 2018: το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τους Μεσογειακούς Αγώνες και το Κύπελλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι μεσογειακοί αγώνες κατέχουν ιδιαίτερη σημασία φέτος από τότε που η Ισπανία είναι η διοργανώτρια και η Belmonte  δεν έχει συμμετάσχει από το 2009, όταν πραγματοποιήθηκαν στην Πεσκάρα της Ιταλίας.  Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας είναι επίσης στα σχέδια της Belmonte, αλλά δεν δεσμεύεται μέχρι να ολοκληρωθεί  η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λέγοντας ότι «το Δεκέμβριο, αν είμαι σε καλή κατάσταση, θα λάβω μέρος στα 25μετρα Παγκόσμια Πρωταθλήματα».

Η Belmonte απάντησε επίσης σε μια ερώτηση σχετικά με τις “χάρες” που ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητισμού (CSD) και το RFEN, το διοικητικό όργανο της Ισπανίας για την κολύμβηση. Η «χάρη» που ζήτησε η Belmonte ήταν ότι παραχώρηση ενός φυσιοθεραπευτή για τη θεραπεία της καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, όσο χρειάζεται, ώστε να μπορεί να αναρρώσει και να αποδώσει στο καλύτερό της.

Αναφερόμενη  στα προβλήματα των ώμων που αντιμετώπισε το 2015 η  Belmonte  απάντησε: “Δεν είναι και στα καλύτερα. Είναι ουσιαστικό για κάθε αθλητή από τότε που εργαζόμαστε με το σώμα μας. Πρέπει να ανακάμψουμε για να ανταγωνιστούμε την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα. Ο θεραπευτής είναι το ελάχιστο που χρειάζονται οι αθλητές για να ανακάμψουν και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προπόνηση την επόμενη μέρα. Είναι σαν με τα αυτοκίνητα, αν δεν το πάτε στο μηχανικό τελικά θα χαλάσει. Αυτό μου συνέβη το 2015 με τους ώμους μου. Εξαιτίας αυτού νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να με συνοδεύει όλο το χρόνο. ” Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη, ο προπονητής Fred Vergnoux επιβεβαίωσε ότι το σχέδιό τους το 2018 είναι να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ, αλλά ότι τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2019 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο είναι επίσης στο μυαλό τους.

“Η Mireia ήταν μεταξύ 2:04 και 2:05 για αρκετά χρόνια. Το Ευρωπαϊκό ρεκόρ είναι ο στόχος αυτή τη σεζόν, αλλά σκεφτόμαστε κάτι παραπάνω από αυτό. Αν πάμε με τη στάση ότι είμαι ο καλύτερος στον κόσμο, θα κερδίσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα πάντα και θα συνεχίσουμε  σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί να κερδίσει και άλλο μετάλλιο φέτος το καλοκαίρι και πιθανότατα στο Παγκόσμιο το 2019. Φανταστείτε όμως ότι στο Τόκιο η νικήτρια πηγαίνει με χρόνο 2:03,8 και η Mireia θα λάβει μέρος ως  4η με 2:04. Είναι φοβερή η  ιδέα είναι να πάει όλο και πιο γρήγορα, σιγά-σιγά. Έχουμε τρία καλοκαίρια έως τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Mireia πρέπει να κολυμπήσει γρηγορότερα, έχοντας ως στόχο τη μακροπρόθεσμη πρόκληση της “, ανέφερε ο Vergnoux.

Προς το παρόν, οι Belmonte και Vergnoux επικεντρώνονται στο ευρωπαϊκό ρεκόρ και στο χαμηλό 2: 04. Το παγκόσμιο ρεκόρ στην πεταλούδα στα 200μ των γυναικών ανέρχεται σε 2: 01.81 από την Κινέζα  Liu Zige τον Οκτώβριο του 2009 με τη βοήθεια ενός ολόσωμου μαγιώ πολυουρεθάνης πλήρους σώματος.

“Μερικές φορές το σκεφτόμαστε (το παγκόσμιο ρεκόρ). Αν η Mireia έχει περάσει 1:59 στην μικρή πισίνα, με καλές στροφές και ένα μεγάλο υποβρύχιο λάκτισμα, γιατί να μην σκεφτείς ότι μια μέρα μια γυναίκα θα σπάσει το ρεκόρ αυτό! “, λέει ο Vergnoux. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς το 2016, ο Vergnoux θεωρεί ότι τη νίκη της  Belmonte το 2014 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν η καλύτερη νίκη της μέχρι σήμερα: «Το 2014 ήταν δυνατή (την αναφέρει ως ζώο), είχε ταχύτητα κλεισίματος. Για να σπάσει το Ευρωπαικό ρεκόρ θα πρέπει να αγγίξει τα 100 μέτρα σε 59.5 όπως στο Λονδίνο, και να έχει τη δυνατότητα να τελειώσει τον αγώνα όπως στο Βερολίνο. Αν η Katinka δεν κολυμπήσει στη Γλασκώβη, θα δούμε ποιες θα είναι οι προκλήσεις. Η Franziska Hentke έχει κάνει πολλές φορές χρόνο 2:05. Θα ήταν καλό να την δούμε να ξεκινά γρήγορα για να δώσει στη  Mireia ένα ρυθμό και θα δούμε αν θα μπορέσει να τον κρατήσει μέχρι το τέλος “.

Πηγή: abc.es, swimswam, marca.com