Η Βούλα Κοζομπόλη για όσα συζητήθηκαν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της FINA!

by Aquafeed 24

Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της FINA στη Βουδαπέστη συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων των εμπλεκομένων με το άθλημα της υδατοσφαίρισης, καθώς 224 εκπρόσωποι από 107 χώρες επί τρεις ημέρες συζήτησαν ανοιχτά για το μέλλον του αθλήματος και τον τρόπο που θα εξυγχρονιστεί τόσο εντός νερού, όσο και εκτός σε θέματα μάρκετινγκ και κοινωνικών δικτύων.

Ειδικοί, αθλητές, προπονητές, διαιτητές, μέλη της FINA αναφέρθηκαν εκτενώς σε νέους κανονισμούς, τρόπους να βελτιωθεί το παλαιότερο ομαδικό άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να προσελκύσει νέο κοινό και να κρατήσει το ήδη υπάρχον.

Ισχυρή παρουσία είχε στη Βουδαπέστη η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα ως μέλος της τεχνικής επιτροπής της FINA, αλλά και ως αθλήτρια, καθώς αποτελεί από τις πιο αναγνωρισμένες της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Σημειώνεται δε ότι τους αθλητές εκπροσώπησε ο Άαρον Φέλθαμ, πρώην υδατοσφαιριστής της εθνικής Καναδά, ενώ τις αθλήτριες η Βούλα Κοζομπόλη.

Η Βούλα Κοζομπόλη μίλησε στο Aquafeed24 για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της FINA και ενημερώνει τους αναγνώστες μας για όσα έρχονται στο αγαπημένο μας άθλημα σύντομα.

«Προτάθηκαν αρκετοί νέοι κανονισμοί που στόχο έχουν να γίνει πιο γρήγορο και πιο συναρπαστικό το άθλημα της υδατοσφαίρισης. Σε πρώτο πλάνο υπάρχει επιθυμία να υπάρξει λιγότερη πάλη εντός νερού από τους αθλητές και τις αθλήτριες, ώστε να προστεθεί ταχύτητα και θέαμα.

Αυτοί οι κανονισμοί θα τεσταριστούν σε επερχόμενες διοργανώσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο και θα εγκριθούν έπειτα από το μπιρό της FINA. Τα τεστ θα γίνουν σε Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων, ενώ κάποιες ομοσπονδίες ήταν ανοιχτές στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν τις αλλαγές στα εθνικά τους πρωταθλήματα.

Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του μάρκετινγκ ώστε να γίνει το πόλο πιο δημοφιλές και στις πέντε ηπείρους και εκεί τοποθετήθηκαν ειδικοί στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και ειδικοί στα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι σημαντικό ότι η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη ήταν ανοιχτή και συμμετείχαν αθλητές, διαιτητές, προπονητές και όλοι όσοι έχουν άμεση επαφή με το άθλημα.

Τέλος, μια πολύ σημαντική είδηση που «βγήκε» από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη είναι η διεξαγωγή Beach Waterpolo στο επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κορέα με έξι ανδρικές και έξι γυναικείες ομάδες. Αυτό προς το παρόν είναι ανεπίσημο, όμως όλοι εμφανίζονται θετικοί, ειδικότερα οι αθλητές, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συζητήσω σε δημόσιο διάλογο».

 

Τo Aquafeed24 σας παραθέτει τους νέους κανονισμούς που προτάθηκαν και θα δοκιμαστούν:

  • Μεταφορά των 5 μέτρων στα 6 για τα απευθείας φάουλ και τα πέναλτι (Με δυνατότητα ο παίκτης να κάνει και προσποίηση).
  • Δυνατότητα του τερματοφύλακα να περνάει τη σέντρα, άρα να μπορεί κάποια ομάδα αν θέλει να παίζει με παίκτη παραπάνω στην επίθεση αν το επιθυμεί.
  • Να μπορεί ο παίκτης που εκτελεί κόρνερ, να σουτάρει, να κολυμπήσει αν θέλει με την μπάλα χωρίς να αλλάξει πάσα και στην συνέχεια να κάνει ότι θέλει, κάτι που θα αλλάξει τελείως τη φύση του αθλήματος.
  • Να υπάρχουν 13αδες στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα αλλά και δύο ακόμα παίκτες (άρα 15αδες). Αυτό να ισχύει κάθε χρόνο στις διοργανώσεις της FINA αλλά όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Να γίνει η εισαγωγή ασύρματων ακουστικών για τους διαιτητές και να επικοινωνούν μεταξύ τους με τον εκπρόσωπο ώστε να εξοικονομούν χρόνο διακοπής.
  • Να αυξηθούν οι ομάδες από 16 σε 20-24 στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα με τα παιχνίδια ομίλων να παίζονται σε διαφορετικές πόλεις.
  • Δύο τάιμ άουτ για όλο το παιχνίδι, που μπορούν να ζητηθούν οποιαδήποτε στιγμή.
  • Video Monitor: Θα μπορούν οι διαιτητές μετά τη λήξη της αναμέτρησης να τιμωρούν παίκτη για βιαιοπραγία που σε πρώτη φάση δεν έγινε αντιληπτή.
  • Μετά από κόρνερ, μετά από αποβολή, μετά από ριμπάουντ τα δευτερόλεπτα για την επιτιθέμενη ομάδα θα είναι 20” από 30”.
  • Καθαρό σήμα από τον διαιτητή αν ο παίκτης είναι ή όχι μέσα από τα έξι μέτρα, δηλαδή αν έχει τη δυνατότητα να σουτάρει, με στόχο να το αντιλαμβάνεται τόσο ο αθλητής όσο και ο θεατής ξεκάθαρα.
  • Τάιμ άουτ: Κουμπί στον πάγκο, όπου με υπευθυνότητα του προπονητικού τιμ θα πατιέται και το τάιμ άουτ θα καλείται αυτόματα.
  • 3 λεπτά αντί για 5 ανάμεσα σε 2ο και 3ο οκτάλεπτο.

You may also like

Leave a Comment

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA