Τη δική της εκδοχή στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» σχετικά με το Ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ζαππείου που ρημάζει, γνωστοποίησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η ανακοίνωση απάντηση της ΕΟΕ:
Με αφορμή συνέντευξη του Προέδρου της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλου στην εφημερίδα «Φως των Σπορ» και την αναφορά του στη μη λειτουργία του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου στο Ζάππειο, το οποίο ανήκει στην ΕΟΕ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διευκρινίζει τα εξής:
Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο ανέστειλε την λειτουργία του λόγω παλαιότητας, τεχνικών προβλημάτων και αδυναμίας της ΕΟΕ να καλύψει την αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση του νερού, μετά από τις συνεχείς περικοπές της Πολιτείας στην ετήσια επιχορήγηση, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το βάθος της πισίνας, οι απώλειες των υδάτων και τα απηρχαιωμένα μηχανήματα, καθιστούσαν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του κολυβητηρίου και επιβαλλόταν η ριζική ανακατασκευή του, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να γίνει οικονομικά βιώσιμη η λειτουργία του.
Παράλληλα, η αδυναμία των αθλητικών σωματείων να δώσουν τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει για τη χρήση της πισίνας, καθιστούσαν ακόμα πιο δύσκολη την ομαλή λειτουργία του κολυμβητηρίου.
Όλο αυτό το διάστημα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά ενέτεινε τις προσπάθειες της για την εξεύρεση λύσης αναζητώντας εναγωνίως φορείς ή ιδιώτες, που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, ώστε να τεθεί και πάλι σε λειτουργία.
Αφού δεν καρποφόρησαν οι επαφές, προκρίθηκε ως καλύτερη λύση, η παραχώρηση του κολυμβητηρίου στην Περιφέρεια Αττικής, με την οποία υπεγράφη προγραμματική σύμβαση στις 12 Οκτωβρίου 2017, για την «Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου των Αθηνών».
Από τότε η ευθύνη για τη διενέργεια του συγκεκριμένου έργου ανήκει ολοκληρωτικά στην Περιφέρεια Αττικής, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως, να έχει συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια, ζητώντας να ενημερωθεί για το πότε θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη μελέτη. Επίσης, ορίστηκαν εκπρόσωποι από την ΕΟΕ στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου, οι κύριοι Αριστείδης Αδαμόπουλος και Αντώνης Νικολόπουλος, προκειμένου να έχουν ιδία άποψη για τις εξελίξεις στο θέμα.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχει η ΕΟΕ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός προκειμένου να βρεθεί ο ανάδοχος που θα συντάξει τη μελέτη, κάτι που θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την επαναλειτουργία του ιστορικού κολυμβητηρίιου.
Όπως αποδεικνύεται λοιπόν, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να δοθεί το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο προς χρήση στους αθλητές και τις ομάδες του υγρού στίβου και οποιαδήποτε κριτική δεν βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης.
Επίσης, αντιθέτως με τα λεγόμενα του κ. Διαθεσόπουλου στην ίδια συνέντευξη, δεν έχει γίνει καμία επαφή ή συνάντηση της ΕΟΕ με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη για το θέμα του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, άρα η φερόμενη ως δήλωση Βασιλειάδη που μεταφέρει ο Πρόεδρος της ΚΟΕ «ότι βρήκε αντίσταση από τους ανθρώπους της ΕΟΕ» για τη λύση σχετικά με το κολυμβητήριο», δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την βέλτιστη αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου χάθηκε την εποχή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν με Πρόεδρο τον Λάμπη Νικολάου και Γενικό Γραμματέα τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, η ΕΟΕ δεν προνόησε ώστε το κολυμβητήριο του Ζαππείου να συμπεριληφθεί στον φάκελο της Ολυμπιάδας ως προπονητήριο, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της πισίνας».
Στη συνέντευξη του στο «ΦΩΣ» ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε στο κολυμβητήριο του Ζαππείου, σε ερώτηση για την εξαγγελία του γγΑ Ιούλιου Συναδινού περί χρήσης του κολυμβητηρίου του Ολυμπιακού Χωριού από τις εθνικές ομάδες, λέγοντας:
– Διάβασα ότι ο Συναδινός είπε να δοθεί στις Εθνικές ομάδες το κολυμβητήριο στο Ολυμπιακό χωριό.
Ναι, είπε ότι θα εντάξει στον Άγιο Κοσμά το πρώην προπονητήριο στους Θρακομακεδόνες, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις Εθνικές ομάδες. Στο Ολυμπιακό χωριό. Το οποίο τώρα δεν είναι Ολυμπιακό Χωριό…
– Τι είναι;
Πόλη που κατοικείται!
– Πώς το βλέπετε;
Είναι μία πρόταση.
– Καλή πρόταση;
Σοβαρή πρόταση, αλλά έχει ένα σημαντικό πρόβλημα.
– Τι πρόβλημα;
Είναι πολύ μακριά για εμάς!
– Ε, πείτε τα.
Υπάρχουν εκτάσεις και στη… Θήβα! Να πάμε να κάνουμε εκεί το σπίτι της Εθνικής;
– Α, τώρα τα λέτε ωραία.
Εμάς στην υδατοσφαίριση η ακτίνα δράσης είναι το παραλιακό μέτωπο. Από Πειραιά ως Βουλιαγμένη. Πειραιάς, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, εκεί είναι τα σωματεία μας και εκεί κοντά μένουν οι αθλητές μας. Μιλάμε για εθνικές ομάδες σε όλα τα κλιμάκια, μιλάμε και για νέα παιδιά που ήδη αγκομαχάνε οι γονείς τους, δεν μπορούν οι αθλητές και οι αθλήτριες- είτε είναι μεγάλοι στην ηλικία είτε είναι μικροί και δεν οδηγάνε- να πηγαίνουν για διπλές προπονήσεις στους Θρακομακεδόνες, 4 μεγάλες μετακινήσεις κάθε μέρα να πάνε και να έρθουν! Είναι σκότωμα!
– Πείτε κι άλλα.
Και δεν είναι μόνο η κούραση και το χάσιμο χρόνου, είναι και τα έξοδα. Μιλάμε για χιλιάδες μετακινήσεις. Αν θες 30 χιλιόμετρα να πας και 30 χιλιόμετρα να γυρίσεις το πρωί, και άλλα 30 χιλιόμετρα να πας και 30 χιλιόμετρα να γυρίσεις το βράδυ, εδώ μιλάμε για μια συνολική διαδρομή 120 χιλιόμετρα τη μέρα! Έχουμε 24 εθνικές ομάδες! Σε 6 αθλήματα! Εκ των οποίων τα 5 είναι Ολυμπιακά.
– Τι προτείνετε εσείς;
Ο φυσικός χώρος, ο ιστορικός χώρος, ο ιδανικότερος χώρος είναι το Ζάππειο Ολυμπιακό κολυμβητήριο το οποίο ρημάζει! Το άφησαν να γίνει ένας βούρκος, ένα ρημαδιό! Το άφησαν να είναι ένα μαύρο χάλι που περνάς και το βλέπεις και σε πιάνει η ψυχή σου. Εκεί πρέπει να είναι το κολυμβητήριο των εθνικών ομάδων όπως ήταν παλιά επί σειρά ετών. Εκεί γεννήθηκε η κολύμβηση και το πόλο στην Ελλάδα.
– Και γιατί δεν γίνεται το πρέπον;
Μου είπε ο κ. Υπουργός ότι το έχει σκεφτεί αλλά βρήκε αντίσταση από τους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής. Αν δεν μπορεί να βρει λύση η ΕΟΕ με την κυβέρνηση, εξανίσταμαι! Και με λυπεί ακόμα πιο πολύ διότι ο πρόεδρος της ΕΟΕ ο Σπύρος Καπράλος κολυμπούσε ο ίδιος εκεί, ήταν αθλητής ο ίδιος εκεί, έπαιζε ο ίδιος πόλο εκεί, ξέρει ότι εκεί ήταν το σπίτι των εθνικών ομάδων, το ζούσε. Να σκύψουμε το κεφάλι όλοι να βάλουμε πλάτη για να πάνε εκεί οι εθνικές ομάδες. Για το Ζάππειο μιλάμε, για το κέντρο της Αθήνας. Όχι για τους Θρακομακεδόνες…».