Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες το Τόκιο μπορεί να ξεκινούν σήμερα (24/08), όμως, σκοπός είναι να αντιληφθούμε ότι από την συγκεκριμένη διοργάνωση, δεν αναδεικνύονται μονάχα Ολυμπιονίκες στον αθλητισμό, αλλά και στην ζωή…
Ο Αμπάς Καρίμι, ένας 24χρονος κολυμβητής από το Αφγανιστάν χωρίς άνω άκρα, μοιράστηκε την ιστορία του και εξήγησε πώς ο αθλητισμός του έσωσε την ζωή!
Στα 16 του αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του, για πολλούς λόγους. Είναι η κατάσταση που επικρατεί γενικά στο Αφγανιστάν… είναι η κοινωνία που βλέπει κάποιους αδύναμους ως… μιάσματα.
«Στο Αφγανιστάν τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται καταδικασμένα. Θεωρείσαι άχρηστος. Οι γονείς μου προσπάθησαν να με προστατέψουν, κρατώντας με στο σπίτι. Εγώ ήθελα να βγαίνω έξω, να βλέπω τον κόσμο. Δεν είχα όμορφα παιδικά χρόνια, οι συνομήλικοί μου με κορόιδευαν με υποτιμητικές λέξεις, με προσβολές», ανέφερε ο νεαρός κολυμβητής.
Ξεκινώντας το ταξίδι ως πρόσφυγες, ο Αμπάς και ο αδερφός του κατάφεραν να εξασφαλίσουν διαβατήρια, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Από το Αφγανιστάν στο Ιράν, από εκεί στην Τουρκία… Πέρασαν από πολλά καμπ σε διάφορες χώρες μέχρι να καταλήξουν στις ΗΠΑ. Εκεί που θα μπορούσε ο Αμπάς να ασχοληθεί με την κολύμβηση που αγαπούσε τόσο πολύ. Εκεί που έγραψε ιστορία όταν το 2017, αγωνιζόμενος στα 50 μέτρα πεταλούδα, έγινε ο πρώτος πρόσφυγας αθλητής που ανέβηκε στο βάθρο ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
«Προσπαθούσα να χαμογελάσω, αλλά τα χείλη μου έτρεμαν. Όλο το σώμα μου έτρεμε. Στεκόμουν στο βάθρο και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα είχα καταφέρει. Και σκεφτόμουν, επίσης, ότι δεν τελείωσα εκεί, ότι είχα και άλλα όνειρα»!