Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ πάντα διαθέτουν στο ρόστερ τους παίκτες οι οποίοι έχουν φάει το… άθλημα με το κουτάλι και μέσα από την πολυετή καριέρα τους στο υψηλότερο επίπεδο έχουν αφήσει ο καθένας λίγο από το στίγμα τους στην ιστορία της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.
Άρθρο: Νίκος Δράκος
Οι παίκτες αυτοί (γεν. 1980-89) αποτελούν πλέον σημαία για τις ομάδες τους και προετοιμάζουν τα «εδάφη» (τις πισίνες στην πραγματικότητα) για τις επόμενες γενιές. Η Προ Ρέκο έχει τους Ίβοβιτς, Φιλιόλι, η Φερεντσβάρος τον Βάργκα, η Μπρέσια τον Κρίστιαν Πρεσιούτι και τον Τζίτο, η Παρτιζάν τους Στέφαν Μίτροβιτς , Άλεξιτς, η Ορτίτζια τον αγήραστο Τεμπέστι (γεν. 1978), η Μπαρτσελονέτα τον Περόνε, η Βουλιαγμένη τον Μυλωνάκη (και μέχρι πέρσι τον Αφρουδάκη), ο Ολυμπιακός τους Φουντούλη, Φιλίποβιτς, Μπούσλιε, Μουρίκη, η Νόβι Μπέογκραντ τον Πιγιέτλοβιτς, η Μαρσέιγ τον Πρλαΐνοβιτς και αυτή η λίστα δεν τελειώνει ποτέ.
Παρ’ όλα αυτά, δίπλα σε όλους αυτούς τους παίκτες- θρύλους του αθλήματος, πλαισιώνονται πιτσιρικάδες (γεν. 2000 και νεότεροι), οι οποίοι βιάστηκαν να κάνουν το «μπαμ» και πλέον μερικοί από αυτούς πρωταγωνιστούν ήδη στις κορυφαίες διοργανώσεις. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν σήμερα τα 10 μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα στην ελίτ του παγκοσμίου πόλο!
- Βέντελ Βίγκβαρι
Αν πρέπει η λίστα να ξεκινήσει με κάποιον, αυτός θα είναι ο γεννημένος στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001 και κορυφαίος στην ηλικία του παίκτης στον κόσμο, Βέντελ Βίγκβαρι. Ο νεαρός Ούγγρος, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Ουίπεστ και ανδρώθηκε δίπλα στον αείμνηστο Τίμπορ Μπένεντεκ, αποτελεί πλέον βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας της Φερεντσβάρος, κοσμώντας την αριστερή πλευρά στο πλευρό του τέως κορυφαίου (γενικά) παίκτη παγκοσμίως, Ντένες Βάργκα. Στην τελευταία του σεζόν στην Ουίπεστ, έλαβε σημαντικές συμμετοχές στο Ουγγρικό πρωτάθλημα, σημειώνοντας 35(!) γκολ σε 15 παιχνίδια. Την περασμένη σεζόν με την Φερεντσβάρος, κατάφερε σε 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα να πετύχει 65 γκολ, προσθέτοντας άλλα 37 στο Κύπελλο Ουγγαρίας, όπως και 2 γκολ στους ημιτελικούς με την Όρβοσι, φτάνοντας δηλαδή σε σύνολο τα 104 γκολ τη σεζόν 2020-21 και αυτά χωρίς το Τσάμπιονς Λιγκ. Απλά για την ιστορία, ο Ούγγρος «εκτελεστής» της Φερεντσβάρος Μάρτον Βάμος, βασικός παίκτης στην εθνική ανδρών της χώρας του, είχε συνολικά 67 γκολ στις εγχώριες διοργανώσεις. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ανδρών στη Μάλτα, όπου η Ουγγαρία κατέλαβε την 4η θέση, αποτέλεσε κινητήριο μοχλό για την ομάδα του, έχοντας έμφαση στο σκοράρισμα και στο «μοίρασμα» της μπάλας. Δεν είναι τυχαίο που μόλις στα 20 του χρόνια ο Τάμας Μαρτζ τον επέλεξε στην αποστολή της εθνικής ανδρών για τα προκριματικά του World League, λαμβάνοντας μάλιστα τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα μία φορά. Ένας παίκτης με εξαιρετική τεχνική στην κίνηση της μπάλας και στο σουτ, που το μυαλό του δείχνει ότι ακολουθεί τα χνάρια του Ντένες Βάργκα, θέλοντας να αφήσει το δικό του στίγμα στην ελίτ της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Είναι εμφανές ότι τέτοιες παραστάσεις σε μία τέτοια ηλικία με τέτοιες επιδόσεις, δείχνουν ότι το ταλέντο είναι εξελίξιμο, το οποίο είναι αυτό που μετράει περισσότερο.
- Τόμας Βερνό
Μιλάμε ίσως για το πιο εξελίξιμο ταλέντο (μαζί με τον Βίγκβαρι) που κυκλοφορεί στις μεγάλες πισίνες παγκοσμίως. Ένας απίστευτα ταλαντούχος παίχτης, με διαφορά ο καλύτερος 2002 (συγκεκριμένα στις 21/03/2002) γεννηθείς του κόσμου και το next big thing του παγκοσμίου πόλο που κάθε ομάδα θα τον θέλει στο ρόστερ της. Από τα HabaWaba στην ηλικία των 12 στην εθνική ανδρών της Γαλλίας σε πέντε χρόνια, ο θηριώδης (ύψους 1.92 μ) φουνταριστός της Μαρσέιγ έχει κάνει ήδη δύο εξαιρετικές σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ με την γαλλική ομάδα, ενώ αποτελεί βασικό παίκτη στην εθνική ανδρών της Γαλλίας, δίνοντας πολλές φορές λύσεις και «καθαρίζοντας» τις φάσεις τόσο στο φουνταριστό, όσο και στο δοκάρι. Οφείλουμε εδώ να μιλήσουμε για τις πραγματικά τεράστιες δυνατότητες αυτού του παίχτη, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο (η ήταν, έως τώρα) ένας παίκτης που μόλις έκλεισε τα 19 του χρόνια να βάζει δύο και τρία γκολ στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Προ Ρέκο και να κοντράρεται στα ίσα με αμυντικούς κατηγορίας Ίβοβιτς. Να θυμίσουμε επίσης, ότι ο Βερνό ήταν ο πιο καθοριστικός παίκτης της χώρας του στο προ ολυμπιακό τουρνουά, όπου η εθνική μας απέκλεισε την Γαλλία σε ένα παιχνίδι όπου ο εν λόγω παίκτης σημείωσε τέσσερα γκολ, σκοράροντας μάλιστα το γκολ που έστειλε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι. Ένας παίκτης φόβητρο για τους αντιπάλους, που δεν διστάζει να «αρπαχτεί» και να δώσει έντονες μάχες ένας με έναν. Κάθε αμυντικός δυσκολεύεται μαζί του στον φουνταριστό, με τις πιο χαρακτηριστικές του φάσεις να είναι τα τελειώματά του στα 2μ, καθώς και η πολύ ψηλή θέση που καταφέρνει να μένει έξω από το νερό στο δεύτερο δοκάρι, με πολλούς τερματοφύλακες να χάνουν τη θέση τους πριν προλάβει να πέσει. Αναμφίβολα το μέλλον του νεαρού παίκτη βρίσκεται μπροστά του, και είναι σίγουρο πως η καριέρα του θα διευρυνθεί έξω από τα γαλλικά σύνορα, καθώς αναμένεται να πρωταγωνιστήσει με την Μαρσέιγ στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και να τραβήξει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ομάδων.
- Μπέρνατ Σαναχούγια
Υπάρχει κάπου στο youtube και στο Instagram ένα βίντεο, αγνώστου τίτλου, όπου στο ματς Τεράσα- Μπαρτσελονέτα για τη σεζόν 2019-20 του ισπανικού πρωταθλήματος, βλέπουμε έναν παίκτη να κατεβάζει την μπάλα στο 1, ο οποίος βρίσκεται στο κυνήγι από τον Περόνε, ενώ έρχεται από πίσω του ο μεγαλύτερος μπομπέρ της Ισπανίας, Αλβάρο Γκρανάδος. Φτάνοντάς τον, ο Περόνε κάνει κίνηση από μέσα να κλέψει την μπάλα, και πριν το καταλάβει έχουν αλλάξει θέσεις με τον επιτιθέμενο παίκτη, ενώ ταυτόχρονα ο Γκρανάδος προσπαθεί μάταια να του χτυπήσει το χέρι. Ο παίκτης κάνει άλλη μία ραχιαία ντρίπλα στον Ισπανό σούπερ σταρ, και με μια ελαφριά, θα έλεγε κανείς κίνηση, πλασάρει την μπάλα στο τέρμα, αφήνοντας τους Ισπανούς διεθνείς να απορούν. Ο εν λόγω παίκτης λοιπόν, ονομάζεται Μπέρνατ Σαναχούγια, είναι μόλις 21 ετών (21/10/2000) και τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί βασικό μέλος της εθνικής Ισπανίας, όντας από τους νεότερους παίκτες της Ισπανικής αποστολής. Οι πρώτες εντυπώσεις δόθηκαν στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων το 2018, όταν η εθνική μας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, όπου ο Σαναχούγια σημείωσε τα 6 από τα 8 (!) γκολ της ομάδας του. Τα δύο επόμενα χρόνια αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην πρόκριση της Τεράσα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ την τελευταία σεζόν αγωνίστηκε στη Σαμπαντέλ, καταφέρνοντας μάλιστα να πετύχει με την ομάδα του μία σπουδαία νίκη απέναντι στην Μπαρτσελονέτα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2019-20, δηλαδή όταν ο παίκτης ήταν μόλις 19 ετών, κατάφερε να σημειώσει 32 γκολ σε 14 εμφανίσεις με την Τεράσα. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται, καθώς η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2014 Μπαρτσελονέτα είχε προσπαθήσει να διεκδικήσει τον παίχτη πέρυσι, ωστόσο από απόφαση του ίδιου και από οικονομικής διαφωνίας μεταξύ των κλαμπ, ο Σαναχούγια κατέληξε στην Σαμπαντέλ, όπου έχει αναλάβει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηριστικά που διαθέτει, όπως το γρήγορο κολύμπι, το δυνατό σουτ και η διάθεση στην άμυνα, είχαν συμβάλει για να κατονομαστεί το next big thing του παγκοσμίου πόλο και η αλήθεια είναι, ότι μπορεί στο πρόσωπό του να δούμε έναν άξιο διάδοχο του Φελίπε Περόνε, γιατί για να διαδεχτείς τον Περόνε πρέπει στα αλήθεια να είσαι άξιος.
- Τζέικ Μουσκάατ
Ποιος θα φανταζόταν ότι μετά την Λευκορωσία και τον Αβέρκα άλλη μία χώρα της Ευρώπης, η Μάλτα, η οποία έχει μηδενική αναγνώριση στον χώρο, θα αναδείξει έναν πιτσιρικά, όπου 17 χρόνια μετά θα τον πάρει από τα χέρια της η Γιαντράν για να τον κάνει ένα όπλο στην αριστερή πλευρά της επίθεσης. Ο λόγος για τον 18χρονο πλέον (08/02/2003) Τζέικ Μουσκάτ, ο οποίος άφησε την χώρα του πριν καν ενηλικιωθεί για να χτίσει το όνομά του σε μία υπερδύναμη της Ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης όπως η Γιαντράν του Μαυροβουνίου. Ο νεαρός περιφερειακός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων της Τιφλίδας το 2019, ενώ στην περασμένη σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να σημειώσει ένα γκολ, απέναντι μάλιστα στον Σόμα Βόγκελ της Φερεντσβάρος. Ο λόγος που ο Μουσκάτ συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την λίστα, είναι διότι κατάφερε να κάνει την διαφορά και να επιλεχτεί σε μία χώρα- παράδοση στο άθλημα, όπου δεκάδες παιδιά αναδεικνύονται μεγαλωμένα στις ακαδημίες των ομάδων του Μαυροβουνίου, υπό άλλες συνθήκες προπόνησης, σίγουρα καλύτερες και σκληρότερες από αυτές που συμβαίνουν στη Μάλτα. Ακούγεται αρκετά μάλιστα τον τελευταίο καιρό, ότι η ομοσπονδία του Μαυροβουνίου ψάχνεται, έτσι ώστε ο Μαλτέζος να πάρει υπηκοότητα Μαυροβουνίου. Θα αποτελέσει σίγουρα έναν παίκτη, ο οποίος θα τραβήξει αρκετά το ενδιαφέρον στους λάτρεις του αθλήματος, καθώς το να προωθείσαι στην πρώτη ομάδα της Γιαντράν σε τόσο νεαρή ηλικία, χωρίς (και το σημειώνουμε, γιατί η Γιαντράν φέτος αγωνίζεται με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη) να προέρχεσαι από τις ακαδημίες της ομάδας αποτελεί για πολλούς κάτι παραπάνω από κατόρθωμα.
- Στάθης Καλογερόπουλος
Οι συστάσεις για τον αρχηγό της εθνικής μας ομάδας των νέων ανδρών περιττές. Προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα της Βουλιαγμένης από 15 χρονών, είναι από το 2018 βασικό στέλεχος στην ομάδα και δικαίως βέβαια κέρδισε τον περσινό τίτλο του Rookie για τη σεζόν 2020-21 στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παγκόσμιος πρωταθλητής με τους έφηβους το 2018 (γεν. 2000) στο Σομπατέλι, με τους νέους το 2019 (γεν.1999) στο Κουβέιτ, πρωταθλητής Ευρώπης το 2018 (γεν. 1999) με τους νέους στο Μινσκ, έχοντας ακόμη συμμετοχή σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Μάλτα 2017) και ένα παγκόσμιο (Μάλτα 2021), κατακτώντας της 7η και 8η θέση με την εθνική αντίστοιχα. Παίκτης- ορόσημο για τη Βουλιαγμένη, μπορεί να παίξει τόσο στην περιφέρεια, όσο και στην άμυνα φουνταριστού, έχει βοηθήσει τους «μπέμπηδες» να πετύχουν σημαντικές νίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις με την εθνική ανδρών φέτος, καθώς ο Θοδωρής Βλάχος τον εμπιστεύτηκε στην αποστολή της εθνικής για το World League, όπου η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Τα χαρακτηριστικά που τον διέπουν είναι το πάθος στην άμυνα, το πολύ γρήγορο κολύμπι του αλλά και το εξαιρετικό σουτ που διαθέτει. Αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του σαν παίκτης με χρόνια εμπειρία στην Α1, ενώ είναι μόλις 20 χρόνων (28/06/2001). Διαφαίνεται ότι ο δρόμος για να στελεχώσει την εθνική ανδρών σε μεγαλύτερες διοργανώσεις δεν είναι μακριά, καθώς διαθέτει όλα τα φόντα για να το επιτύχει. Κάποιοι τολμηροί θα παρομοίαζαν το πρόσωπό του με έναν «νέο» Χρήστο Αφρουδάκη, όμως μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιος είναι άξιος να λάβει έναν τέτοιο τίτλο. Παρ’ όλα αυτά, ο ταλαντούχος Στάθης Καλογερόπουλος δεν παύει να είναι μέλος μιας «χρυσής» γενιάς για το ελληνικό πόλο, μια γενιά η οποία θα ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη για αυτές που ακολουθούν.
Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος…