Παρίσι 2024, Εθνική πόλο ανδρών: Ήττα στις λεπτομέρειες από τους παγκόσμιους πρωταθλητές

Καλύτερα τώρα μία τέτοια ήττα παρά στη συνέχεια για την Εθνική ομάδα πόλο ανδρών που είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα!

by Μάνος Φυρογένης

Την πρώτη ήττα στο ολυμπιακό τουρνουά του Παρισίου γνώρισε η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών που κοίταξε στα μάτια την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Κροατία (14-13) ενώ θα μπορούσε να την είχε κερδίσει κάλλιστα.

Στην πρώτη θέση ανέβηκε η “Hrvatska” μετά από μία ΜΑΤΣΑΡΑ με πολλές ποινές και τρεις αποβολές (με ή και χωρίς αντικατάσταση). Δεν χάθηκε η δυάδα.

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 14-13

Αποφασιστικά μπήκε στην αναμέτρηση η Εθνική ομάδα, με τον Στέλιο Αργυρόπουλο να σκοράρει σε παίκτη παραπάνω που κέρδισε ο Κάκαρης για το 1-0 της Ελλάδας, όμως ο Φάτοβιτς επίσης σε παραπάνω ισοφάρισε για την Κροατία σε 1-1.

Μάλιστα, ο πολύπειρος Γιόκοβιτς με αυτοπεποίθηση αμέσως μετά εκτέλεσε άμεσα για το 2-1 της ομάδας του Τούτσακ. Πέρασμα Βλαχόπουλου και κερδισμένη ποινή από τον Νικολαΐδη με την Ελλάδα να παίζει παραπάνω στο οποίο ο Νικολαΐδης κέρδισε πέναλτι στο 1ο δοκάρι. Στην εκτέλεση, ο Άγγελος Βλαχόπουλος δεν κατάφερε να νικήσει τον Πόπαντιτς. Δύο φορές με παραπάνω η Κροατία στη συνέχεια, με τον Λόντσαρ να σκοράρει από το δοκάρι για το 3-1. Ιδανική κυκλοφορία αμέσως μετά για την Ελλάδα, πέρασμα Σκουμπάκη και ο Κάκαρης κέρδισε πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο Γενηδουνιάς για το 3-2 στο 2:37. Καλές άμυνες από Σκουμπάκη ακολούθησαν και στο 1:14 ένα τεράστιο σουτ από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που ισοφάρισε σε 3-3 για την Επίσημη Πετυχημένη. Μεγάλη άμυνα σε λιγότερο για την Ελλάδα και απόκρουση Ζερδεβά.

Δύο μεγάλες ευκαιρίες εκατέρωθεν έχασαν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με τον Ζούβελα να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι και άουτ. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει ρυθμό με την «γαλανόλευκη» να μην εκμεταλλεύεται τρεις ευκαιρίες με παίκτη παραπάνω (κακή κυκλοφορία, φωνές για πέναλτι στο δοκάρι στον Αργυρόπουλο-Κανακάκη που δεν δόθηκε και απόκρουση του πολύ θετικού Πόπαντιτς στον Σκουμπάκη).

Ό,τι δεν κατάφεραν τα παλικάρια του Βλάχου στον παραπάνω το έκαναν σε τρανζίσιον παιχνίδι με τον Καλογερόπουλο να δίνει προβάδισμα (4-3). Η Εθνική ομάδα ήταν υποδειγματική αμυντικά υποχρεώνοντας την πρωταθλήτρια κόσμου Κροατία σε 1/5 προσπάθειες.

Η αμυντική λειτουργία ήταν φανταστική με το επιμέρους σερί να μεγαλώνει στο 4-0 με τον αρχηγό Γιάννη Φουντούλη στον παίκτη παραπάνω. Το σύστημα λειτουργούσε άψογα παρά το στημένο, φοβερό σουτ του Κχάρκοβ που μείωσε προς στιγμήν στο γκολ (5-4) πριν ο Άγγελος Βλαχόπουλος μετατρέψει σε γκολ έναν φανταστικά παιγμένο παίκτη παραπάνω από αποβολή που κέρδισε ο Νικολαΐδης.

Απίθανο πρώτο ημίχρονο από τα “λιοντάρια” της γαλανόλευκης που κυριάρχησαν στο νερό σε άμυνα και επίθεση ξεπερνώντας το αρχικό 3-1.

Η άμυνα ζώνης πληγώθηκε στις αρχές της τρίτης περιόδου με τον Μάρινιτς-Κράγκιτς να εξαπολύει δύο «οβίδες» από το «4», φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα μιας και η μπάλα γλίστρησε από το χέρι του Φουντούλη στο κερδισμένο από τον Νικολαΐδη πέναλτι.

Με το legend όμως δεν τα βάζεις, έχει εγωισμό και τεράστια ποιότητα. Αμέσως μετά το χαμένο του πέναλτι, σηκώθηκε και το… έσταξε για το εκ νέου «γαλανόλευκο προβάδισμα. Άμεση η απάντηση από τον Κχαρκόβ με παίκτη παραπάνω αν και ο Ζερδεβάς έφτασε στη μπάλα αλλά δεν μπόρεσε να ανακόψει την πορεία της.

Η Εθνική ομάδα είχε ρυθμό και τα ηνία της άρεσαν, δεν ήθελε επ’ ουδενί να τα αφήσει. Οι δύο ομάδες είχαν υπομονή, έβρισκαν τον φουνταριστό και εκείνος ήξερε πολύ καλά τι να κάνει. Νέα αποβολή και νέο προβάδισμα από τον Παπαναστασίου που έστειλε τους Κροάτες αδιάβαστους.

Μία πολύ καλή άμυνα και ενδεχόμενη κόντρα, ο φοβερός και τρομερός Φάτοβιτς με «χωρίστρα» την μετέτρεψε σε 8-8. Είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, δεν υπήρχε περίπτωση να παραιτηθούν.

Ο Λόντσαρ κέρδισε την ποινή από τον Καλογερόπουλο και ο Βουκίσεβιτς έβαλε εκ νέου μπροστά τους Κροάτες. Δύο χαμένα παραπάνω ήταν πολλά και ο Νικολαϊδης είχε τη λύση. Ο φουνταριστός του Ολυμπιακού – με υποψία επιθετικού φάουλ –  ισοφάρισε σε 9-9. Ένα προσωπικό τέρμα.

Είχαν πεισμώσει όμως οι Κροάτες με απίθανες εκτελέσεις. Ο Μπούκιτς «εμβόλισε» τον Έλληνα γκολκίπερ που ήταν στην κορυφαία 7άδα της τρίτης αγωνιστικής του ολυμπιακού τουρνουά ενώ ο Μάρινιτς-Κράγκιτς με το τρίτο του προσωπικό τέρμα έδωσε «μαξιλαράκι ασφαλείας στο φινάλε σε έναν παίκτη παραπάνω που δόθηκε κάπως εύκολα στον Κάκαρη.

Επτά γκολ δέχθηκε η Ελλάδα όμως στις αρχές της τέταρτης περιόδου δέχθηκε ένα δώρο από τους Κροάτες. Ο Μπίλιακα – μετά από άμεση εξέταση του VAR – αποβλήθηκε χωρίς αντικατάσταση για εν ψυχρώ χτύπημα στον Αργυρόπουλο-Κανακάκη, ο οποίος μετέτρεψε το πέναλτι σε γκολ.

Το αριθμητικό πλεονέκτημα όμως στην αρχή εκμηδενίστηκε με τον Φάτοβιτς σε δεύτερο χρόνο να κάνει το 12-10. Άμεση απάντηση με φοβερή ασίστ του Φουντούλη στον Σκουμπάκη και 12-11.

Κερδισμένο επιθετικό φάουλ όμως δύο συνεχόμενες ευκαιρίες δεν ευοδώθηκαν και ο Πόπαντιτς ευθυνόταν για αυτό με σπουδαίες αποκρούσεις σε Σκουμπάκη και Αργυρόπουλο-Κανακάκη.

Η άμυνα βγήκε στα ίσα αφού είχε χρεωθεί με αποβολή ο Γκίλλας και εκεί που έφευγε στην κόντρα η Εθνική Ομάδα μετά από κλέψιμο του Στέλιου και πολύ καλή, καθαρή άμυνα του Φουντούλη, οι διαιτητές απέβαλαν με αντικατάσταση τον Αργυρόπουλο-Κανακάκη για κλωτσιά στον Φάτοβιτς.

Στην τελευταία επίθεση της ελληνικής ομάδας με παίκτη παραπάνω υπήρχε υπομονή. Η Εθνική ομάδα γύρισε τη μπάλα και ο Καλογερόπουλος νίκησε τον Πόπαντιτς ισοφαρίζοντας σε 12-12, με τις δύο ομάδες στο τελευταίο τετράλεπτο να παίζουν στα ίσα.

Δύο συνεχόμενες ποινές σε βάρος της «Επίσημης Πετυχημένης» και ο Κχαρκόβ τη δεύτερη δεν συγχώρησε για το 13-12 της «Hrvatska». Η Εθνική ομάδα αναγκάστηκε να τελειώσει το παιχνίδι και χωρίς τον Σκουμπάκη που τον ήθελε ο Βλάχος στην κορυφή στην τελευταία επίθεση όμως αποβλήθηκε με τρεις ποινές, δευτερόλεπτα πριν.

Η αποβολή στις αρχές της τελευταίας περιόδου στον Κροάτη μάλλον έκανε τους διαιτητές κάπως πιο… ευαίσθητους στη συνέχεια. Κάθε επίθεσή τους ήταν και μία ελληνική αποβολή. Η Κροατία είχε πάρει μπρος όμως και το ματς… φωτιά. Ο επιμένων Παπαναστασίου κέρδισε την αποβολή με αντικατάσταση του Φάτοβιτς και ο Βλαχόπουλος από το «1» μείωσε σε 14-13.

Το λιγότερο βγήκε ξανά και η τελευταία ευκαιρία για ισοφάριση και πέναλτι ήταν στα χέρια των Ελλήνων διεθνών με 10” στο ρολόι και μετά από τάιμ άουτ. Ο Ζερδεβάς πέρασε μπροστά, το λάθος έγινε όμως αφού δεν συνεννοήθηκαν καλά Παπαναστασίου και Βλαχόπουλος.

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 1-3, 7-3, 3-4

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA