Η δεύτερη σκυτάλη της ελληνικής αποστολής στη Φουκουόκα, η μεικτή 4Χ100μ μεικτή, κατέκτησε την 14η θέση στον κόσμο με χρόνο 4:47.57.
Με αυτό το χρόνο η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός Ολυμπιακής πρόκρισης, τα 13 όμως εναπομείναντα εισιτήρια, πέρα από τις ομάδες του βάθρου της Φουκουόκα, θα έχουν επίσημα κάτοχο μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα το Φεβρουάριο του 2024. Για να πάρει τη 2η διαδοχική Ολυμπιακή πρόκριση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός των 16 καλύτερων ομάδων βάσει χρόνου.
Η νέα σύνθεση της ομάδας με τον Γιώργο Ασπουγαλή στο πρόσθιο και την Μαρίλεια Δρασίδου στο ελεύθερο έδειξε καλά στοιχεία, αφού σε κούρσα προκριματικού ο χρόνος ήταν πολύ κοντά στο 3:47.44 που είχε δώσει στην Ελλάδα την 7η θέση στην Ευρώπη στη Ρώμη τον Αύγουστο του 2022. Είναι η τέταρτη καλύτρη επίδοση όλων των εποχών πίσω από το πανελλήνιο ρεκόρ του 3:44.77 (Ολυμπιακοί 2021), το 3:45.38 που έδωσε την Ολυμπιακή πρόκριση (κύπελλο Ακρόπολις 2021) και το 3:47.77 (Ευρωπαϊκό 2022).
Η Άννα Ντουντουνάκη ανέλαβε να δώσει στο #AQF24 μία δήλωση εκ μέρους της ομάδας του αγωνίσματος που έχει ήδη χαρίσει πολλές χαρές στην Ελλάδα και έχει να δώσει πολλές ακόμα: «Είναι μία σκυταλοδρομία που μπορεί να μας εξασφαλίσει θέση σε τελικό παγκοσμίου και όλοι την πιστεύουμε. Στο Τόκιο που τη ζήσαμε με τον Απόστολο είχαμε προσπαθήσει και οι τέσσερις πολύ, αρχικά για την πρόκριση και στη συνέχεια για την είσοδο στην οκτάδα του τελικού. Είναι πολύ σημαντικό όταν και τα τέσσερα άτομα προσπαθούν για ένα κοινό σκοπό και το θέλουν τόσο πολύ». Ο Ασπουγαλής συμπλήρωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που καταταχθήκαμε εντός 16άδας αν και είχαμε περιθώριο και για πιο γρήγορα. Στην Ντόχα θα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι και πιστεύω ότι θα την πάρουμε την πρόκριση». Ως προς την ατομική τους απόδοση σε κάθε στιλ, τα τέσσερα μέλη της ομάδας δήλωσαν τα εξής:
Απόστολος Χρήστου – ύπτιο (52.99):
«Είναι σημαντικό που έγραψα 52 μπροστά. Έχω άλλες δύο μέρες χωρίς κούρσες, είναι μεγάλο διάστημα, οπότε θα με βοηθήσει αυτο το 100άρι της σκυτάλης και για τη συνέχεια. Πάντα όμως μου αρέσει να πέφτω σε αυτή τη σκυταλοδρομία».
Γιώργος Ασπουγαλής – πρόσθιο (1:01.30):
«Το νιώθω ότι είμαι καλά. Αλλά επειδή σημαίνει πολλά το ότι κολυμπάω μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, δεν ήθελα να απογοητεύσω ούτε τους άλλους τρεις, ούτε την ομάδα πίσω ούτε όσους με βλέπουν από την Ελλάδα στις 6 το πρωί. Έκανα το ίδιο λάθος με το χθεσινό ημιτελικό στην έξοδο από το νερό. Δεν έχω δουλέψει πολύ αυτο το κομμάτι με αλλαγή οπότε θεωρώ ότι έχω μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Είναι ατομικό μου ρεκόρ με flying αλλά μπορούσα να κατέβω το 1:01. Πρέπει να δουλέψω κάποια τεχνικά στοιχεία σαν αυτό».
Άννα Ντουντουνάκη – πεταλούδα (57.40):
«Περίμενα να δω πόσο θα πάει ο Απόστολος (Χρήστου) για να γουστάρω λίγο (γέλια). Χαίρομαι γιατι ξέρω ότι ο χρόνος που πήγα στον ημιτελικό των 100μ πεταλούδα δεν με αντιπροσωπεύει και είχα στεναχωρηθεί πολύ ψάχνοντας το τι πήγε στραβά μετά από τόση προσπάθεια. Το 57.40 δεν είναι ένας τρομερός χρόνος, αλλά για πρωινή κούρσα σε σκυταλοδρομία μου άρεσε πολύ. Δεν είμαι απο τους ανθρώπους που στις σκυτάλοδρομίες πάω πιο γρήγορα, οπότε αυτό μου δείχνει κάτι. Με βοήθησε να πάρω πάλι τα πάνω μου. Και χάρηκα πολύ όταν έμαθα ότι θα πέσει ο Απόστολος, χαίρομαι πάντα όταν αυτή τη σκυτάλη την κολυμπάμε με την καλύτερη σύνθεση. Είναι συγκεκριμένοι οι αγώνες που απολαμβάνω τελευταία και αυτή η σκυταλοδρομία είναι ένας από αυτούς».
Μαρίλεια Δρασίδου – ελεύθερο (55.88):
«Ατομικά ήθελα να πάω πιο γρήγορα, φέτος το χειμώνα είχα κολυμπήσει πιο γρήγορα σε σκυταλοδρομία, σε 25.2. Χαίρομαι πολύ που είμαι με αυτή την ομάδα, με τον Απόστολο και την Άννα είχαμε πέσει ξανά μαζί σε σκυταλοδρομία στην 25άρα. Είναι μεγάλη τιμή και μου δίνει μία ψυχολογική ενίσχυση. Θα ήθελα να έχω πάει λίγο καλύτερα αλλά θα μπω σε άλλα δύο 100άρια ελεύθερο στο παγκόσμιο οπότε θα δούμε πως θα πάει και εκεί».