9 Δεκεμβρίου και ταξιδεύουμε νοητά οκτώ χρόνια πίσω και μάλιστα «διανύουμε» μεγάλη απόσταση, έως το Περθ της Αυστραλίας, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με μια σπουδαία στιγμή της ελληνικής υδατοσφαίρισης.
Εκεί, το 2012 η Εθνική Νεανίδων κατακτούσε την κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και η ελληνική σημαία βρισκόταν στον «ουρανό» του Περθ από τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση και του συνεργάτη του, Στέφανου Λέανδρου.
Ομάδα – και τι ομάδα- με αστείρευτο ταλέντο, όλες τους μοναδικές και με σημαντική πορεία στο άθλημα, αρκετές εξ αυτών πρωταγωνίστριες τόσο τα επόμενα χρόνια, όσο και στο παρόν με την Εθνική ομάδα γυναικών.
Στον τελικό αντιμετώπισαν την Ουγγαρία, επικρατώντας 9-5, με τα γκολ της Ελλάδας να έρχονται από: Στ. Χαραλαμπίδη 3, Ε. Πλευρίτου 3, Ζάντου 1, Α. Μπενέκου 1, Ι. Χαραλαμπίδη 1. Η Ελλάδα ήταν ανίκητη στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Παγκόσμιες πρωταθλήτριες ήταν η Χρυσή Διαμαντοπούλου, οι αδερφές Άλκηστις και Ιόλη Μπενέκου, οι δίδυμες Στεφανία και Ιωάννα Χαραλαμπίδου, οι αδερφές Ελευθερία και Μαργαρίτα Πλευρίτου, η Χριστίνα Κώτσια, η Ελένη Ξενάκη, η Μαρίνα Φλώρου, η Τίνα Κοντογιάννη, η Κατερίνα Ζάντου και η Στεφανία Τερεφού.
Η ομάδα της Εθνικής Νεανίδων, ενάμιση χρόνο πριν είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μαδρίτης με τεχνικό τότε τον Κώστα Πετράκη, με 11 από τα κορίτσια του Περθ, ενώ στην Αυστραλία προστέθηκαν οι τότε νεαρότερες της αποστολής, Ελευθερία Πλευρίτου και Έλενα Ξενάκη. Φόβος και τρόμος αυτή η ομάδα για όλες τις χώρες.
Ας δούμε μερικές δηλώσεις στον Τύπο της εποχής από τους πρωταγωνιστές:
«Ο ομοσπονδιακός προπονητής της γυναικών, Γιώργος Μορφέσης, ανέλαβε τις τύχες τις νεανίδων το καλοκαίρι, είδε ορισμένες από τις νεάνιδες να κάνουν το ντεμπούτο τους στη γυναικών και τώρα τις οδήγησε στο θρίαμβο στο Περθ.
“Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κερδίζω ένα χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είμαι πραγματικά περήφανος που έχω προπονήσει και αυτές τις δύο ομάδες. Είμαι υπερήφανος για τα κορίτσια. Είναι μια ταλαντούχα ομάδα. Το έδειξαν την προηγούμενη χρονιά με το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το μέλλον τους ανήκει“.
Η πρώτη σκόρερ της ελληνικής ομάδας στον τελικό (μαζί με τη Μαργαρίτα Πλευρίτου), η Στεφανία Χαραλαμπίδου πρόσθεσε “στο ξεκίνημα της προετοιμασίας δεν μπορούσαμε να προπονηθούμε ως ομάδα, γιατί μας έλειπαν ορισμένες παίκτριες. Όταν παίξαμε το πρώτο παιχνίδι με τη Ρωσία, δεν τα πηγαίναμε καλά, αλλά όσο περνούσαν οι αγώνες παίξαμε ακόμα καλύτερα ως ομάδα“.
Η 15χρονη Ελευθερία Πλευρίτου που παίζει με τις δύο αδερφές της στον Ολυμπιακό σχολίασε “ήταν ο στόχος μας να νικήσουμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και είναι η πρώτη διοργάνωση που συμμετέχω με την εθνική ομάδα, οπότε είμαι τόσο περήφανη. Είναι υπέροχο που μπορώ να μοιραστώ με την αδερφή μου αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν και δύο δίδυμα αδέρφια (σ.σ. αφές Μπενέκου και Χαραλαμπίδου) στην ομάδα. Είμαστε πραγματικά υπερήφανες. Θα ήθελα να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πραγματικά το ελπίζω“.
Ο προπονητής της Ουγγαρίας, Ατίλα Μίχοκ παραδέχθηκε την ανωτερότητα των Ελληνίδων. Ο Ούγγρος κόουτς τόσο στη Μαδρίτη, όσο και στο Περθ τόνισε «αισθάνομαι άσχημα και είμαι πολύ απογοητευμένος. Νομίζω πως η Ελλάδα έπαιξε καλύτερα σε κάθε θέση σήμερα. Άξιζε τη νίκη, είναι φυσιολογικό το αποτέλεσμα. Αλλά η ομάδα μας ανεβαίνει».
Είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσες αναμνήσεις από μετάλλια και κορυφές στην ελληνική υδατοσφαίριση, για αυτόν τον λόγο είναι καλό να θυμόμαστε τους πρωταγωνιστές των επιτυχιών και να τους ευχαριστούμε, όποτε είναι δυνατό, για όσα μας έχουν προσφέρει.