23 χρόνια που «έφυγε» ο Νώντας Σαμαρτζίδης

by Aquafeed 24

Το μεσημέρι της 22ης Ιουνίου 1996 έμελλε να γραφτεί μία τραγωδία στην Παλαιά Επίδαυρο, η οποία έμοιαζε σαν κακόγουστο αστείο στους ανθρώπους του πόλο. Ο Νώντας Σαμαρτζίδης, ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες πολίστες, με πολλές διακρίσεις, έκανε τη μεγάλη βουτιά για τον άλλο κόσμο, τον κόσμο των αγγέλων. Ο 319 φορές διεθνείς με την Εθνική ομάδα είχε πάει με τους φίλους του στην Παλαιά Επίδαυρο για ελεύθερη κατάδυση, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το υγρό στοιχείο, που του γέμιζε την ψυχή, θα ήταν ικανό να του την πάρει από κοντά μας.

Ο Νώντας Σαμαρτζίδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1965 στη Θεσσαλονίκη και έκανε τα πρώτα του βήματα στην κολύμβηση, με το σκουφάκι του Άρη, όπου κατέκτησε 5 χρυσά μετάλλια στο ελεύθερο. Η αγάπη του για το πόλο τον έκανε να μεταπηδήσει άθλημα και να ασχοληθεί με την υδατοσφαίριση. Με την ομάδα του Άρη κατάφερε να φτάσει έως τον τελικό του 1985, γνωρίζοντας την ήττα από τον “Αυτοκράτορα” της εποχής, Εθνικό. Το επόμενο καλοκαίρι έκανε το μεγάλο άλμα, μετακομίζοντας στον σύλλογο του Πειραιά, με τον οποίο κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας. Αγωνίστηκε 319 φορές με την Εθνική ομάδα των Ανδρών, στην οποία υπήρξε και αρχηγός, ενώ είχε συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιάδες, σε δύο Φίνα Κάπ, σε τέσσερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και σε δύο Παγκόσμια.

Πέρασαν 23 χρόνια από το άδικο χαμό ενός τιτάνα σε ψυχή και σώμα, με τη μνήμη του να παραμένει στις καρδιές όλων. Ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, λέει κάθε χρόνο λίγα λόγια για τον αείμνηστο Νώντα Σαμαρτζίδη: “Ο Νώντας ήταν ένας σπουδαίος αθλητής και μία μεγάλη προσωπικότητα, ένα παιδί που αγωνιζόταν πάντα με το συναίσθημα και την καρδιά. Έλειψε από τον Ελληνικό αθλητισμό, καθώς δεν βγαίνουν τέτοιοι παίκτες συχνά. Όσα χρόνια και αν περάσουν, η μνήμη του θα είναι πάντα στις καρδιές μας. Αιωνία του η μνήμη, όπως και αιωνία η μνήμη στον πατέρα του, Παύλο Σαμαρτζίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια”.

Ο άλλοτε συμπαίκτης και συγκάτοικος του Νώντα Σαμαρτζίδη, Αντώνης Αρώνης, δήλωσε: “Ό,τι και να πούμε για τον Νώντα είναι λίγο. Έφυγε πολύ νωρίς και λείπει πολύ σε όλους μας. Ήταν ένας αθλητής που άφησε τη σφραγίδα του στο Ελληνικό πόλο και θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα στο άθλημα. Εκτός από συμπαίκτες, ήμασταν και πολύ καλοί φίλοι, καθώς κοιμόμασταν μαζί στα ταξίδια. Είναι λυπηρός ο τρόπος που έφυγε, όμως δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ και θα τον θυμόμαστε για πάντα”.

Με πολύ τρυφερά λόγια προς το πρόσωπό του μίλησε ο συμπαίκτης του στην Εθνική ομάδα, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, αναφέροντας: “Κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμόμαστε όλοι τον Νώντα Σαμαρτζίδη, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και αθλητή. Τον γνώρισα όταν ήμουν μικρός και μπήκα στην Εθνική ομάδα και με αγκάλιασε, όπως αγκάλιαζε όλα τα παιδιά που περνούσαν το κατώφλι της Εθνικής. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση, ένα πρότυπο που αγωνιζόταν πάντα με την ψυχή του. Δεν ήμασταν κολλητοί, γιατί δεν τον πρόλαβα πολύ, αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ήταν η ψυχή της παρέας και ένας τεράστιος αρχηγός. Έφυγε τόσο νωρίς ένας από τους πλέον χαρισματικούς πολίστες παγκοσμίως και είχες όλα τα στοιχεία για να τον χαρακτηρίσει “φαινόμενο” κάποιος. Αιωνία του η μνήμη”.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA