Άννα Ντουντουνάκη στο #Aquafeed24: «Στο Τόκιο έκανα την κούρσα της ζωής μου»!

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Η κορυφαία Ελληνίδα κολυμβήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Άννα Ντουντουνάκη, μιλά αποκλειστικά στο Aquafeed24!

Μετά το τέλος της συγκινητικής και εορταστικής τελετής του ΠΣΑΤ για τα βραβεία των καλύτερων αθλητών του 2021, συναντήσαμε την Άννα Ντουντουνάκη, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την δύσκολη αυτή χρονιά που πέρασε.

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ πεταλούδα και κάτοχος πολλών Πανελληνίων Ρεκόρ, έχει διαμορφώσει ένα σπουδαίο βιογραφικό στην πισίνα με πάρα πολλές επιτυχίες, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η 25χρονη Χανιώτισσα κολυμβήτρια έχει αποφοιτήσει από την Νομική Αθήνας, ενώ ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο University of London. Ωστόσο, τα όσα σπουδαία αναφέραμε συνοδεύονται από έναν πολύ γλυκό και ζεστό άνθρωπο, με σεβασμό στο συνομιλητή του, κάτι που στις μέρες μας σπανίζει.

Σε μία συνέντευξη μέσα στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, η σπουδαία κολυμβήτρια, η οποία λίγη ώρα πριν είχε τιμηθεί για τις αθλητικές επιδόσεις της μέσα στο 2021, μίλησε για τα βραβεία του ΠΣΑΤ, την πορεία της, την «κούρσα της ζωής της» όπως την αποκάλεσε στο Τόκιο και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα συγκινήθηκε και συγκίνησε.

Συνέντευξη στο #Aquafeed24 και το Γιώργο Φραγκάκη

Καλησπέρα Άννα, πως είδες την σημερινή βράβευση;

«Καλησπέρα, είναι πρώτη φορά που βρίσκομαι βράβευση του ΠΣΑΤ και χαίρομαι πολύ, είναι πολύ μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, ευχαριστώ όλους τους δημοσιογράφους που με ψήφισαν και που με στήριξαν σε όλο αυτό και γενικότερα που πρόβαλλαν όλα τα αθλήματα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μακάρι να συνεχιστεί και αργότερα όλο αυτό και στην πορεία να υπάρχει μια συνεχόμενη προβολή όλων των αθλημάτων. Από εσάς εξαρτόμαστε και εμείς κατά κάποιον τρόπο».

Θεωρείς ότι έχετε την προβολή που αξίζετε;

«Το είχα πει και σε συνάδελφο σας τις προάλλες ότι δεν έχουμε την προβολή που χρειάζεται, σίγουρα… Το άθλημα μου προβλήθηκε και χαίρομαι που συνέβαλλα στην προβολή του ακόμα περισσότερο το 2021, λόγω των επιτυχιών που είχα στο Πανευρωπαϊκό και την Ολυμπιάδα, ένιωσα μια ιδιαίτερη τιμή που προβληθήκαμε τόσο πολύ. Παρόλα αυτά είναι κάτι στιγμιαίο και όχι κάτι διαρκές, όπως είναι για άλλα αθλήματα. Θεωρώ ότι έχουμε ακόμα δρόμο ως προς αυτό, θα πρέπει να προβάλλεται η προσπάθεια των αθλητών μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο όταν έρχεται μια επιτυχία που μπορεί να έρθει μετά από πάρα πολύ κόπο, και μετά από πολλές αποτυχίες που μπορεί να έχουν προηγηθεί».

Δηλαδή λες να μη σας θυμάται η κοινωνία και η πολιτεία μόνο στις επιτυχίες, γιατί ο κάθε αθλητής είναι οι προσπάθειες του και όχι μόνο οι επιτυχίες του.

«Αυτό ακριβώς, αν και πιστεύω ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να συμβεί αυτό».

Η πολιτεία σας στηρίζει όσο θα ήθελες;

«Γενικά πιστεύω ότι και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουνε… Σίγουρα μπορώ να δεχτώ πως υπάρχει προσπάθεια αλλά καλώς η κακώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, όπως χαρακτηρίζεται, χρειάζεται πολύ μεγάλη στήριξη διαχρονικά».

Δεν θεωρείς πως είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ερασιτεχνικό;

«Εγώ θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλο λάθος αλλά ο κόσμος μόνο έτσι το αντιλαμβάνεται γιατί έτσι του έχει προβληθεί, οπότε προσπαθώ να το πω και γω κάπως έτσι. Για εμένα μόνο ερασιτεχνικό δεν είναι αυτό που κάνω, είναι κάθε άλλο παρά αυτό το πράγμα. Είναι το πιο επαγγελματικό πράγμα που κάνω καθημερινά ,καθώς είναι κάτι που κάνει ο καθένας μας για τον εαυτό του .Δουλεύει για τον εαυτό του ,ψυχή τε και σώματι ,αφοσιώνεται σε αυτό, χωρίς να περιμένει κάποιο οικονομικό κέρδος από αυτό .Είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει ξεκούραση, ρεπό, δεν μπορείς να πάρεις άδεια, πρέπει να είσαι συνεχώς εκεί. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο επαγγελματικό, οπότε θα έλεγα ότι η λέξη ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι τουλάχιστον λάθος, απλά αυτόν χρησιμοποιώ γιατί αυτό χρησιμοποιείται από όλους».

Στο βίντεο σου που έγινε πολύ γνωστό, βγήκε κάτι πολύ αληθινό, έκανες μια κατάθεση ψυχής;

«Γενικά είμαι πολύ αυθόρμητη σαν άνθρωπος και δεν μπορώ να συγκρατήσω ποτέ τα συναισθήματα μου. Ήταν κάτι που δε θα μπορούσα να κρατήσω μέσα μου καθώς για να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχω προσπαθήσει πάρα πάρα πολύ, όχι μόνη μου φυσικά. Μαζί με τον προπονητή μου, τον γυμναστή μου, τους γονείς μου και τους ανθρώπους γενικά που είναι δίπλα μου και με παρακολουθούν και με στηρίζουν σε όλο αυτό το ταξίδι. Είναι ένας πολύ μεγάλος αγώνας για να καταφέρεις να φτάσεις μέχρι εκεί, αγώνας προς κάτι αβέβαιο, δεν είναι δεδομένη η επιτυχία… Μπορεί να προσπαθήσεις και να μην έρθει. Οπότε ας πούμε πως εκείνη η στιγμή ήταν ένα ξέσπασμα για όλη την πίεση και όλο τον κόπο που έχω κάνει αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ούτε μια στιγμή ούτε ένας μήνας. Έτσι μου βγήκε εκείνη την στιγμή, ξέσπασα και εκτονώθηκα».

Ο κόσμος δυσκολεύεται να καταλάβει, γιατί είναι ένα άθλημα που κακώς δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε. Το βίντεο το είδε πάρα πολύς κόσμος ομολογουμένως. Το θέμα είναι να υπάρχει προβολή και να ενημερωνόμαστε για την πορεία σας όχι μόνο όταν υπάρχουν αντίστοιχα βίντεο και επιτυχίες, αλλά γενικότερα.

«Έτσι ακριβώς είναι, όπως είχα πει, δεν περίμενα αυτό το βίντεο να το δει τόσος πολύς κόσμος, ούτε το έκανα για να με μάθει ο κόσμος από αυτό. Ήταν τα πρώτα λόγια που μου βγήκαν, ήταν μια κούρσα ζωής στο Τόκιο, και είχα ξεχάσει τον κόσμο γύρω μου. Και εμείς στην κολύμβηση και στα υπόλοιπα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουμε άλλες δημοφιλείς διοργανώσεις να παρακολουθεί ο κόσμος. Δεν έχουμε Super League (σ.σ. γέλια). Δίνεται πολυ μικρότερη αξία στα Πανευρωπαϊκά, στα Παγκόσμια πρωταθλήματα και στα τουρνουά. Για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες που προηγήθηκαν στο Τόκιο ήταν οι αγώνες της ζωής μου. Μακάρι να έρθουν ακόμα καλύτεροι στο μέλλον»!

 Είσαι σε μία πολύ καλή ηλικία , ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σου;

«Η αλήθεια είναι ότι επειδή μόλις έχω γυρίσει από πάρα πολλούς αγώνες αυτή την περίοδο (δε σταμάτησα ποτέ) τώρα ο βασικός μου στόχος είναι να ξεκουραστώ (σ.σ. γέλια). Από εκεί και πέρα βασικός μου στόχος είναι το Παγκόσμιο στην Ιαπωνία τον Μάιο, όπου από Γενάρη θα ξεκινήσω την προετοιμασία. Να είμαι καλά, να υπάρχει όρεξη για δουλειά και προσπάθεια και όλα θα γίνουν»!

Σε ευχαριστώ πολυ Άννα, εμείς στο #Aquafeed24 σε στηρίζουμε και ασχολούμαστε κατεξοχήν με τον υγρό στίβο!

«Σας παρακολουθώ, παρατηρώ τα πάντα και σας ευχαριστώ όλους πολύ»!

Καλές γιορτές και καλή ξεκούραση!

«Σε ευχαριστώ πολυ καλά Χριστούγεννα»!

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA