Wild League: Το unique τουρνουά στο Ντουμπρόβνικ που το πόλο από άθλημα γίνεται… θρησκεία (pics & video)

Είναι ένα από τα πιο unique αθλητικά γεγονότα στον κόσμο δίχως αμφιβολία (μέσα στα 100 για κοτζάμ Bild) και όχι άδικα. Οι εικόνες συναρπάζουν!

by Μάνος Φυρογένης

Την ίδια ώρα που οι επιτυχίες στην ελληνική υδατοσφαίριση έρχονται με τη… σέσουλα τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ – ανεξαρτήτως φύλου – και παρόλα αυτά οι αγώνες ακόμα και στη μεγάλη κατηγορία διεξάγονται δίχως τηλεοπτική κάλυψη (οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της ΚΟΕ στην πρόσφατη απολογιστική ΣΤ του) και μεταξύ συγγενών και φίλων στις εξέδρες, στο Ντουμπρόβνικ συμβαίνει κατακαλόκαιρο το παρακάτω σε ανεπίσημη διοργάνωση.

Η μεσαιωνική αυτή καστρούπολη του κροατικού Νότου που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στα τείχη της, αποτελεί ένα κόσμημα από μόνη της. Τα γυρίσματα της διάσημης σειράς “Game Of Thrones” εκτόξευσαν τη δημοφιλία και τη λάμψη της σε βαθμό που οι τιμές έχουν… ξεφύγει. Το Ντουμπρόβνικ δεν είναι πλέον προσβάσιμο για όλες τις τσέπες. Παρά την τεράστια κοσμοσυρροή, οι τοπικοί φορείς έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους στον υγρό στίβο ξέχωρα από το διατηρητέο της υπόθεσης (η παλιά πόλη αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πως να μη συμβαίνει αυτό;)

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της unique φύσης του αθλητισμού της πόλης είναι η περιβόητο στην περιοχή Wild League! Πρόκειται για ένα τουρνουά υδατοσφαίρισης με διαχρονικότητα και ρίζες πάνω από έναν αιώνα πίσω! Τρελό αλλά αληθινό.

Σύμφωνα με την ιστορία και τα κιτάπια, το ιστορικό αυτό τουρνουά που διεξάγεται στο λιμάνι της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ υπό τη θέα των επιβλητικών τειχών, ξεκίνησε στην πρώιμη μορφή του μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και φούντωσαν οι συζητήσεις για την αναστήλωση της Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ που είχε καταργηθεί από τον Ναπολέοντα 110 χρόνια νωρίτερα.

Διάφορες επί μέρους Δημοκρατίες και Βασίλεια έκαναν μαζικά την εμφάνισή τους στην περιοχή και κάθε ένα από δαύτα είχε τους δικούς του κανόνες, τελετουργίες, σύμβολα, χρώματα, τραγούδια και συνεπώς ομάδες. Ομάδες υδατοσφαίρισης (λογικό για πόλη που βρέχεται περιμετρικά από θάλασσα).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανθρώπινη ανάγκη του (αντ)αγωνίζεσθαι έφερε επιμέρους αγώνες για την ανάδειξη του κορυφαίου. Είναι η φύση του γένους τέτοια βλέπετε ανεξαρτήτως φυλής. Ο αστικός μύθος ισχυρίζεται ότι από εκείνες τις αναμετρήσεις γεννήθηκε και το καμάρι (στην υδατοσφαίριση) της πόλης. Η περιβόητη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ με σπουδαίους Έλληνες παίκτες να έχουν περάσει από εκεί τα τελευταία χρόνια (Παπαναστασίου, Αργυρόπουλος-Κανακάκης).

Οι ομάδες έπαιζαν μεταξύ τους πριν και μετά τον Β’ Π.Π με την Porporela και την Piplic να έχουν καταγραφεί θριαμβεύτριες το 1950 και το 1959 αντίστοιχα (δυστυχώς δεν έχει σωθεί κάτι άλλο). Έπειτα από αρκετά χρόνια “καταστολής” η Wild League αναβίωσε το 1983 και από τότε διεξάγεται κανονικά (μέχρι ο Covid-19 να βάλει μία άνω τελεία για δύο χρόνια).

Από το 2022 έχει επιστρέψει στις επάλξεις και όπως φαίνεται και από τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, είχε λείψει από τους ντόπιους, Η Wild League για εκείνους είναι κάτι παραπάνω από ένα τουρνουά. Είναι η καψούρα τους, είναι θρησκεία, έρωτας και πάθος μαζί. Ο τρόπος να παίξουν έστω και για ένα καλοκαίρι στην αγαπημένη τους Γιουγκ (Republic of Danse για την Wild League), όπως είθισται να λένε πως έχει συμβεί με όλους. Ένα μείγμα ρομαντισμού και τρέλας σε έναν κόσμο ρεαλισμού!

Πλήθος κόσμου (αρκετές χιλιάδες) συγκεντρώθηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου στο λιμάνι της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ για να παρακολουθήσει τον μεγάλο τελικό (FUN H20 MLini εναντίον Proporela). Καπνογόνα, σημαίες, κασκόλ, τραγούδια έδωσαν άλλη αίγλη στην αναμέτρηση με νικήτρια την “πορτοκαλί” ομάδα (FUN H20 MLini) με 7-5.

Μικρή σημασία έχει αυτό βέβαια σε όλους εμάς που γοητευτήκαμε από εικόνες και βίντεο. Εκεί ήταν όλος ο καλός κόσμος μιας πόλης που “διψάει” για αθλητισμό και δη το πόλο. Θυμίζουμε πως είχε επικρατήσει το αδιαχώρητο (παρέλαση κανονική) όταν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Κροάτες εμφανίστηκαν στο Ντουμπρόβνικ λίγους μήνες πίσω. Εκεί ήταν και τον Αύγουστο μετά το Παρίσι οι ασημένιοι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Μάρκο Μπίγιατς (πρώην Ολυμπιακού), Τόνι Πόπαντιτς και Μάρκο Ζούβελα, οι οποίοι συνεχάρησαν τους νικητές.

Ένα επιφώνημα εντυπωσιασμού και ένας μακρόσυρτος αναστεναγμός ακούγονται από τα βάθη της ψυχής βλέποντας τις συγκλονιστικές αυτές εικόνες. Αναστενάξτε ελεύθερα, ταξιδέψτε νοητά. Συμπάσχουμε.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA