Ο Ανδρέας Βαζαίος κολύμπησε δύο κούρσες το πρωί στα 100μ πεταλούδα, μία στον προκριματικό σε 52.61 κα μία στο μπαράζ για την πρόκριση. Με 52.71 δεν νίκησε τον Ισπανό που σημείωσε 52.07 και πήρε τελικά την 17η θέση. Μπορεί να μην μπόρεσε να πάρει για 2η φορά στην καριέρα του την πρόκριση στο συγκεκριμένο αγώνισμα μετά το 2016, έκανε όμως ατομικό ρεκόρ και πλησίασε ακόμα περισσότερο το πανελλήνιο ρεκόρ του 52.41 από το 2009, ένα χρόνο που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να κολυμπήσει.

Για την παρουσία του στο πρώτο ατομικό αγώνισμα στη Ρώμη, ο σπουδαίος Έλληνας κολυμβητής δήλωσε: «Ανάμεκτα συναισθήματα. Χαίρομαι που κατέβηκα λίγο κάτω από το ατομικό μου ρεκόρ αλλά και πάλι είναι λίγο, ξέρω ότι έχω τον πιο γρήγορο χρόνο και για αυτό το πάλεψα τώρα και στο μπαράζ για να έχω μία απογευματινή κούρσα. Είναι η πρώτη φορά που έχω τα 100μ πεταλούδα πρώτο αγώνισμα σε μία μεγάλη διοργάνωση. Νομίζω ότι κολύμπησα πάρα πολύ ωραία και έχασα σε λεπτομέρειες τον καλύτερο χρόνο και το πανελλήνιο ρεκόρ που ξέρω ότι μπορώ να καταρρίψω. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω στο μπαράζ και να παραδώσω τη θέση χωρίς μάχη, προτιμούσα να πέσω και να ξέρω ότι έχω μία ακόμα κούρσα. Ήταν το πρώτο αγώνισμα και πρώτη μέρα για μένα και τώρα συνεχίζουμε με τα επόμενα, 200μ ελεύθερο και τα 200μ μεικτή. Χαίρομαι που δεν ξεκινάω με τη μεικτή, θέλει όμως οικονομία δυνάμεων και καλή αποκατάσταση για να είμαι φρέσκος για τις δύο τελευταίες μέρες».

Ο Βαζαίος είναι εδώ και χρόνια βασικό μέλος στις δύο σκυταλοδρομίες των ανδρών, της 4Χ100μ ελεύθερο και της 4Χ100μ μεικτής. Πλέον με το 52.61 που είναι ο καλύτερος χρόνος της χρονιάς στα 100μ πεταλούδα και 2ος όλων των εποχών για τη χώρα μας ο Βαζαίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και στη μεικτή με την πεταλούδα αλλά και στο ελεύθερο που έχει το 2ο πο γρήγορο χρόνο μετά τον Χρήστου. Για τη συμμετοχή του στα ομαδικά πρόσθεσε: «Θα βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί στις σκυταλοδρομίες. Είναι απόφαση των προπονητών για το ποιος είναι στην καλύτερη κατάσταση ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόκριση στον προκριματικό. Στον τελικό το ιδανικό είναι να πέσει η πιο γρήγορη τετράδα για να κυνηγήσουμε την υψηλότερη θέση».