Καθώς περνούν οι μέρες μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ανοικτής κολύμβησης παγκοσμίως πλησιάζει και έρχεται στην Ελλάδα. Φυσικά μιλάμε για το OCEANMAN, το ανεξάρτητο πρωτάθλημα θαλάσσης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες από όλο τον πλανήτη.

Σε λιγότερο από δέκα μέρες έρχονται οι αγώνες προκριματικών στο Οίτυλο εκεί όπου οι αθλητές θα…τσεκάρουν το εισιτήριο τους για το ραντεβού στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα οι αγώνες στο Οίτυλο αποτελούν το 1/24 των συνολικών αγώνων προκριματικών. Στις 25-26 του μηνός θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες στον κολυμβητικό παράδεισο στο Λιμένι. Οι προπονήσεις των αθλητών θα πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες για τέσσερις ημέρες. Εκτός αυτού για τους αθλητές που θα συμμετέχουν, προβλέπεται χρηματικό έπαθλο σε περίπτωση νίκης στους αγώνες του Ρεθύμνου το οποίο φτάνει μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 4 Wild Cards.

Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Αρμάνδος Λινάρδος, ο Regional Europe Race Director και συντονιστής του προγράμματος Oceanman coach certification, μας εξήγησε τη σπουδαιότητα και όλα όσα έχει να προσφέρει μία διοργάνωση όπως το OCEANMAN στην Ελλάδα. Μας είπε επίσης για τις σπουδαίες ακτογραμμές και τις πανέμορφες θάλασσες που διαθέτει η χώρα, αλλά και για το ότι προσφέρονται για τόσο σπουδαία αθλητικά γεγονότα. Σημαντικότερη στιγμή των αγώνων χαρακτηρίζει το σημείο συνάντησης των αθλητών στον τερματισμό, ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε το «μαγικό» Ρέθυμνο για τη φιλοξενία των αγώνων σημαίνει πολλά…

Ο Αρμάνδος Λινάρδος είναι απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας με ειδικότητα στην κολύμβηση και sport management, ενώ είναι πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης. Είναι επίσης Operation Director στην EYZHN Greece και Event director στο Oceanman Greece Oceanman Cyprus και ultra Oceanman.

Ο Αρμάνδος Λινάρδος στο #AQF24:

 Τι σε έκανε να φέρεις το OCEANMAN στην Ελλάδα; Τι είναι που το κάνει να διαφέρει από άλλες διοργανώσεις και γιατί δεν έκανες το δικό σου;

«Το Oceanman ξεκίνησε σαν την μοναδική σειρά κολύμβησης ανοικτής θάλασσας και είναι ένα ανεξάρτητο πρωτάθλημα για ερασιτέχνες και επαγγελματίες που από το 2015 πραγματοποιείται σε 4 χώρες. Σήμερα η σειρά των αγώνων αριθμεί 24 διαφορετικούς προορισμούς από την Αυστραλία μέχρι το Μεξικό. Η ανάπτυξη του είναι εντυπωσιακή καθώς κάθε χρόνο προστέθονται  και άλλες χώρες με κριτήριο την αποκάλυψη κρυφών κολυμβητικών παραδείσων όπως το Λιμένι. Η έμπνευσή μου είναι η αλληλεπίδραση με τους κολυμβητές. Το αγαπημένο μου μέρος σε όλες τις διοργανώσεις μας είναι η γραμμή τερματισμού, και προσπαθώ πάντα να είμαι εκεί όταν οι αθλητές τελειώνουν τον αγώνα τους για να δώσουν τα συγχαρητήριά μου προσωπικά και να σφίξουν το χέρι με τον καθένα από αυτούς. Με μεγάλη μου χαρά βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στη γραμμή τερματισμού, καθώς για όλους αυτούς τους ανθρώπους η γραμμή τερματισμού αντιπροσωπεύει το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού προπόνησης, αναμνήσεων και θυσιών».

 Τι διαφορετικό έχει το φετινό Oceanman και τι να περιμένει κάποιος που έρχεται πρώτη φορά;

«Στην φετινή διοργάνωση αυτό που θα είναι διαφορετικό είναι η αλλαγή του προγράμματος  Ο μεγάλος αγώνας των 10 και 5 χιλιομέτρων θα γίνει το Σάββατο 25 Ιουνίου για να ακολουθήσει ένα μεγάλο πάρτι απονομών το βράδυ στην πλατεία της Αερόπολης. Την Κυριακή 26 Ιουνίου θα γίνει ο αγώνας των 2 χλμ μαζί με τον παιδικό και τη σκυταλοδρομία. Ο φετινός αγώνας είναι αναβαθμισμένος και δίνει και αυτός από φέτος πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης και μάλιστα υπάρχουν και ηλικιακές κατηγορίες απονομών».

Πως προέκυψε το Παγκόσμιο και τι βαθμό δυσκολίας είχε να λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης;

«Από την πρώτη φορά που διοργάνωσα το Oceanman Greece στο μικρό Λιμένι είχα στόχο να διοργανώσει η Ελλάδα τον τελικό της παγκόσμιας σειράς. Η φετινή χρονιά μετά την συνεργασία με την ΕΥ ΖΗΝ ήταν ορόσημο και μετά από διεκδίκηση με άλλες δύο χώρες, το Ντουμπάι και το Μπαλί, καταφέραμε να φέρουμε τον τελικό στην Ελλάδα. Το μαγικό Ρέθυμνο και η κρητική ομορφιά ήταν ένας μεγάλος ψήφος εμπιστοσύνης».

 Πως μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;

«Στον Παγκόσμιο τελικό προκρίνεσαι από όλους τους αγώνες της σειράς Oceanman. Κάθε ηλικιακή κατηγορία δίνει 10 εισιτήρια πρόκρισης για τον τελικό. Παράλληλα υπάρχει και ο ανοικτός αγώνας που δίνει την δυνατότητα να κολυμπήσουν και να δουν από κοντά μεγάλους αθλητές και να είναι μέρος του παγκόσμιου τελικού».

Πόσο σημαντικό είναι για το Ρέθυμνο και την ΕΥ ΖΗΝ μια τέτοια διοργάνωση;

«Η ΕΥ ΖΗΝ φιλοξενεί μόνο μεγάλες διοργανώσεις και μεγάλα αθλητικά τουριστικά γεγονότα. Κάθε χρόνο φιλοξενεί και εισάγει χιλιάδες αθλητές καθώς ηγείται στον αθλητικό τουρισμό. Ένα ακόμα μεγάλο αθλητικό γεγονός που διεκδίκησε και έφερε στην Ελλάδα είναι από μόνο του σημαντικό».

Είναι δημοφιλής η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες; Υπάρχει ενδιαφέρον και αν ναι ποια είναι τα οφέλη και πως μπορούμε να ενισχύσουμε το άθλημα;

«Η Ελλάδα είναι η Μέκα της κολύμβησης ανοικτής θάλασσας, έχουμε από τις καθαρότερες και τις ωραιότερες ακτογραμμές στον πλανήτη. Η κολύμβηση προσφέρει μια εναλλακτική. Στόχος μας η ανάδειξη και η καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για μια τέτοια διοργάνωση, που θα προσελκύσει πλήθος συμμετεχόντων, επισκεπτών και θεατών. Ο εναλλακτικός αθλητικός τουρισμός διευρύνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αθλήματα που διοργανώνονται μέσα στην φύση ωθούν τους αθλητές στην αναζήτηση νέων προκλήσεων για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να εναρμονιστούν με το φυσικό περιβάλλον».