Τι «σημαίνει» ελληνική υδατοσφαίριση…

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Βαρύγδουπη και πολυδιάστατη ερώτηση, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθένας θα απαντούσε διαφορετικά – ειδικός ή μη – κι αυτό είναι που προσδίδει μεγαλύτερη ουσία. Η ελληνική υδατοσφαίριση δεν βασίζεται σε κάποιον ιεραρχικό κανόνα που αν αποδομήσουμε, θα απαντούσαμε με σαφήνεια. Ελπίζουμε η δική μας ματιά να ταυτιστεί έστω και… λίγο, με την δική σας.

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει να πανηγυρίζεις 4 μεγάλους και δύο μικρούς τελικούς σε μια μετα-Ολυμπιακή χρονιά με συσσωρευμένες διοργανώσεις, επιστροφή στην αγωνιστική και απαιτητική κανονικότητα και συνεχείς προετοιμασίες όλο το καλοκαίρι. Από το Χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, μέχρι το Ασημένιο Ευρωπαϊκό της Εθνικής Γυναικών στο Σπλιτ, μεσολάβησε σωρεία επιτυχιών και για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα Νέων Γυναικών, Νεανίδων, Κορασίδων και Παίδων.

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει να «αποκομούνται» 4 μετάλλια σε όλες τις φετινές διοργανώσεις και κατηγορίες των γυναικών για την Ελλάδα και μάλιστα – από τις Εθνικές μας αναδείχθηκαν και τρεις MVP στα αντίστοιχα τουρνουά. Ελευθερία Πλευρίτου MVP του Ευρωπαϊκού στο Σπλιτ, Φωτεινή Τριχά MVP στο Παγκόσμιο Νεανίδων (Κ18) και Αριάδνη Καραμπέτσου MVP στο Παγκόσμιο Κορασίδων (Κ16). Για όσους παρακολουθούμε στενότερα όλα τα κορίτσια, από την Εθνική Κορασίδων μέχρι την Εθνική Γυναικών, είναι απίστευτη η συγκομιδή και η επιτυχία τους, τόσο το 2022 όσο και το 2021. Μετράμε από τον περασμένο Ιούλιο, ένα Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών (Νετάνια, Κ19), ένα Ασημένιο στο Παγκόσμιο Νεανίδων (Βελιγράδι, Κ18), ένα Ασημένιο στο Παγκόσμιο Κορασίδων (Λάρισα, Κ16) και το πολυπόθητο Αργυρό της Εθνικής Γυναικών στο Σπλιτ την Παρασκευή 09/09!

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει να συνειδητοποιεί κανείς ότι η Εθνική Ανδρών, ήταν η μόνη ομάδα στο Ευρωπαϊκό του Σπλιτ που έβαλε «φρένο» στους Κροάτες με το ισόπαλο 5-5, παρά τις σκανδαλώδεις διαιτητικές αποφάσεις… Οι οικοδεσπότες στέφθηκαν Πρωταθλητές αφήνοντας στην ήττα την Ουγγαρία και τους πανίσχυρους Ιταλούς στον ημιτελικό, με μοναδικό «στραβοπάτημα» τους, την παλικαρίσια ισοπαλία της Ελλάδας, κόντρα σε αρκετές συνθήκες που ήθελαν νικήτρια την Κροατία εκείνη την μέρα. Μην ξεχνάμε δε και την εμφατική νίκη της «γαλανόλευκης» κόντρα στους Κροάτες, όταν στον μικρό τελικό της Βουδαπέστης η Ελλάδα φόρεσε το Χάλκινο, κυριαρχώντας απόλυτα – σε ένα παιχνίδι όνειρο!

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει να βλέπεις ανάμεσα στις οκτώ κορυφαίες γυναίκειες ομάδες της Ευρώπης, μόνο μία γυναίκα ομοσπονδιακή τεχνικό! Η Αλεξία Καμμένου στέφθηκε επίσης Δευτεραθλήτρια Ευρώπης μαζί με τα κορίτσια της και αποτελεί την μόνη γυναίκα επικεφαλής προπονήτρια της… ελίτ, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ίδιο μονοπάτι φυσικά, οδεύει και η επικεφαλής τεχνικός της Εθνικής Νέων Γυναικών και Νεανίδων – και στενή συνεργάτιδά της – Ευτυχία Καραγιάννη, όπως και οι Κατερίνα Οικονομοπούλου – Άννα Χατζηγεωργάκη. Η γυναικεία υδατοσφαίριση της Ελλάδας καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες σπουδαίο υλικό στις τάξεις της, τόσο εντός… όσο και εκτός νερού. Αρκεί να ανατρέξουμε στην μνήμη μας και να θυμηθούμε τόσο τον «Χρυσό σταθμό» του 2011, την ιστορική επιτυχία των ΟΑ στην Αθήνα 2004, αλλά και παλαιότερα…

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει να έχεις από τα πιο ανταγωνιστικά και ποιοτικά πρωταθλήματα σε άνδρες και γυναίκες, σωστή μέθοδο και αγωνιστική προσέγγιση σε όλα τα σωματεία και συλλόγους – δεδομένα που ελκύουν και μεγάλες προσωπικότητες της υδατοσφαίρισης από το εξωτερικό. Η αίγλη του ελληνικού αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του υγρού στίβου είναι ένας από τους λόγους που από την χώρα μας έχουν περάσει σπουδαίοι παίκτες, παίκτριες και τεχνικοί ανά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε φυσικά και τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων σε διασυλλογικό επίπεδο που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και ανεβάζουν υψηλότερα τον πήχη, εμπνέοντας και ταυτόχρονα προωθώντας το άθλημα,  καλλιεργώντας και την νοοτροπία του νικητή.

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει να βλέπεις τόσο τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, όσο και τους Έλληνες προπονητές, να διαπρέπουν εκτός συνόρων. Να καλλιεργείς την νοοτροπία, να μεταδίδεις την εμπειρία και την γνώση κι αυτά τα χαρακτηριστικά να ταξιδεύουν και να μεταμορφώνονται σε επιτυχίες και εκτός της χώρας μας. Ο Ευάγγελος Δουδέσης έκανε κάποτε το βήμα προς την Ολλανδία, δούλεψε σκληρά στο πλευρό του Άρνο Χάβενγκα και έφτασε τελικά, ως ομοσπονδιακός τεχνικός πλέον, στο Χάλκινο παγκόσμιο μετάλλιο με τις Οράνιε. Ομοίως και ο Δημήτρης Μαυρωτάς, ο οποίος έχει αναλάβει το φιλόδοξο πρότζεκτ της Εθνικής Γυναικών του Ισραήλ με συνεργάτη του τον Σωτήρη Ζουμπουλιά, ομάδα η οποία ανέρχεται σιγά σιγά στο ευρωπαϊκό στερέωμα, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην διοργάνωση του Σπλιτ. Ακόμα, ο Γιώργος Τριανταφύλλου βρίσκεται επίσης στο προπονητικό επιτελείο της Εθνικής στην Γερμανία και ξεκίνησε από το 2017 από την προπονητική ηγεσία της Πρωταθλήτριας SV Bayer Uerdingen 08.

Ελληνική υδατοσφαίριση σημαίνει, οι Έλληνες τεχνικοί να χρήζουν σεβασμού και αναγνώρισης κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο! Να είναι περιζήτητοι και να κάνουν σπουδαία επαγγελματικά βήματα, όπως αυτό των πολύπειρων, Χάρη Παυλίδη, Κώστα Χατζηδάκη και Ορέστη Σαλάχα στην Κίνα. Οι τρεις Έλληνες τεχνικοί μετρούν μερικούς μήνες που έχουν αναλάβει την Εθνική ομάδα γυναικών της Κίνας και αδιαμφισβήτητα εκπνέουν εμπιστοσύνη, βαθιά γνώση και εμπειρία στο αναπτυξιακό κομμάτι που στοχεύει η εκεί ομοσπονδία. Άλλωστε, χωρίς τις επιτυχίες και διακρίσεις τους σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την μεθοδικότητα και την σκληρή δουλειά, δεν θα βρίσκονταν αυτή την στιγμή σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ασίας!

DEBRECEN, HUNGARY – JUNE 20: head coach Evangelos Doudesis of the Netherlands during the FINA World Championships Budapest 2022 (Photo by Albert ten Hove/BSR Agency/Getty Images)

Τι «σημαίνει» τελικά ελληνική υδατοσφαίριση; Σημαίνει ελληνική ψυχή, νοοτροπία συνυφασμένη με το αθλητικό ιδεώδες και επιμονή.

Τα εφόδια των αθλητών και αθλητριών δεν συνάδουν με τις συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Δεν έχουμε «αγγίξει» τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ουγγαρίας, ούτε τις προηγμένες εγκαταστάσεις της Ισπανίας… Αυτό και μόνο βέβαια, αποτελεί το ίδιον κίνητρο για την εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα, με δεδομένη την όρεξη και την υποστήριξη των κατάλληλων ανθρώπων.

Δεν αποκαλούμε τυχαία την ελληνική υδατοσφαίριση ως «εθνικό μας σπορ». Το πόλο φυτρώνει καθημερινά σε πισίνες που δεν βλέπει (σ.σ επιτρέψτε μας) «ούτε ο Θεός». Εθνικό μας άθλημα λοιπόν, είναι γιατί κάποια παιδιά έμαθαν πράγματι, πρώτα να κολυμπάνε και μετά να περπατάνε.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA