Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει στην ιστορία της η υδατοσφαίριση δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο τεράστιος Τίμπορ Μπένετεκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών. Η μόνη μάχη που δεν κέρδισε ήταν αυτή με την επάρατη νόσο.

Ο μυθικός Ούγγρος, με την μοναδική προσφορά στο άθλημα ως παίκτης και προπονητής, έδωσε μεγάλη μάχη εδώ και αρκετό καιρό και αυτός ήταν ο λόγος που στις 4 Μαΐου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υδατοσφαίριση, χωρίς να μιλήσει με ακρίβεια για το γιατί.

Στην ηλικία των 5 ξεκίνησε κολύμβηση μετά τη συμβουλή των ιατρών γιατί είχε σκολίωση. Τον Φεβρουάριο του 1990 έκανε το ντεμπούτο με την εθνική ανδρών Ουγγαρίας.

Έξι φορές πρωταθλητής στη χώρα του και έξι φορές πρωταθλητής Ιταλίας. Πολλάκις κυπελλούχος. Στην Ουγγαρία αγωνίστηκε σε KSI, UTE και Χόνβεντ, ενώ στην Ιταλία σε Racing Roma, INA Assitalia Roma και φυσικά στην Προ Ρέκο!

Πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε τις τρεις, στο Σίδνεϊ, στην Αθήνα και το Πεκίνο, ενώ στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2003 και Πρωταθλητής Ευρώπης το 1997. Απουσίασε από το Ευρωπαϊκό του 1999 λόγω τιμωρίας για χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Το αριστερό του χέρι ήταν φονικό… Το 2008 αποσύρεται από την Εθνική και μπαίνει στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας. Τέσσερα χρόνια αργότερα σταματάει το πόλο και έως το 2016 οδηγεί την Εθνική Ουγγαρίας σε επιτυχίες. Πρωταθλητής κόσμου το 2013 στη Βαρκελώνη και ασημένιος στο Πανευρωπαϊκό του 2014. Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό του 2016 στο Βελιγράδι κόντρα στην Ελλάδα και 5ος στο Ρίο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Τίμπορ Μπένετεκ επίσης έγινε μέλος του Swimming Hall of Fame και ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς στην Ουγγαρία τέσσερις φορές. Το 2013 ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς.

Απίστευτη τεχνική με τη μπάλα, έφθασε κοντά στο τέλειο ως αθλητής και είχε μοναδική ικανότητα να βρίσκει κίνητρο όταν όλα ήταν εναντίον του. Ένας μύθος της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Καλό του ταξίδι. Αντίο Τίμπορ Μπένετεκ (1972 – 2020).

 

Facebook Comments