Θλίψη στην παγκόσμια και ελληνική υδατοσφαίριση: «Έφυγε» ο δάσκαλος Χοσέ Μπράσκο Κατά!

by Aquafeed 24

Θλίψη στην παγκόσμια και ελληνική υδατοσφαίριση, καθώς «έφυγε» από τη ζωή λίγο πριν συμπληρώσει 93 χρόνια ζωής και προσφοράς στο αγαπημένο μας άθλημα ο Josep Brasco Cata. Ο «Πέπε» όπως τον αποκαλούσαν, άφησε ένα ανεξίτηλο στίγμα στο Water Polo, ενώ στα μέρη μας αποδείχθηκε καθοριστικός για την εξέλιξη του σπορ και με δικαιοσύνη μνημονεύεται για την προσφορά του ως προπονητής.

Με καταγωγή από τη Βαρκελώνη, ο Josep Brasco Cata, λάτρεψε την Ελλάδα και αγαπήθηκε από τους Έλληνες, ερχόμενος για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1984 για να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (8η θέση – Η καλύτερη έως τότε). Στην Ελλάδα δούλεψε επίσης στον Ναυτικο Όμιλο Βουλιαγμένης και στον Ναυτικό Όμιλο Χίου (κατακτώντας ένα Κύπελλο Ελλάδας), ενώ η κοσμοπολίτικη πορεία του στο σπορ επεκτάθηκε στη Σαουδική Αραβία, στην Ιταλία και στην Αίγυπτο, πέρα από την πατρίδα του, την Ισπανία, της οποίας την Εθνική ομάδα είχε προπονήσει από το 1973 έως το 1978.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο προσωπικό του αποχαιρετιστήριο ο Γιάννης Γιαννουρής: «Ο Josep Brasco, πάντα πιστός στον μέντορά του Andres ‘Bandy’ Zolyomy, ήταν ένας θαρραλέος προπονητής που δε δίσταζε να δίνει χρόνο σε νέους παίκτες μεταξύ των οποίων ο Mauel Estiarte και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Γειά σου Πέπε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα» και το γεγονός ότι ο «Πέπε» ανέδειξε δύο από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών στην υδατοσφαίριση, τον Εστιάρτε και τον Μαυρωτά, ομολογεί χωρίς περαιτέρω σχόλια την μοναδική συμβολή του στο άθλημα.

Το αφιέρωμα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας στον μεγάλο Καταλανό δάσκαλο: 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 χρόνων ο Χοσέ Μπράσκο Κατά, ο γνωστός και αγαπητός μας «Πέπε» της υδατοσφαίρισης, από τις μορφές που σημάδεψαν το άθλημα τόσο στη χώρα του (Ισπανία), όσο και την Ελλάδα όπου εργάστηκε.

Ο «Πέπε», ως Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών, οδήγησε την Ελλάδα το 1984 στο Λος Άντζελες στην 8η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων, την κορυφαία ως τότε για τη χώρα μας σε αντίστοιχη διοργάνωση.

Ήταν αυτός που, σε εκείνη την διοργάνωση, εμπιστεύτηκε τον 17χρονο τότε Γιώργο Μαυρωτά, όπως είχε πράξει άλλωστε και με τον μέγιστο Μανουέλ Εστιάρτε το 1977 στην Εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Ως προπονητής του ΝΟ ΧΙΟΥ, το 1990, τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, νικώντας τον ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ στο Κολυμβητήριο του Ζαππείου με 8-5 στην παράταση (5-5 η κανονική διάρκεια), με την ομάδα του νησιού της μαστίχας να γίνεται έτσι η πρώτη της περιφέρειας που κατακτά το τρόπαιο.

Στον ΝΟ ΧΙΟΥ δούλεψε 3 περιόδους (1989-90, 1990-91 και 1991-92), με την ομάδα του ακριτικού νησιού να είναι 6η και τις τρεις στο πρωτάθλημα της Α1.

Την περίοδο 1994-95, είχε την τεχνική ηγεσία του ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ με τον οποίο και κατέλαβε την 4η θέση στο πρωτάθλημα.

Με τους «μπέμπηδες» έφτασε στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας εκείνη τη χρονιά (1995), όπου ο ΝΟΒ ηττήθηκε (12-13) από τον ΝΟ ΠΑΤΡΩΝ, στο ΟΑΚΑ.

Πρώτο του παιχνίδι, με την Εθνική μας ομάδα, στις 11 Μαρτίου 1984 με τη Βουλγαρία (13-7), σε τουρνουά στην Αθήνα και τελευταίο του στις 10 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς στο Λος Άντζελες, με την Κίνα (10-9) για του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συνολικά κάθισε στον πάγκο της σε 40 παιχνίδια (19 Νίκες, 6 Ισοπαλίες, 15 Ήττες).

Ο Καταλανός τεχνικός, εργάστηκε στην Εθνική ομάδα της Ισπανίας (1973-78), αλλά και της Σαουδικής Αραβίας (1981-83), πριν έλθει στην Ελλάδα, ενώ πέρασε από τον πάγκο σπουδαίων ομάδων όπως η Σαμπαντέλ, η Μπαρτσελονέτα και η Μεντιτεράνι (όπου το 2007 σταμάτησε την προπονητική) στην Ισπανία και την Ορτίτζια στην Ιταλία.

Γιαννόπουλος: «Δάσκαλος και εργάτης του αθλήματος»

Τη θλίψη του για την απώλεια του Χοσέ Μπράσκο Κατά, του αγαπημένου στην ελληνική υδατοσφαίριση «Πέπε», εκφράζει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος.

«Υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος της υδατοσφαίρισης, εργάτης του αθλήματος, στην πολύχρονη και σημαντική διαδρομή του.

Το βιώσαμε και εμείς στην Εθνική μας ομάδα, το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, όπου μας καθοδήγησε και έφερε την Ελλάδα στην 8η θέση, την  κορυφαία ως τότε σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων για τη χώρα μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό, για το λιθαράκι που έβαλε στο άθλημα της υδατοσφαίρισης».

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA