Ο νεαρός διεθνής καταδύτης, Θάνος Τσιρίκος, μίλησε αποκλειστικά στο Aquafeed24 ενόψει της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων!

Στο Κίεβο κατέφθασε την Δευτέρα 29/11, η τριμελής ελληνική αποστολή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων Νέων, με τους Θάνο Τσιρίκου, Αγγελική – Λυδία Γεωργοπούλου και Άννα – Μαρία Σαχίνη, οι οποίοι συνοδεύονται από τον φυσικοθεραπευτή Κώστα Αποστολόπουλο, τον διεθνή Κριτή Νίκο Τουλούδη και τον Ομοσπονδιακό τεχνικό Πέτρο Φυρίγο.

Με τον 19χρονο Θάνο Τσιρίκο (μοναδικό άνδρα αθλητή) να εκπροσωπεί την χώρα μας στα 3μ τραμπολίνο Α’ Κατηγορίας και 10μ σταθερά αντίστοιχα, η ελληνική αποστολή μπορεί να είναι μικρή, αλλά… «θαυματουργή»! Ο νεαρός διεθνής καταδύτης αποτελεί βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας εδώ και χρόνια, τόσο στις ηλικιακές κατηγορίες όσο και σε αυτή των Ανδρών. Αποκορύφωμα της λαμπρής πορείας του έως τώρα αποτελεί αναμφίβολα, η 7η θέση που κατέλαβε τον περασμένο Μάιο (2021), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου μαζί με τον Νίκο Μόλβαλη σκαρφάλωσαν στην 7η θέση της Ευρώπης στα 10μ συγχρονισμένων καταδύσεων!

Παρόλα αυτά, ο νεαρός Τσιρίκος, διαπρέπει τόσο στα αγωνίσματα συγχρονισμένων καταδύσεων, όσο και στα ατομικά, όπως και διεκδίκησε την πρόκριση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μέσω του FINA World Diving Cup, στα 3μ τραμπολίνο! Ο Έλληνας καταδύτης μπορεί να μην πήρε το εισιτήριο τότε, για το Τόκιο, ωστόσο σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 347.4 βαθμούς και συνεχίζει δυναμικά έως σήμερα και όπως όλα δείχνουν… για πολλά χρόνια ακόμη!

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Aquafeed24, απευθείας από… Κίεβο, ο Θάνος Τσιρίκος, μίλησε για την προετοιμασία του για το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, την αγωνιστική περίοδο όπου διανύει γενικότερα, τους στόχους και τις βλέψεις του για το άμεσο μέλλον, ενώ αναφέρθηκε και στην τρέχουσα κατάσταση του αθλήματος των καταδύσεων στην Ελλάδα σήμερα.

Πώς κύλησε γενικότερα η προετοιμασία σου για την συγκεκριμένη κορυφαία διοργάνωση; Είναι καθαρά προπονητική περίοδος αυτή για σένα;

«Ναι είναι καθαρά προπονητική περίοδος αυτή αλλά λόγω παγκόσμιου ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο με παραπάνω ρυθμούς και ένταση. Εγώ είχα και την ατυχία να νοσήσω με covid 19 και να μείνω δέκα μέρες εκτός στερώντας μου και την συμμετοχή στο Εθνικό πρωτάθλημα, αλλά το ότι είμαστε εδώ στο Κίεβο πιο νωρίς κάνοντας διπλές προπονήσεις πιστεύω ότι θα καλύψει εκείνο το κενό».

Έχοντας σημειώσει μια εξαιρετική εμφάνιση στο περασμένο ευρωπαϊκό, όπου κατέκτησες την 7η θέση στα 10μ με τον Νίκο Μόλβαλη, ποιοι είναι οι στόχοι σου για αυτή την σεζόν (2021-2022);

«Ο στόχος μου για το 2021 τώρα σε αυτό το Παγκόσμιο νέων είναι η είσοδος στους τελικούς των 3 μέτρων και των 10 μέτρων σταθερού βατήρα. Πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο πρόγραμμα που θα εκτελέσω και να ελαχιστοποιήσω τα λάθη. Πιστεύω είναι εφικτό και μετά σε ένα τελικό είναι όλα ανοιχτά…Το 2022 έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο Ανδρών στην Ιαπωνία καθώς και το Πανευρωπαϊκό και πιστεύω με έναν δυνατό αγωνιστικό προγραμματισμό όπως συμμετοχές σε διεθνή Grand prix θα παρουσιαστούμε αρκετά δυνατοί».

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου εκπροσωπείς εδώ και μερικά χρόνια την Ελλάδα στις κορυφαίες διοργανώσεις είτε στα ατομικά αγωνίσματα των καταδύσεων ή και στις συγχρονισμένες. Πως αισθάνεσαι γι αυτό;

«Αισθάνομαι περήφανος που εκπροσωπώ την Ελλάδα αλλά με γεμίζει και με ευθύνες. Πρώτα απέναντι στον προπονητή μου κο Φυρίγο. Πίστεψε σε εμένα και εγώ σε αυτόν όταν μόλις 12 χρόνων ” μ’ έριξε” σε meeting στην Ολλανδία (χρυσό μετάλλιο) στα 15 μου 3 θέση στην Ευρώπη και στα 16 μου πρώτη συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκό ανδρών (Γλασκόβη). Όλα αυτά είναι εμπειρίες και μάλιστα σημαντικές που ελπίζω να μου βγουν στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεαρός καταδύτης.

Πώς θα περιέγραφες την τρέχουσα κατάσταση του αθλήματος γενικότερα στην Ελλάδα;

«Οφείλω να πω ότι κάτι αλλάζει. Πλέον έχουμε φυσικοθεραπευτή δύο φορές την εβδομάδα στην προπόνηση καθώς και στις μεγάλες διοργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, κος Γιαννόπουλος και οι συνεργάτες του βρίσκονται κοντά μας και μας ακούνε. Θέλω να πιστεύω σιγά-σιγά ότι θα διορθωθούν τα όποια προβλήματα. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η ανάπτυξη του αθλήματος, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υπολοίπων καταδυτηρίων. Υπάρχουν ταλέντα αυτή την στιγμή και με λίγη προσοχή μπορεί να ξαναζήσουμε στιγμές 2004… Εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Χαλιορή για αυτά που έχει καταφέρει στο ΟΑΚΑ. Πλέον δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αλλά κέντρα τόσο σε Πανευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Εύχομαι να καταφέρει να φιλοξενήσει κάποια στιγμή και μια διοργάνωση του αθλήματος μας. Επίσης μεγάλη βοήθεια από την ΕΟΕ και ευχαριστώ τον πρόεδρο της κο Καπράλο μέσω του προγράμματος “Υιοθετήστε έναν αθλητή”. Καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο και πάντα με υγεία», δήλωσε κλείνοντας ο Θάνος Τσιρίκος.

Συνέντευξη – επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη

 

 

 

Facebook Comments