Τέλος ο Μαρκουλέσκου από τη FINA 35 χρόνια μετά!

by Aquafeed 24

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του stateofswimming.com, ο Κονέλ Μαρκουλέσκου, ο πολυμήχανος Ρουμάνος παράγοντας της FINA, αποχαιρετά τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή και επί της ουσίας τον ρόλο του «αφεντικού» στην παγκόσμια ομοσπονδία, ύστερα από 35 χρόνια θητείας!

Ο 80χρονος Μαρκουλέσκου επιθυμεί να περάσει η θέση του στη βοηθό του, Μαρκέλα Μεντβέντεφ, με το Μπιρό της FINA να συνεδριάζει την Τετάρτη επί του θέματος.

Η αμφιλεγόμενη καριέρα του Μαρκουλέσκου στη FINA, είχε να επιδείξει έντονη πολιτική δράση, όντας ο official με τα περισσότερα ταξίδια. Διαπραγματεύτηκε πιο πολύ από τον καθένα με αποκλειστική στόχευση διαχρονικά τα χρήματα, ενώ συνδέεται με πολλά σκάνδαλα, όπως για παράδειγμα ο θάνατος του Φραν Κρίπεν, του κολυμβητή ανοιχτής θαλάσσης που πέθανε την ώρα του αγώνα στις 23 Οκτωβρίου του 2010 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κινεζική κρίση του 1990, το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ, αλλά και η πρόσφατη περίπτωση του Σουν Γιανγκ, με το κάδρο να περιλαμβάνει την πιο ακατάλληλη αγκαλιά… Συγκεκριμένα, το 2016 στο Ρίο, στα 200μ. ελεύθερο, ο Κινέζος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και δέχθηκε ένα μεγαλοπρεπές γιουχάρισμα από όλους, όντας μπλεγμένος σε σκάνδαλο ντόπινγκ, ωστόσο ο Μαρκουλέσκου τον αγκάλιασε επιδεικτικά. Η κινεζική αγορά ήταν εμφανώς πιο σημαντική για τη FINA, από την -ως όφειλαν- αποστασιοποίηση μέχρι να λυθεί η υπόθεση δικαστικά.

Το 2020 η FINA είδε τη θέση της ανάμεσα σε 27 Ολυμπιακά αθλήματα στον πάτο, όσον αφορά τη χριστή διακυβέρνηση μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας, σχετικά με την διαφάνεια, την ακεραιότητα και άλλους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Η τελευταία.. ευχή του Ρουμάνου είναι να πάρει τη θέση του η Μεντβέντεφ, ωστόσο ένας τέτοιος «διορισμός» σε έναν υψηλά πολιτικοποιημένο οργανισμό δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιος. Οι executive της FINA παραμένουν όλοι άνδρες και είναι ξεκάθαρα μια πατριαρχική ομοσπονδία.

Με την αποχώρηση του, ο Μαρκουλέσκου, γράφει το φινάλε μιας εποχής κατά την οποία η FINA από ένα μικρό γραφείο στη Μαδρίτη το 1986, έγινε μια μεγάλη ομοσπονδία με παγκόσμια επιρροή και λόγο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο ίδιος, στην επιστολή της αποχώρησης του, τονίζει ότι η FINA βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σε κάθε τομέα και ότι παρέχει υποστήριξη στις εθνικές ομοσπονδίες σε βαθμό που κανένας δεν θα είχε φανταστεί λίγα χρόνια πριν. Αναμφίβολα ένας ευφυής παράγοντας που διέσχισε μια θυελλώδη διαδρομή, δεν παύει ωστόσο να χαρακτηρίζεται για την ενόχληση του σε κάθε έναν και μια που είχε διαφορετική άποψη και ασκούσε κριτική.

Συνοψίζοντας, ο Κονέλ Μαρκουλέσκου επηρέασε όσο κανείς άλλος τον παγκόσμιο υγρό στίβο, αποχωρεί ωστόσο συνοδευόμενος με χιλιάδες ερωτηματικά για τις κινήσεις του όλα αυτά τα χρόνια.

Το αναλυτικό άρθρο εδώ:

https://www.stateofswimming.com/cornel-marculescu-to-step-down-in-may-after-35-years-as-fina-director/

 

 

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA