Τάσος Κούγκουλος: Ο τελευταίος που έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό ανδρών μέσα στο… σπίτι του!

Τάσος Κούγκουλος, από την Αλεξανδρούπολη με αγάπη…

by Μάνος Φυρογένης

Ο Τάσος Κούγκουλος είναι ο τελευταίος- μέχρι τώρα τουλάχιστον, που έχει «πιάσει» το όριο για να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι, 10-23/6/2024.  Τα κατάφερε στα 50μ ύπτιο με χρόνο 25.19 και πήρε το εισιτήριο (το όριο είναι 25.41) μέσα στο «σπίτι του», στη διάρκεια του διεθνή αγώνα «ΦΑΡΟΣ – ΕΛΕΝΑ ΣΑΪΡΗ 2024».

Η Αλεξανδρούπολη άλλωστε σημαίνει πολλά για αυτό το 21χρονο παλικάρι που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά στην πρωτεύουσα του Έβρου έχει βρει το… λιμάνι του: «Δεν την αλλάζω με τίποτα. Εδώ μεγάλωσα, εδώ έχω την οικογένεια μου και τους φίλους μου, εδώ είναι η ζωή μου», ανέφερε στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο Τάσος είναι το δεύτερο σε ηλικία αγόρι που απέκτησαν ο Μιχαήλ και η Ευτυχία, μετά τον Δημήτρη και πριν τον 13χρονο Άγγελο που κολυμπάει και αυτός στον ΝΟ Αλεξανδρούπολης: «Καλά η μαμά είναι ηρωίδα με τέσσερις άνδρες στο σπίτι», λέει χαμογελώντας αλλά και με μπόλικη αγάπη. Ήταν δεν ήταν τεσσάρων ετών όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στη πισίνα αλλά «Δεν μου άρεσε και σταμάτησα τότε. Κρύωνα να πω την αλήθεια, ήμουν πολύ αδύνατος και δεν άντεξα. Μετά από κανα χρόνο όμως επανήλθα και δεν έφυγα ξανά». Δοκίμασε όλα τα στυλ, του αρέσει περισσότερο η πεταλούδα, καθώς «Είναι ιδιαίτερο στυλ, πιο δύσκολο αλλά και πιο εντυπωσιακό».

Θυμάται την πρώτη του αποστολή με την εθνική ομάδα σε πολυεθνή συνάντηση στην Αυστρία (στα 16 του χρόνια) που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την 4Χ100μ ελεύθερο: «Και τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο στην ομάδα μας ήταν οι προκρίσεις με τις σκυτάλες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαρκώς ανεβαίνουμε και γινόμαστε εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη. Αλλά και πολλά νέα παιδιά διακρίνονται σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις», σημειώνει.

Μεγαλύτερή του διάκριση μέχρι τώρα, το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη το 2021 στα 50 μέτρα ύπτιο. Πριν τη διοργάνωση είχε ατομικό ρεκόρ 26.25 από την ημερίδα ορίων της Αλεξανδρούπολης στα τέλη Μαΐου του 2021. Ο χρόνος με τον οποίο δηλώθηκε τότε στο ευρωπαϊκό ήταν 26.30 από την ημερίδα επιδόσεων των εθνικών ομάδων τον Απρίλιο του 2021. Στον προκριματικό πέρασε πρώτος από τη σειρά του και πέμπτος συνολικά με 25. 95 και κατέρριψε πρώτη φορά το ατομικό ρεκόρ. Στον ημιτελικό τερμάτισε δεύτερος στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 25.72 και έκανε νέο μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Έτσι προκρίθηκε με τον τρίτο καλύτερο χρόνο στο μεγάλο τελικό και εκεί διατήρησε την τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο, με το τέταρτο φετινό ατομικό του ρεκόρ 25.63.

Διαρκής η εξέλιξή του: «Πολλές φορές μέσα στην χρονιά έφθασα στα όρια μου, από πλευράς κούρασης και ψυχολογικής πίεσης, καθώς προσπαθούσα να ισορροπήσω ανάμεσα στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις σκληρές προπονήσεις που επιβάλει ο πρωταθλητισμός», έλεγε τότε. Τα κατάφερε μια χαρά πάντως αφού σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Ξάνθης.

Προπονείται με τον Κωνσταντίνο Χατζηπέτρου και αυτές τις ημέρες με άλλους πέντε κολυμβητές του ΝΟ Αλεξανδρούπολης βρίσκονται για προετοιμασία στα Ιωάννινα…

Πηγή: Koe.org.gr

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA