Τα κορίτσια του Εθνικού Πειραιά στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας (PICS)!

by Aquafeed 24

Δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων του υγρού στίβου στην Ελλάδα και όχι μόνο, πραγματοποίησε η γυναικεία ομάδα του Εθνικού Πειραιά, μια ημέρα πριν τον μεγάλο προημιτελικό των οκτώ της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Σαμπαντέλ (20:30 – Πειραιάς – Ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της LEN).

Τα φώτα είναι πάνω τους αυτές τις ημέρες, εξαιτίας της ευρωπαϊκής τους επιτυχίας, ωστόσο οι «κυανόλευκες» θέλησαν να περάσουν ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία έχει ραγδαία αύξηση ποσοστών μέσα στην ελληνική κοινωνία, ειδικότερα στην εποχή του COVID-19.

Οι πολίστριες του Εθνικού Πειραιά φόρεσαν μπλούζες που προωθούν τρία hashtags: #Ενδοοικογενειακή_Βία – #Μίλα – #Δεν_Είναι_Ντροπή. Παράλληλα, φωτογραφήθηκαν, κάνοντας το απαραίτητο για όλους «Signal For Help», το οποίο χρησιμοποιείτε από όσους βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται βοήθεια.

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας του Εθνικού Πειραιά, κ. Μάρκο Μίτσιτς, τοποθετήθηκε σχετικά με αυτήν την όμορφη ενέργεια του συλλόγου: 

«Βλέποντας κανείς το δικό μας άθλημα από έξω, όλοι έχουν παρόμοια σχόλια: Πολύ σκληρό, πόσο ξύλο πέφτει κάτω από το νερό, γρατζουνιές. Ναι, όλα υπάρχουν, αλλά μετά τον αγώνα, όλες πάνε οι αθλήτριες πάνε μαζί για καφέ και γελάνε μαζί. Λίγο, έως πολύ βίαιο άθλημα, αλλά όλα τελειώνουν μες το νερό με το τελευταίο σφύριγμα. Αισθανόμαστε τον πόνο στη στιγμή και δεν υπάρχει συνέχεια.

Ο συνεχής πόνος που όλο και περισσότερες γυναίκες (αλλά και παιδιά και ηλικιωμένοι) βιώνουν στα σπίτια τους δεν σταματάει. Τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι μάρτυρες των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας που καταλήγουν να φορούν μαύρα μαντήλια.

Η δική μας μικροοικογένεια της γυναικείας υδατοσφαίρισης δεν έχει ανοσία στον πόνο της κοινωνίας μας σε ενδοοικογενειακή βία. Τα κορίτσια είναι τυχερά που έχουν η μια την άλλη, που έχουν να μοιραστούν το πρόβλημα, τον πόνο, ξέρουμε ότι κάποιος μας ακούει. Ξέρουμε ότι έχουνε όλα αυτά που μια γυναίκα έχει ανάγκη όταν γίνεται θύμα οικογενειακής βίας. Με τον δικό μας τρόπο, θελήσαμε να βοηθήσουμε, να στρέψουμε τα φώτα πάνω στο πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία. Μίλα, δεν είναι ντροπή»!

Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας:

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα:

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
    • Ακριβή διεύθυνση
    • Ονοματεπώνυμο
    • Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
  • Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των Υπηρεσιών)
  • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των Υπηρεσιών)
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr www.womensos.gr

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA