Η Ομοσπονδία Υδατοσφαίρισης της Ιαπωνίας αποφάσισε να μην στείλει τη γυναικεία ομάδα στο επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου 2024 στη Ντόχα λόγω οικονομικών περιορισμών. Απόφαση η οποία ουσιαστικά έχει κόστος τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου. Οι Ιαπωνίδες παραιτούνται συνεπώς των όσων πιθανοτήτων τους να εξασφαλίσουν εισιτήριο για τη Γαλλία, προτιμώντας να εξοικονομήσουν χρήματα στη γενικότερη προσπάθεια να μειωθεί το μπάτζετ και να ξεκινήσει μία προσπάθεια ανοικοδόμησης από την αρχή.

Η εν λόγω εξέλιξη θυμίζει την αντίστοιχη απόφαση των Βραζιλιάνων να αποσύρουν τις ομάδες τους από το Παγκόσμιο της Φουκουόκα το περασμένο καλοκαίρι. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν επηρέαζει την παρουσία της εθνικής ομάδας των ανδρών, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου και θα λάβει κανονικά μέρος στη Ντόχα στο πλαίσιο της προετοιμασίας μεταξύ άλλων για το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού.

Το Καζακστάν είναι αυτό που αναμένεται να καλύψει τη θέση των Ιαπωνίδων αφού τερμάτισαν τρίτες στους Ασιατικούς Αγώνες. Κρίνοντας από τη θέση που κατέλαβε στους αγώνες που διοργάνωσε (14η), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γυναικών της “Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου” βρίσκεται σε… ελεύθερη πτώση και απαιτείται ένα γενναίο restart. Η Ιαπωνία στους προηγούμενους Ολυμπιακούς του Τόκιο είχε τερματίσει στην 9 θέση.