Από μόνη της ως είδηση είναι ικανή να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να σταματήσει το αδιάκοπο σκρολάρισμα του αναγνώστη: Η σπουδαία κυρία της καλλιτεχνικής κολύμβησης, Σβετλάνα Ρομασίνα, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση στα 33 της χρόνια, έχοντας αλλάξει το άθλημα ριζικά, σε πολλά επίπεδα και με ρεκόρ που αν τα είχε πετύχει σε ένα άλλο σπορ, θα αποτελούσε πρώτη είδηση παγκοσμίως.

Όταν αποσύρθηκε, πριν από μερικές ημέρες ο θρύλος του NFL, Τομ Μπρέιντι (δεν θυμόμαστε ποια φορά ήταν αυτή), ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον πλανήτη Γη εκείνη την ημέρα, πήγε στο σημείο που ο Μπρέιντι έβγαλε το βίντεο που ανακοινώνει το τέλος της αθλητικής του καριέρας, δηλαδή σε μια παραλία, συνέλλεξε την άμμο από το ακριβώς εκείνο σημείο που θαρρείς είχε ακόμη τις πατημασιές του και την έβγαλε σε πλειστηριασμό που τώρα έχει φθάσει τις 20.000 δολάρια. Στην περίπτωση της Ρομασίνα, θα μπορούσε κάποιος να μαζέψει σε ένα βάζο νερό από τις πισίνες που έχει κατακτήσει μετάλλια, όμως εκείνες είναι πάρα πολλές, αμέτρητες καθώς η Ρωσίδα αθλήτρια έχει ξεπεράσει τα 40 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις και κατέχει τον τίτλο της πιο διακεκριμένης στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο και Τόκιο. Όλα χρυσά, 21 χρυσά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 13 χρυσά σε Πανευρωπαϊκά. Στα 15 της προάγεται στην εθνική γυναικών της Ρωσίας και παραμένει η νεότερη που το κατάφερε ποτέ. Έκανε το ντεμπούτο της το 2005 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είναι η μοναδική με επτά χρυσά Ολυμπιακά Μετάλλια, χωρίς ΠΟΤΕ να έχει πέσει κάτω από την πρώτη θέση του βάθρου, σαν να λέμε, μόνο χρυσά, κανένα αργυρό ή χάλκινο. Το πρώτο, το ιστορικό, για την ίδια ήρθε στο Πεκίνο το 2008.

Σε μια σημαντική περίοδο του χρόνου για τη ζωή της, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, φέρνει στο φως την κόρη της, Αλεξάντρα και επιστρέφει στην ελίτ το 2019, κερδίζοντας τα τελευταία της δύο χρυσά στο Τόκιο στο ομαδικό και στο ντουέτο, μαζί με τη Σβετλάνα Κολεσνιτσένκο. Μετά την Ιαπωνία, είχε προμηνύσει ότι θα αποσυρθεί και τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου το κάνει επίσημο σε συνέντευξη της.

«Η τελική απόφαση ήρθε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ένα κομμάτι μέσα μου αναγνώρισε ότι έπρεπε να επιστρέψω στο σπίτι μου, ότι είχα κερδίσει πάρα πολλά. Ο αθλητισμός είναι εθιστικός και δεν είναι εύκολο να πεις το αντίο, ειδικότερα αν αναγνωρίζεται ότι είσαι ο κορυφαίος εκεί έξω. Μου πήρε χρόνο να ξεκουραστώ και να ανακάμψω και τελικά ήρθε η μέρα που αντιλήφθηκα ότι έκανα ότι ήταν δυνατό να έχω κάνει. Για μένα υπάρχει χώρος να κοιτάξω μπροστά, να εξελιχθώ. Θα παραμείνω κοντά στο άθλημα μου, μένω κοντά στην αθλητική οικογένεια» και κλείνει με τα εξής: «Θα συνεχίσω να αγαπώ το σπορ, θα δώσω θάρρος και αγάπη, θα μεταλαμπαδεύσω όσα γνωρίζω στη νεότερη γενιά».

Το φαινόμενο του Μαύρου Κύκνου, ειδικότερα στις επιχειρήσεις, είναι ένα απροσδόκητο, μη υπολογίσιμο φαινόμενο, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Σβετλάνα Ρομασίνα, η οποία επιβεβαίωσε την ιστορία του ανθρώπου, ότι αν δεν δουν τον πρώτο μαύρο κύκνο, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει.

Ορέστης Κανελλόπουλος