Ένας από τους σημαντικότερους κολυμβητές που έχει αναδείξει ο ελληνικός υγρός στίβος είναι αναμφίβολα ο Νίκος Ξυλούρης, ένας αθλητής που πρωταγωνίστησε στις πρώτες μεγάλες στιγμές και αποτελεί κεφάλαιο για το σπορ.

Ο Νίκος Ξυλούρης είναι Ολυμπιονίκης και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με τη χρυσή ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό των 4×200 ελεύθερο και έγραψε ιστορία, αλλά και σε αυτούς στο Πεκίνο το 2008. Τώρα, ο σπουδαίος πρώην κολυμβητής αποφάσισε να ταχθεί στο πλευρό του Κυριάκου Γιαννόπουλου στις προσεχείς εκλογές της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και να στηρίξει το πλάνο που υπάρχει για όλα τα αθλήματα του Υγρού Στίβου.

Η υποψηφιότητα του Νίκου Ξυλούρη είναι ουσιαστικά η πρώτη που γνωστοποιείται από τον Κυριάκο Γιαννόπουλο και αφορά το άθλημα της κολύμβησης, δηλαδή το νούμερο ένα σπορ της Ομοσπονδίας.

Το Aquafeed24 επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωταθλητή που ζει τα τελευταία χρόνια στην Κόρινθο και βοηθάει τον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο, θέλοντας να μάθουμε για την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος, αλλά και γιατί επέλεξε την πλευρά του Κυριάκου Γιαννόπουλου.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή η πρόταση που δέχθηκα από τον Κυριάκο Γιαννόπουλο για να κατέβω υποψήφιος για τις εκλογές της ΚΟΕ. Είχαμε μια συνάντηση και μου ανέλυσε το πλάνο του για την Ομοσπονδία, το οποίο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η Ομοσπονδία οφείλει να εξελιχθεί. Φυσικά και πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά τα οποία υπάρχουν στην υπάρχουσα κατάσταση, αλλά πρέπει να τα αναπτύξουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες.

Κομβικό ρόλο θα παίξει η είσοδος νέων ατόμων που έχουν προσφέρει αποδεδειγμένα στον ελληνικό υγρό στίβο και γνωρίζουν τι συμβαίνει. Νέο αίμα, νέες ιδέες, καθώς η εποχή έχει αλλάξει, όχι μόνον εδώ, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να συμβαδίσουμε. Η συνταγή της επιτυχίας κατά τη γνώμη μου είναι τα νέα άτομα που σε συνεργασία με τους παλαιότερους και πιο έμπειρους όπως ο κ. Γιαννόπουλος θα φέρουν την ΚΟΕ σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό που είναι σήμερα.

Πολλά πράγματα έχουν μείνει στάσιμα. Δεν είναι όλα κακά, υπάρχουν και θετικά. Όσοι είμαστε εκτός Ομοσπονδίας, αλλά εντός χώρου γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα λάθη και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τα βάλουμε κάτω και με συνέπεια όλα να βρουν το δρόμο τους. Από τη στιγμή που φθάσαμε σε επιτυχίες, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών».

Πιο συγκεκριμένα, για το άθλημα της κολύμβησης, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης πιστεύει ότι τα πρώτα βήματα της αλλαγής πρέπει να είναι τα εξής: «Να βοηθήσουμε τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα αυτά της περιφέρειας. Να μπορέσουν να δουλέψουν καλύτερα στην επαρχεία που είναι η πηγή των αθλητών και των πρωταθλητών. Να βοηθήσουμε τους συλλόγους με ένα καλύτερο πρόγραμμα, πιο εύκολο για αυτούς, ώστε περισσότερα παιδιά να αθληθούν. Θέλουμε να δώσουμε βάρος στον αθλητισμό. Όσοι περισσότεροι ασχολούνται τόσο πιο πολλές πιθανότητες είναι να βγουν πρωταθλητές στο μέλλον. Όσο μειώνεται αυτός ο αριθμός, τόσο πιο δύσκολα θα έρθουν επιτυχίες. Πρωταρχικό μέλημα είναι να ακούσουμε τη γνώμη των σωματείων και όχι να υπάρχουν αποφάσεις εν αγνοία τους».

Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν οι πόροι είναι μειωμένοι; 

«Οι πόροι είναι γνωστοί και είναι δεδομένο ότι δεν συγκρίνονται με αυτούς του παρελθόντος. Πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση και να βρούμε νέους δρόμους για πόρους. Τα κατάλληλα άτομα, στο κατάλληλο πόστο μπορούν να καλύψουν αυτά τα κενά. Μια Ομοσπονδία για να πετύχει θέλει κατάλληλα άτομα. Ο κ. Γιαννόπουλος έχει πρόγραμμα σε όλους τους τομείς. Γνωρίζει τον χώρο ουσιαστικά και ξέρει τα μειονεκτήματα. Μπορούμε να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα που θα απογειώσει τον ελληνικό υγρό στίβο και την ελληνική κολύμβηση. Χαίρομαι πολύ που θα προσφέρω, αν όλα πάνε καλά από άλλο πόστο το άθλημα που αγαπώ. Δεν είχα στο παρελθόν αυτή την ευκαιρία… Η Ομοσπονδία για να είναι δυνατή συνολικά, πρέπει να ισχυροποιηθεί σε κάθε άθλημα ξεχωριστά».

Με αφορμή την Ολυμπιακή ημέρα για το 2020, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Νίκο Ξυλούρη για τις αναμνήσεις που έχει από τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή…

«Οι δύο συμμετοχές μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004,2008) ήταν ότι καλύτερο μου έχει προσφέρει ο αθλητισμός. Όταν ήμουν μικρός το είχα σαν όνειρο αλλά όταν το έζησα κατάλαβα ότι είναι πολλά παραπάνω από κάτι τέτοιο. Είχα και άλλες μεγάλες επιτυχίες, όμως η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα ήταν ότι καλύτερο μου έχει συμβεί. Μια ανατριχίλα. Έζησα Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μου. Ήμασταν μια τυχερή γενιά».

 

 

 

Facebook Comments