Όσο περνούν οι μέρες και η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται και μυρίζει καθημερινά… μπαρούτι, άλλο τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να λάβει χώρα το επερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Νετάνια, τουλάχιστον στις ημερομηνίες που έχει καθοριστεί (3-16 Γενάρη 2024).

Σύμφωνα με την Waterpolo Development, οι κολυμβητικές Ομοσπονδίες της Γερμανίας και της Ολλανδίας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να αναλάβουν τη διοργάνωση στις προκαθορισμένες στο καλεντάρι ημερομηνίες ωστόσο η European Aquatics προς το παρόν τουλάχιστον δεν δείχνει θετική. Πρώτο μέλημα της είναι να παραμείνει η διοργάνωση στο Ισραήλ απλώς να μετατεθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, κάτι βέβαια που θα προκαλούσε… αλαλούμ όσον αφορά το Παγκόσμιο της Ντόχα αλλά και τις υποχρεώσεις των παικτριών σε συλλογικό επίπεδο ανά την Ευρώπη.

Μία άλλη λύση που φαίνεται να συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους πόντους και ευνοεί ξεκάθαρα την Εθνική μας ομάδα, είναι να χρησιμοποιηθεί η κατάταξη του προηγούμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Σπλιτ (2022).

Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Κροατία θα πάρει το εισιτήριο για τους άνδρες και η «γαλανόλευκη» για τις γυναίκες, πηγαίνοντας αυτομάτως και στο Παγκόσμιο της Ντόχα μαζί με το Ισραήλ και τη Γαλλία, ενώ τη «Hrvatska» θα ακολουθούσουν Μαυροβούνιο και Γεωργία στους άντρες.

Βέβαια μία τέτοια λύση όσο ελκυστική κι αν ακούγεται για τα του οίκου μας, θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων λόγω της αναδρομικής ισχύς και της μη δυνατότητας να διεκδικηθούν τα υπολειπόμενα εισιτήρια για το Παρίσι στο νερό. Συνεπώς προτού προκριθεί κάποια οριστική λύση, πρέπει να υπολογιστούν αρκετοί παράγοντες.

Εντωμεταξύ, «φωνές» αντίδρασης υπάρχουν σύμφωνα με τη Haaretz από το Ισραήλ και για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου στη Ντόχα λόγω της υποστήριξης που παρέχει το Κατάρ στη Χαμάς. Αντιτιθέμενα στρατόπεδα βέβαια που φέρνουν και τους ανάλογους υπαινιγμούς.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί έχουν… φωτογραφίσει τις Ομοσπονδίες που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μεταφερθεί και το Παγκόσμιο, αναφέροντας το Λουξεμβούργο, την Τσεχία, τη Σλοβακία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, και τις Σκανδιναβικές χώρες.