Σκέπαστρα, κολύμβηση και ομάδα Α1 στο επίκεντρο της Συνέντευξης Τύπου του ΝΟΧ

by Aquafeed 24

Συνέντευξη Τύπου παρατέθηκε στα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Χανίων με αφορμή την έναρξη των καλοκαιρινών προγραμμάτων, τα οποία θα διεξαχθούν και φέτος στο κολυμβητήριο Χανίων.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν προκύψει και εν όψει των εργασιών που πρόκειται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες με την αποψίλωση των δύο σκέπαστρων, που βρίσκονται στις πισίνες 25 και 12,5μ., ο Ναυτικός Ομιλος, πιστός σε μια παράδοση ετών, θα λειτουργήσει και φέτος τα καλοκαιρινά προγράμματα, προγράμματα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούν τη βάση των αθλητών, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια γίνονται γνωστοί ενίοτε και παγκοσμίως για τις επιτυχίες και τις διακρίσεις τους…

Στη συνέντευξη Τύπου, παρέστησαν η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, Χαρούλα Μυλωνάκη, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Μαραγκάκης και ο προπονητής κολύμβησης και επικεφαλής των προγραμμάτων εκμάθησης, Κώστας Τζιλιβάκης. Ειδική αναφορά έγινε στα προβλήματα που παρατηρούνται στο κολυμβητήριο, όπου και εκφράστηκε η ελπίδα να μπορέσουν να αποπερατωθούν, τόσο σε ό,τι αφορά με τη σύνταξη μελέτης για την αντικατάσταση των σκέπαστρων, όσο και για το φωτισμό, πρόβλημα που παραμένει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ξεκινώντας, η κυρία Μυλωνάκη, σημείωσε τα εξής: «Με πραγματικά ανάμεικτα συναισθήματα, ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων υποδέχεται ένα ακόμα καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι του ναυταθλητισμού, της πισίνας, του παιχνιδιού και της χαράς. Και λέω με ανάμεικτα συναισθήματα γιατί ξεκινήσαμε τη φετινή χρονιά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σαν μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του Ομίλου λόγω της συμμετοχής δικών μας πρωταθλητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δυστυχώς ήρθε ο Covid-19 και οι πισίνες έκλεισαν, βρεθήκαμε σε μια κατάσταση μη αναμενόμενη, όπως όλοι. Αυτό πέρασε, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, προσδοκώντας ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Δημιουργείται ένα τεχνικό πρόβλημα όπως όλοι γνωρίζουν με τα σκέπαστρα στις δύο μικρές πισίνες, ένα θέμα το οποίο ίσως προϋπήρχε -δεν το γνωρίζαμε- και οι πισίνες κλείνουν… Και ξεκινάμε έτσι ένα περίεργο, διαφορετικό καλοκαίρι, έχοντας στη διάθεσή μας μονάχα μια πισίνα, αυτή των 50 μέτρων, μια πισίνα στην οποία προσπαθούμε να χωρέσουμε όλα τα τμήματα, όλες τις υποδομές μας, αλλά δυστυχώς αυτό λόγω και του κορονοϊού δεν είναι απόλυτα εφικτό. Παρ’ όλα αυτά και γι’ αυτό είναι τα συναισθήματά μας ανάμεικτα, δεν το βάζουμε κάτω, αλλά κάνουμε γνωστό ότι ξεκινάμε τα καλοκαιρινά μας προγράμματα, έχοντας βρει όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε στην πισίνα για να βάλουμε τα καινούργια παιδιά. Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων έχει υποχρέωση να καλλιεργήσει το ναυταθλητισμό, να δημιουργήσει τις εκμαθήσεις, να καλλιεργήσει όλα τα σπορ της πισίνας και της θάλασσας. Ξεκινάμε από την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου -κλείνοντας τα σχολεία- τα δύο προγράμματα, που έχει κάθε καλοκαίρι ο Ναυτικός Ομιλος. Το ολοήμερο πρόγραμμα αθλητικής και παιδαγωγικής δραστηριότητας με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με πέρσι, ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά καλό και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά. Οι εκπαιδευτές μας είναι όλοι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, ξέρουν να δουλεύουν και να βοηθούν όπως πρέπει τα παιδιά, ενώ είναι και παιδαγωγοί. Τα παιδιά από την πλευρά τους θα παίξουν, θα χαρούν, θα κολυμπήσουν, θα μάθουν όλα τα σπορ της πισίνας και της θάλασσας, όπως γίνεται πάντοτε. Τα προγράμματα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων είναι η δύναμη του για να μπορεί να ανταπεξέρχεται κάθε χειμώνα. Το δεύτερο πρόγραμμα που ξεκινάμε είναι αυτό της εκμάθησης κολύμβησης, το οποίο παρουσιάζει μεν μια μικρή δυσκολία όσον αφορά το χώρο, αλλά με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε, το σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρουμε και θα πάει εξαιρετικά καλά όπως κάθε χρονιά», ήταν οι πρώτες επισημάνσεις που έγιναν από την κυρία Μυλωνάκη.

Ακολούθως, η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κλήθηκε να μιλήσει για την επερχόμενη αφαίρεση των σκέπαστρων που βρίσκονται στο κολυμβητήριο.

«Δεν είναι σε γνώση μου κάποιο έγγραφο που να έχει έρθει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το οποίο να αναφέρει ότι θα γίνει σήμερα ή αύριο η αποψίλωση των σκέπαστρων», επεσήμανε, συνεχίζοντας ως εξής: «Εμείς θέλουμε τα σκέπαστρα να αποκοπούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ελευθερωθούν οι δύο μικρές πισίνες και να μπορέσουν να ξαναμπούν τα παιδιά. Δεν ξέρουμε πάντως τι ακριβώς θα γίνει, δεν έχουμε ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή το ΕΑΚ Χανίων, θέλω όμως να πιστεύω, βάσει και των δηλώσεων που έκανε ο κ. Μαυρωτάς, ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν αρκετά γρήγορα. Επίσης, θα πρέπει πάραυτα να προχωρήσει μια σύγχρονη μελέτη για να ξαναμπούν τα καινούργια στέγαστρα, διότι δεν είναι δυνατόν οι δύο μικρές πισίνες που βρίσκονται πιο κοντά στη θάλασσα να δουλέψουν χωρίς στέγαστρα. Θα είναι πολύ δύσκολο και με το βοριά να χτυπά την εγκατάσταση να μπορέσουν να δουλέψουν οι πισίνες από το φθινόπωρο και μετά. Εχουμε εμπιστοσύνη ότι υπάρχει ενδιαφέρον προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή δουλειά στο κολυμβητήριο, ένα κολυμβητήριο που ανήκει σε όλους τους Χανιώτες. Υπάρχει επίσης και μια εκκρεμότητα με το φωτισμό, η οποία πιστεύω ότι και αυτή θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι είναι κάτι που εκκρεμεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από το γενικό γραμματέα Αθλητισμού και από το ΕΑΚ Χανίων. Ειδικότερα με τον κ. Μαυρωτά έχω επικοινωνήσει αρκετές φορές και επειδή είναι άνθρωπος που προέρχεται απ’ την πισίνα, γνωρίζει ότι οι υποδομές είναι απαραίτητες, διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο κενό στα επόμενα χρόνια στις τάξεις των τμημάτων, στα ηλικιακά πρωταθλήματα δηλαδή των τμημάτων. Κρίνουμε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρήματα όχι μόνο για την αντικατάσταση των σκέπαστρων, αλλά γενικότερα για το κολυμβητήριο. Εχουμε επικοινωνήσει εκτός από τον γενικό γραμματέα και με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Δεν έχουμε κάτι, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από πουθενά. Υπάρχουν συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στον αέρα, αλλά τίποτε ακόμα πιο συγκεκριμένο. Εμείς κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με τα κοινά των Χανίων, την Περιφέρεια, το Δήμο, το ΕΑΚ πρωτίστως και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτό το κολυμβητήριο, που είναι ένα διαμάντι για την πόλη, να συνεχίζει να βγάζει διαμάντια που είναι οι ίδιοι οι αθλητές. Πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή, να στρέψουν το βλέμμα τους και ν’ αποκαταστήσουν το χώρο», σημείωσε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Κώστας Τζιλιβάκης, επισημαίνοντας τα εξής με την τεχνογνωσία κιόλας που διαθέτει ως επικεφαλής προπονητής στο άθλημα της κολύμβησης.

«Ολος ο όγκος των παιδιών από την 25άρα και την 12,5άρα πισίνα έχουν έρθει στην πισίνα των 50 μέτρων», είπε αρχικά. «Για να χωρέσει αυτός ο όγκος, τα τμήματα των κατηγοριών για παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 12 ετών, αναγκαστικά υπολειτουργούν. Το άνοιγμα για τις δύο μικρές πισίνες είναι επιτακτική ανάγκη, δεν είναι μια απλή ανάγκη… Ειδικότερα, η πισίνα των 12,5μ. είναι αναντικατάστατη. Ξέρω, από την περίοδο 2012 μέχρι 2015 που είχαμε πάλι προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, πως οι προπονητές μας έχουν την ικανότητα, το επίπεδο -είναι όλοι προπονητές φυσικής αγωγής με ειδίκευση την κολύμβηση- να ανταπεξέλθουν σε μια ασφαλή και ποιοτική δουλειά. Ωστόσο, θα πρέπει όσο το δυνατόν το συντομότερο να επαναλειτουργήσουν οι δύο πισίνες. Την περίοδο Οκτώβριο και Νοέμβριο 2019 στην 12,5άρα πισίνα αθλούνταν 368 παιδιά και τον Φεβρουάριο 2020 ήταν 315. Αυτοί οι αριθμοί που αναφέρω δεν υπάρχουν πουθενά στην ελληνική επικράτεια. Η 12,5άρα πισίνα είναι ο πρώτος αιμοδότης όλων των τμημάτων του Ναυτικού Ομίλου Χανίων. Οι προπονητές μαθαίνουν σε παιδιά από τεσσάρων έως έξι ετών σωστά κολύμβηση. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό που συζητάμε, να μάθουν τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα έχουν σε όλη τους τη ζωή. Δεν θα έχουν προβλήματα για να το πω πιο απλά όσον αφορά τη θάλασσα, δηλαδή πνιγμούς και γενικότερα να κινδυνεύσουν.

Πιστεύω ότι αν δεν σκεπάσουν τις πισίνες, την 12,5άρα και την 25άρα, ο ναυταθλητισμός στα Χανιά θα πάει χρόνια πίσω και δεν εννοώ 1-2 χρόνια, αλλά για πάνω από 5-6 για να φτάσουμε ξανά στο επίπεδο το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή. Περάσαμε από το 2012 μέχρι το 2015 ξανά μια δύσκολη περίοδο όταν είχε κλείσει η 50άρα πισίνα. Και αυτό μας έφερε πίσω… Μπορέσαμε όμως να ορθοποδήσουμε, κάνοντας προπονήσεις Σαββατοκύριακα, με την ανέχεια και την συμπαράσταση του ΕΑΚ και είδαμε τα αποτελέσματα. Το 2016, ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα, αλλά μετά από τέσσερα χρόνια… Φανταστείτε να είχαμε στα Χανιά αυτά που έχουν οι ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πραγματικά -και το εννοώ- δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε το πού θα έφταναν τα παιδιά μας… Εάν είχαμε τις εγκαταστάσεις, που έχουν αυτή τη στιγμή σε άλλα μέρη της χώρας, στο Βόλο ή την Αλεξανδρούπολη, θα κάναμε πολλά περισσότερα πράγματα. Στα Χανιά πρέπει ν’ ανοίξει το κολυμβητήριο που βρίσκεται στο Ακρωτήρι, αλλά η κοιτίδα θα είναι το κολυμβητήριο που είναι αυτή τη στιγμή εδώ, μέσα στα Χανιά. Πρέπει το κολυμβητήριο των Χανίων να αναβαθμιστεί, όπως υπάρχει στο σχέδιο να γίνει και σε δεύτερη φάση ν’ ανοίξει το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, το οποίο θα είναι για χρήση, αλλά και για αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου», κατέληξε ο κ. Τζιλιβάκης.

Τέλος, η κυρία Μυλωνάκη τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ανδρικής ομάδας πόλο για την απόφαση που έχει λάβει να μην κατέβει στα 4 τελευταία παιχνίδια της Α1.

«Μέσα στα προβλήματα που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ήταν και αυτό της ανδρικής ομάδας πόλο που αγωνίζεται στην Α1, η οποία δεν θα κατέβει ν’ αγωνιστεί στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έχουν προγραμματιστεί και γι’ αυτό υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για προπόνηση στην 50άρα πισίνα, καθώς σε αυτή προπονούνται μεταξύ άλλων όλα τα παιδιά που βρίσκονται στα αγωνιστικά τμήματα, στις μικρότερες ηλικίες, μιλάμε τόσο για τα αγόρια, όσο και για τα κορίτσια. Η υδατοσφαίριση δεν κολυμπά σε διαδρομές, θέλει την πισίνα ολόκληρη για να κολυμπήσουν τα παιδιά, οπότε ουσιαστικά ο χώρος για τους άνδρες δεν υπήρχε. Επίσης οι αθλητές ξεκίνησαν τις δουλειές τους και δεν είχαν τον χρόνο για να τον διαθέσουν για προπόνηση ενώ το δεύτερο θέμα είναι το οικονομικό. Ο Ναυτικός Ομιλος με το να κλείσει για δύο ολόκληρους μήνες και να βρεθεί πίσω σε όλα του τα θέματα, με οφειλές που επίσης είχε προ κορονοϊού, δεν μπορούσε αυτή τη στιγμή να βοηθήσει και η ομάδα να ανέβει στην Αθήνα για μία ολόκληρη εβδομάδα για να δώσει αυτά τα παιχνίδια και να ολοκληρώσει έτσι τις υποχρεώσεις της. Δεν υπάρχει κίνδυνος υποβιβασμού και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η απόφαση μας ήταν να στηριχθεί το σύνολο του πόλο γενικότερα, η υποδομή του Ναυτικού Ομίλου και η ομάδα να ξεκινήσει ξανά με το καλό από το Σεπτέμβριο», κατέληξε η κυρία Μυλωνάκη.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA