Έχει αναπτυχθεί αρκετή παραφιλολογία όσον αφορά τα σενάρια πρόκρισης που είχε η Εθνική ομάδα ανδρών στο Λος Άντζελες, με την Επίσημη Αγαπημένη να ευνοείται τελικά στην τριπλή ισοβαθμία και να προκρίνεται στο Super Final ως 2η στον Β’ Όμιλο της Ποντγκόριτσα.

Το γκολ του Ντίνου Γενηδουνιά 2:21 πριν από το φινάλε της αναμέτρησης με το Μαυροβούνιο, αλλά και οι μεγάλες άμυνες που ακολούθησαν απ’όλα τα παιδιά, έδωσαν το δικαίωμα πρόκρισης στην Εθνική ομάδα ανδρών, καθώς αν οι Μαυροβούνιοι κέρδιζαν με +2 γκολ, η Ελλάδα θα έμενε εκτός διοργάνωσης! 

Με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματέα της τεχνικής επιτροπής υδατοσφαίρισης της World Aquatics, κ. Βούλας Κοζομπόλη, το #AQF24 ξετυλίγει το… κουβάρι των σεναρίων και σας εξηγεί γιατί η Ελλάδα αν έχανε με δύο γκολ θα ήταν εκτός, ενώ αν έχανε με τρία γκολ ή περισσότερα θα ήταν… εντός!

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι στην τριπλή ισοβαθμία, Ελλάδας, Σερβίας και Μαυροβουνίου, παίζουν ρόλο ΜΟΝΟ οι μεταξύ τους αναμετρήσεις και τα σκορ είναι τα εξής:

Ελλάδα-Σερβία 16-14

Μαυροβούνιο – Σερβία 9-11

Ελλάδα – Μαυροβούνιο 7-8

Το σενάριο που όντως έγινε: 

Με βάση τα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν, στην τριπλή ισοβαθμία αυτών των ομάδων, η Σερβία είχε -2 γκολ (Από την ήττα κόντρα στην Ελλάδα) και +2 γκολ (Από τη νίκη κόντρα στο Μαυροβούνιο), αθροιστικά λοιπόν είχε 0 διαφορά τερμάτων.

Το Μαυροβούνιο, με τα προαναφερθέντα σκορ, είχε -2 από την ήττα της κόντρα στη Σερβία και +1 από τη νίκη της κόντρα στην Ελλάδα, αθροιστικά δηλαδή -1.

Η Ελλάδα είχε +2 από τη νίκη επί της Σερβίας και -1 από την ήττα από το Μαυροβούνιο, άρα +1.

Επομένως, η Ελλάδα με +1 είναι πρώτη στην τριπλή ισοβαθμία, 2η συνολικά στον Όμιλο και παύει να τίθεται θέμα πρόκρισης. Επομένως, αφαιρώντας την Ελλάδα, το επόμενο κριτήριο, για το τελευταίο εισιτήριο, είναι αυτό του μεταξύ τους αγώνα ανάμεσα στις άλλες δύο, στο οποίο είχε κερδίσει η Σερβία και για αυτό εν τέλει πήρε την πρόκριση εις βάρος των Μαυροβούνιων.

Σενάριο να κέρδιζε το Μαυροβούνιο την Ελλάδα με +2 γκολ: 

Με βάση αυτό το σενάριο το συν πλην των τριών ομάδων θα ήταν ως εξής:

Σερβία: -2+2=0

Μαυροβούνιο: -2+2=0

Ελλάδα: +2-2=0

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κριτήριο θα ήταν η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ μεταξύ των τριών, επομένως η Σερβία θα είχε 14+11=25 τέρματα, η Ελλάδα 16+7=23 και το Μαυροβούνιο 8+9= 17 γκολ. Έτσι, η Σερβία θα ήταν πρώτη, επομένως αφαιρείται από την εξίσωση και στο επόμενο κριτήριο, δηλαδή στο μεταξύ παιχνίδι Ελλάδας-Μαυροβουνίου η Εθνική θα είχε χάσει! Επομένως, θα έμενε εκτός Super Final!

Σενάριο να κέρδιζε το Μαυροβούνιο την Ελλάδα με +3 (ή περισσότερα γκολ): 

Σε αυτό το σενάριο, η Σερβία θα είχε -2+2=0, το Μαυροβούνιο -2+3= 1 και η Ελλάδα θα είχε +2-3=-1. Έτσι, το Μαυροβούνιο θα έβγαινε ΠΡΩΤΟ, άρα αφαιρείται από την εξίσωση και η Ελλάδα με το αμέσως επόμενο κριτήριο, δηλαδή το μεταξύ παιχνίδι με τη Σερβία θα έπαιρνε την πρόκριση, καθώς είχε κερδίσει τους Σερβους!

Με λίγα λόγια, αν η Ελλάδα έχανε με δύο γκολ διαφορά από το Μαυροβούνιο, θα έμενε ΕΚΤΟΣ τελικής φάσης, ενώ αν έχανε με τρία γκολ ή περισσότερα, θα έπαιρνε την πρόκριση!