Σε εξέλιξη η υπόθεση της ακύρωσης του ΣΑΚΑ – Η νομική πορεία και αναμονή για τους αθλητές!

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η υπόθεση του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών κατά της απόφασης ακύρωσης της ομάδας σκυταλοδρομίας 4×100μ ελεύθερο (κατηγορίας παίδων 15-16 ετών) από τον περασμένο Ιούλιο, συγκεκριμένα 13/07/2022.

Η εμπρόθεσμη ένσταση που υπέβαλλαν οι υπεύθυνοι του ΣΑΚΑ κατά την διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κολύμβησης κατηγοριών στο ΟΑΚΑ, οδήγησε την υπόθεση στο ΑΣΕΑΔ, συνοδευόμενη από φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό που υποδεικνύουν την βάσει δικαστηρίου εσφαλμένη ακύρωση των κολυμβητών – στοιχεία τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου.

Συνοπτικά, η απόφαση των διοργανωτών να ακυρώσουν την ομάδα του ΣΑΚΑ στους τελικούς του αγωνίσματος (4×100μ ελεύθερο), στους οποίους οι αθλητές του σωματείου τερμάτισαν στην 3η θέση με χρόνο 03:39.59 και ακυρώθηκαν λόγω αντικανονικής αλλαγής (χάνοντας την κατάταξή τους), αναιρείται καθώς μετά από εξέταση των φωτογραφιών, οι αισθητήρες αυτόματης χρονομέτρησης δεν ενεργοποιήθηκαν από την πρόωρη ή αντικανονική εκκίνηση του κολυμβητή, αλλά από εξωτερική πίεση που άσκησε με το χέρι της η κριτής η οποία επέβλεπε τις αλλαγές της συγκεκριμένης κούρσας και στηρίχθηκε στο βατήρα.

Σε πρώτη φάση, ο επικεφαλής Αλυτάρχης και η Ομοσπονδία απέρριψαν την κατάθεση των επικείμενων φωτογραφιών και βίντεο ως αποδεικτικό υλικό για την ένσταση, καθώς ενδέχεται τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα να προέρχονται από ανεπίσημες πηγές ή μη εγκεκριμένο εξοπλισμό, ωστόσο αποδείχθηκε ότι το υλικό έχει ληφθεί από τον επαγγελματία φωτογράφο της διοργάνωσης και δεν αποτελούσε ιδιωτικό έγγραφο – ιδιωτικής προελεύσεως. Επιπλέον, το κατά τον Κανονισμό 13.1 της World Aquatics προβάδισμα του Αυτόματου Συστήματος Χρονομέτρησης έναντι των λοιπών αποδεικτικών μέσων δεν αποκλείει την χρήση οπτικοακουστικού υλικού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της καταγραφής του Αυτόματου Συστήματος Χρονομέτρησης, είτε επειδή αυτό δεν ενεργοποιήθηκε σωστά από την κίνηση του αθλητή, είτε επειδή εκ παραδρομής παρεμβλήθηκε ανθρώπινος παράγοντας που ενδεχομένως να επηρέασε την λειτουργία και την γενόμενη καταγραφή (όπως η παρέμβαση του χεριού της κριτή). Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η απόρριψη της προσφυγής της ομάδας του ΣΑΚΑ αποτελεί εσφαλμένη κίνηση.

Η παραπάνω περιληπτική παρουσίαση της απόφασης του ΑΣΕΑΔ από τις 31 Ιανουαρίου 2023, αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην γενικότερη υπόθεση μεταξύ ομοσπονδίας και ΣΑΚΑ, με τον ν. 2725 να τονίζει ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου εκδίδονται το πολύ σε 7 ημέρες από την συζήτηση της προσφυγής, κοινοποιούνται αυθημερόν στους ενδιαφερόμενους και εκτελούνται άμεσα – χωρίς αναστολή της εκτέλεσής τους.

Σε συνέχεια της υπόθεσης, οι ενδιαφερόμενοι γονείς των αθλητών, απέστειλαν εξώδικο προς την Ομοσπονδία, ζητώντας να εκτελεστεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ, ενώ το εν λόγω εξώδικο κοινοποιήθηκε στη ΓΓΑ.

 

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA