Στο πλευρό των παικτών στάθηκε για ακόμη μια φορά σε δημόσια τοποθέτησή του ο Ντέγιαν Σάβιτς, ο οποίος μίλησε για το γεγονός ότι τα παιχνίδια στις διεθνείς διοργανώσεις αυξάνονται την ώρα που ο αριθμός των παικτών μειώνεται.
«Στο μπάσκετ μειώνεται ο αριθμός των αγώνων, ενώ στο πόλο αυξάνονται οι διοργανώσεις των εθνικών ομάδων. Αυτό μοιάζει άσχημο για τους παίκτες και το άθλημα επειδή το πόλο είναι ένα σπορ στο νερό και η προπόνηση με την αποκατάσταση δεν έχουν καμία σύγκριση με άλλα αθλήματα εκτός νερού. Θεωρώ ότι τα μεγάλα κεφάλια σε Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια ομοσπονδία δεν δίνουν καμία προσοχή στην ψυχοσωματική κατάσταση των παικτών.
Ένας αθλητής που έχει καριέρα από 8-10 χρόνια σε εθνικές ομάδες, απλά δεν ξεκουράζεται. Είμαστε στο επίπεδο του NBA, με μια διαφορά, τους μισθούς. Ο Βουγιασίνοβιτς και εγώ υπολογίσαμε ότι ένας παίκτης πόλο παίζει 85-88 παιχνίδια ετησίως το οποίο είναι άθλιο. Ήθελα να το πω γιατί παίρνω το πλευρό των παικτών και ξέρω τον πόνο τους».
Όλα αυτά ειπώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η εθνική Σερβίας στη Ριέκα, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Φάιναλ 8 του Γιουρόπα Καπ.
Μάλιστα, ο Σάβιτς έβγαλε την είδηση ότι η Σερβία θα παραταχθεί με 14 αντί για 15 παίκτες, καθώς ο Στέφαν Μίτροβιτς αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού την Μεγάλη Τρίτη και σίγουρα δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Απόντες επίσης θα είναι ο Ούμποβιτς, ο Ραντέλοβιτς και ο Άντρια Πρλαΐνοβιτς.
1 comment
Ο Σάβιτς θίγει ένα τεράστιο θέμα και βέβαια πόσο δίκιο έχει όταν λέει ότι τα μεγάλα κεφάλια δεν δίνουν καμία προσοχή στην ψυχοσωματική κατάσταση των παικτών (αυτό βέβαια ισχύει χρόνια τώρα, ένας μόνο από τους λόγους που το πόλο κινδυνεύει να βρεθεί και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων). Το ζήτημα με τα υπερβολικά παιχνίδια εθνικών ομάδων, σε άνδρες και γυναίκες είναι καθάρα δείγμα μικρού σπορ διότι οι λίγκες των πρωταθλημάτων είναι πολύ ανίσχυρες, στην ουσία οι σύλλογοι (που σημειωτέον είναι αυτοί που πληρώνουν τους αθλητές και τις αθλήτριες) δεν έχουν κανένα λόγο στο σχεδιασμό των FINA και LEN με αποτέλεσμα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να μοιάζουν με Ελβετικά τυριά με τις τόσο συχνές διακοπές λόγω εθνικών ομάδων (σε κανένα άλλο ομαδικό σπορ δεν συμβαίνει αυτό). Ειδικά στις προολυμπιακές χρονιές είναι κυριολεκτικά σχιζοφρενικό να είσαι προπονητής συλλόγου, ο οιασδήποτε προγραμματισμός, ακόμα και ο πιο μικρός, είναι πρακτικά αδύνατος. Οι διακοπές των πρωταθλημάτων για χίλιους δύο λόγους (ευρωπαικό τον Ιανουάριο, προολυμπιακό τον Μάρτιο) είναι τόσο συνεχείς που είναι καλύτερα να μην γίνονται πρωταθλήματα. Μεγάλη συζήτηση άνοιξε ο Σάβιτς αλλά φοβάμαι, ως συνήθως στο πόλο, δεν θα οδηγήσει στις σωστές αποφασεις αλλά στη συνέχιση του συρσίματος του αθλήματος.