Σοφία Ψιλόλιγνου, τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, έχει διασχίσει 2 φορές τη Μάγχη!

Η αντίστροφη μέτρηση έως την φετινή διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης στην Β. Εύβοια έχει ξεκινήσει, με την ιστορικότερη κολυμβητική διαδρομή στον κόσμο να επιστρέφει δυναμικά για το 2022! Στο πανέμορφο Πευκί και τα μοναδικά νερά της Β. Εύβοιας – στενά Αρτεμισίου θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές από όλο τον κόσμο, το τριήμερο 01-03 Ιουλίου με μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού και της ανοιχτής θάλασσας να δίνουν φυσικά το «παρών».

Η Σοφία Ψιλόλιγνου, που μεταξύ άλλων έχει στεφθεί τρεις φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδος και ανήκει στους ελάχιστους ανθρώπους του κόσμου που έχουν διασχίσει δις την Μάγχη (!), θα κολυμπήσει για ακόμη μια χρονιά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στο #Aquafeed24 αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην γενικότερη σημασία αλλά και την… μαγεία της διοργάνωσης.

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης;

«Το γεγονός ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης πραγματοποιείται στα στενά του Αρτεμισίου -στην τοποθεσία της ιστορικής ναυμαχίας Ελλήνων και Περσών, όπως περιγράφεται από τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο – και αποτελεί την αναβίωση της αυθεντικής μαραθώνιας διαδρομής 2,500 χρόνια μετά την επίτευξή της από τον Σκυλλία και την κόρη του Ύδνα, είναι μία πραγματικότητα που εξιτάρει κάθε μαραθωνοκολυμβητή και θεωρώ ότι συμβάλλει στην ανάδειξη του τόπου και τη συνέχεια της ιστορίας μας».

Φέτος για πρώτη φορά θα χρονομετρηθεί η αυθεντική μαραθώνια διαδρομή των 14,5χλμ. Είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια κολύμβηση;

«Ο συγκεκριμένος διάπλους θα μπορούσε να ενταχθεί στις πιο σημαντικές μαραθώνιες κολυμβητικές διαδρομές παγκοσμίως, λόγω της ιστορικότητάς της, αλλά και της σημαντικής δυσκολίας της λόγω ρευμάτων. Η χρονομέτρηση θα μας εντάξει στον παγκόσμιο χάρτη της μαραθώνιας κολύμβησης».

Στις 1-3 Ιουλίου θα λάβετε μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης. Σε ποια διαδρομή θα σας δούμε;

«Πέρσι συμμετείχα στα 14,5 χιλιόμετρα, όμως φέτος λόγω τραυματισμού θα συμμετέχω στα 10 χλμ. που τα βρίσκω εξίσου συναρπαστικά». 

Είναι η 3η φορά που συμμετέχετε, πείτε μας από την εμπειρία σας τι είναι αυτό που κάνει τη διοργάνωση να ξεχωρίζει;

«Η κολυμβητική διαδρομή είναι συναρπαστική, όχι μόνο για την ομορφιά της θάλασσας, αλλά και για τη δυσκολία της. Νιώθεις όμορφα να την κατακτάς. Πέρα από αυτό έχει εξαιρετική διοργάνωση που τιμάει την προσπάθεια του αθλητή. Είναι μία από τις καλύτερες και πιο ασφαλείς διοργανώσεις που έχω λάβει μέρος. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η ομορφιά και η φιλοξενία της Βόρειας Εύβοιας».

Πόσο ασφαλής νιώσατε κατά τη διαδρομή που κολυμπήσατε τις προηγούμενες χρονιές;

«Ένιωσα απόλυτα ασφαλής. Κάθε αθλητής έχει το δικό του συνοδευτικό σκάφος. Εκτός αυτού υπάρχει εποπτεία από έμπειρο προπονητή της Εθνικής ομάδας κολύμβησης και πολλούς ναυαγοσώστες». 

Έχετε στεφθεί τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, έχετε διασχίσει 2 φορές τη Μάγχη. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι στην καριέρα σας;

«Παραμένω προσηλωμένη στις μεγάλες μαραθώνιες διαδρομές. Θα ήθελα να κατακτήσω το στενό της Ιρλανδίας Σκωτίας στο κοντινό μέλλον». 

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον αθλητή που ξεκινάει τώρα την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης;

«Όταν άρχισα την μαραθώνια κολύμβηση η κοινότητα ήταν αρκετά μικρή, όμως πλέον βλέπω ότι όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Θα ήθελα να τους πω ότι διάλεξαν το πιο ωραίο άθλημα στον κόσμο. Η θάλασσα είναι απρόβλεπτη και ενέχει κινδύνους, όμως σου ανανεώνει την ψυχή και το σώμα. Γι’ αυτό θα τους συμβούλευα  να έχουν υπομονή και επιμονή ως προς τους στόχους τους».

Οι ΝΥ Τimes προτείνουν τη Β. Εύβοια ως ένα μέρος για να ταξιδέψουν όσοι το επιθυμούν, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την περιοχή;

«Η Βόρεια Εύβοια είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας. Έχει άπειρο πράσινο, όσο βέβαια απέμεινε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, απίθανες παραλίες και υπέροχους ανθρώπους. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους τοπ τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τώρα, εμείς ως Έλληνες, έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε την περιοχή να ορθοποδήσει από το περσινό κακό και πιστεύω ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συντελεί σε αυτό».

Facebook Comments