Το Τεχνικό Συνέδριο Υδατοσφαίρισης της FINA πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05/10 με σκοπό την επικύρωση των προτεινόμενων αλλαγών στους κανονισμούς της ανδρικής και γυναικείας υδατοσφαίρισης.
Με την παρουσία του Tamas Molnar, προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής Υδατοσφαίρισης της FINA, το συμβούλιο ομόφωνα (93% ναι, 3% όχι, 4% αποχή) ενέκρινε τις αλλαγές που περιγράφονται παρακάτω. Για εξοικονόμηση χρόνου, η διαδικασία έγκρισης για όλες τις αλλαγές πραγματοποιήθηκε ως ομαδική ψηφοφορία και όχι μία προς μία. Οι συνολικά είκοσι δύο αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.
1.2 – Αλλαγές οριοθετήσεων / οφσάιντ
Ο κανόνας των 2 μέτρων («οφσάιντ») θα ισχύει πλέον μόνο εντός της περιοχής του τέρματος, σύμφωνα με μια νέα πρόταση που υποστηρίζεται ευρέως από προπονητές και ειδικούς. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα υπάρχει πλέον μια νέα «ζώνη» από δοκάρι σε δοκάρι και από τη γραμμή του τέρματος σε απόσταση δύο μέτρων εκ δεξιών και αριστερών, δημιουργώντας ένα «κουτί» παρόμοιο με αυτό στο ποδόσφαιρο. Οι κανόνες των 2 μέτρων θα ισχύουν πλέον μόνο σε αυτήν την περιοχή. Για την οπτικοποίηση της νέας ζώνης, δείτε τα διαγράμματα που παρέχονται από τη FINA παρακάτω:
23.2 – Ποινή πέναλτι
«Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει το σφύριγμα ενός πέναλτι και να περιμένει να δει αν ο παίκτης θα σκοράρει στην ίδια φάση. Εάν ο παίκτης δεν σκοράρει, ο διαιτητής θα πρέπει να αποδώσει το πέναλτι. Ο διαιτητής μπορεί να σηκώσει ένα χέρι υποδεικνύοντας πιθανή ποινή».
Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι ότι, προηγουμένως, εάν ένας παίκτης είχε χάσει μια ευκαιρία ενώ ο διαιτητής εστίαζε στο πλεονέκτημα της φάσης – αντί να καταλογίσει το πέναλτι – δεν θα υπήρχε δυνατότητα για τον διαιτητή να επιστρέψει στο παιχνίδι για το αρχικό πέναλτι. Η τεχνική επιτροπή κατέστησε σαφές ότι οι παίκτες δεν πρέπει να τιμωρούνται για «θετικές ενέργειες», και ως εκ τούτου οι νέοι κανόνες θα σημαίνουν ότι οι διαιτητές μπορούν να καθυστερήσουν να καταλογίσουν ένα πέναλτι, ακόμη και μετά από χαμένη ευκαιρία του επιθετικού.
24.2 – Εκτελέσεις πέναλτι
«Όλοι οι παίκτες πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή των 6 μέτρων και να απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα από τον παίκτη που εκτελεί το πέναλτι. Στη γραμμή των 6 μέτρων, εκατέρωθεν του παίκτη που κάνει την ρίψη, ένας παίκτης της αμυνόμενης ομάδας θα έχει δικαίωμα να πάρει θέση. Ο αμυνόμενος τερματοφύλακας θα είναι τοποθετημένος ανάμεσα στα δοκάρια του τέρματος χωρίς μέρος του σώματός του πέρα από τη γραμμή τέρματος στο επίπεδο του νερού. Οι διαιτητές μπορούν να δώσουν μία προειδοποίηση στους παίκτες ή στον τερματοφύλακα για να τοποθετηθούν σωστά. Εάν αυτό το άτομο δεν το κάνει, ο παίκτης ή ο τερματοφύλακας θα αποβληθεί και θα εισέλθει ξανά σύμφωνα με τον κανονισμό WP22.3. Εάν ο τερματοφύλακας είναι εκτός νερού, κάποιος άλλος παίκτης μπορεί να πάρει τη θέση του τερματοφύλακα αλλά χωρίς τα προνόμια και τους περιορισμούς του τερματοφύλακα. Οι διαιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα VAR για να προσδιορίσουν εάν υπήρξε παρέμβαση στην ρίψη πέναλτι».
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων όπου οι αμυντικοί παίκτες ή οι τερματοφύλακες έχουν γίνει ολοένα και πιο… τολμηροί κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των πέναλτι. Πλησιάζοντας πιο κοντά στον εκτελεστή του πέναλτι, μπορούν να «παρενοχλήσουν» την ρίψη ανταλλάσσοντας κουβέντες ή χτυπώντας την επιφάνεια του νερού επιτηδευμένα. Οι περισσότεροι τερματοφύλακες μέχρι τώρα, έπρεπε να ενημερωθούν πολλές φορές για να παραμείνουν στη γραμμή του τέρματος.
Οι νέοι κανονισμοί ορίζουν πλέον ότι όλοι οι άλλοι παίκτες, εκτός από τον εκτελεστή του πέναλτι (και φυσικά τον τερματοφύλακα) που θα τοποθετούνται στα 6 μέτρα, πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από τον εκτελεστή του πέναλτι. Εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες της διαδικασίας εκτέλεσης πέναλτι, ο διαιτητής μπορεί να τους αποβάλλει. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τους τερματοφύλακες. Μπορεί να ζητηθεί πλάνο από το VAR για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με αυτό το θέμα.
27 – Κίτρινες και κόκκινες κάρτες
«Ο διαιτητής, εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να χρησιμοποιεί κίτρινες και κόκκινες κάρτες για να ελέγχει τους τεχνικούς των ομάδων καθώς και τους υπόλοιπους παίκτες που βρίσκονται στον πάγκο, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των παικτών μέσα στο νερό. Η χρήση της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας ισχύει για όλους τους αγώνες υδατοσφαίρισης της FINA και θα διεξαχθεί ως εξής:
α) Η απόδοση Κίτρινης Κάρτας από τον διαιτητή είναι επίσημη προειδοποίηση προς τον επικεφαλής τεχνικό της ομάδας.
β) Η επακόλουθη απόδοση Κόκκινης Κάρτας από τον διαιτητή είναι το σήμα ότι ο Επικεφαλής Προπονητής ή/και ο έτερος τεχνικός ή/και παίκτης από τον πάγκο πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο της πισίνας. Σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι ενέργειες του προπονητή, ο διαιτητής μπορεί να βγάλει κόκκινη κάρτα, χωρίς να έχει βγάλει κίτρινη κάρτα.
γ) Όταν ο Επικεφαλής Προπονητής αποκλείεται από το παιχνίδι, o βοηθός / συνεργάτης μπορεί να λάβει αυτή τη θέση, χωρίς όμως τα προνόμια του Προπονητή. Ο Β’ Προπονητής δεν επιτρέπεται να στέκεται και να απομακρύνεται από τον πάγκο της ομάδας, αλλά μπορεί να ζητήσει τάιμ άουτ σύμφωνα με τους κανονισμούς. Κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ ή μετά από ένα γκολ, πριν από την επανέναρξη του αγώνα κλπ., ο έτερος προπονητής μπορεί να κινηθεί ελεύθερα κατά μήκος της πισίνας μέχρι το μέσο για να δώσει οδηγίες στην ομάδα.
δ) Κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν ένα μέλος της ομάδας μέσα στο νερό διαπράξει μια πράξη ανάρμοστης συμπεριφοράς, ο διαιτητής πρέπει να δείξει κόκκινη κάρτα στον παίκτη συνοδευόμενη από την κατάλληλη κύρωση.
ε) Ένας διαιτητής μπορεί να εκδώσει κίτρινη κάρτα, εάν, κατά την κρίση του, ένας παίκτης επιμένει να παίζει με αντιαθλητικό τρόπο ή συμμετέχει σε διαμάχη. Ο διαιτητής θα δείξει μια κίτρινη κάρτα στην επικείμενη ομάδα και στον ίδιο τον παίκτη που παραβιάζει τον κανονισμό. Εάν η δράση συνεχιστεί, ο διαιτητής θα επιδείξει στον παίκτη μια κόκκινη κάρτα ορατή τόσο στην ομάδα όσο και στην γραμματεία, καθώς αυτό θεωρείται παράπτωμα. (21.17)
στ) Τα μέλη της ομάδας που διαπράττουν μια πράξη ανάρμοστης συμπεριφοράς θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τον WP 22.13 και πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο της πισίνας.
Οι αρχές πίσω από αυτούς τους συγκεκριμένους κανόνες είναι σχεδόν καθολικά στην πράξη τώρα, ωστόσο πλέον δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ευθύνη των προπονητών να ελέγχουν τους παίκτες τους και τον πάγκο.
Λοιπές αλλαγές
Ο όρος «βαρβαρότητα» πρέπει να αφαιρεθεί από τους κανόνες και να αντικατασταθεί από τον όρο «βίαιη πράξη». Η τιμωρία για τέτοια αδικήματα θα αυξηθεί από αυτόματο αποκλεισμό ενός αγώνα σε αποκλεισμό δύο αγωνιστικών.
Μετά από συνεννόηση με τους παίκτες, η FINA πρόκειται να μειώσει την πίεση (psi) της μπάλας σύμφωνα με τη νέα σειρά δοκιμαστικών μπάλων Mikasa. Οι παίκτες είχαν προηγουμένως παραπονεθεί ότι οι μπάλες ήταν πολύ βαριές.
Για τους αγώνες ηλικιακών ομάδων της FINA, οι όροι Cadet, Youth και Junior καταργούνται και αντικαθίστανται με U16, U18 και U20 αντίστοιχα.
Ο όρος «νοητή γραμμή τέρματος» εισάγεται για πρώτη φορά στους κανόνες.