Προπονητικές συμβουλές και ασκήσεις από τον Ολυμπιονίκη, Αργύρη Θεοδωρόπουλο!

by Aquafeed 24

Με άρθρο του στο Aquafeed24.com, o Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης και νυν προπονητής στον σύλλογο του Π.Φαλήρου, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, σχολιάζει την καθημερινότητα που έχει διαφοροποιηθεί στον αθλητισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοΐου, ενώ δίνει τις δικές του προπονητικές συμβουλές, αναφερόμενος στις διαφορές που έχει η επιστροφή σε αγωνιστική ετοιμότητα για τους αθλητές του Υγρού Στίβου.

Γράφει ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος

Μέρες παράξενες μα όχι και τόσο θαυμάσιες, όπως θα έλεγε ο παραπάνω στίχος, είναι σίγουρα αυτές που διανύουμε και έχουν αλλάξει λίγο ή πολύ την καθημερινότητα μας.

Τα μέτρα αρχίζουν σταδιακά να αίρονται. Θέληση από ότι διαβάζουμε υπάρχει από όλους τους αθλητικά εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ανοίξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αθλητικές εγκαταστάσεις και να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται ή να συνεχιστούν διοργανώσεις σε αγωνιστικό επίπεδο. Κάτι που τέτοιο δεν διαφαίνεται σύντομα, ίσως μόνο για ολυμπιακού επιπέδου αθλητές.

Πόσο σωστό όμως είναι αυτή η βιασύνη μας για κάτι φυσιολογικά αναγκαίο, να μην αποβεί επιπόλαια ριψοκίνδυνη, όσον αφορά την γρήγορη επανένταξη των αθλητών σε αγωνιστικούς ρυθμούς? Πόσο σωστό είναι να αρχίσουμε και να τελειώσουμε όλες τις κατηγορίες μέσα σε ένα λειψό καλοκαίρι? Απαιτείται τεράστια προσοχή σε τραυματισμούς και σε ενδεχόμενη ολοκλήρωση όλης της χρονιάς, σε μικρό χρονικό διάστημα για όλες τις κατηγορίες.

Το άθλημα της υδατοσφαίρισης, όπως γνωρίζουμε, έχει ως στοιχείο το ύδωρ στην ετοιμολογία της λέξης, κάτι που το κατηγοριοποιεί μοναδικό από μόνο του και συνάμα διαφορετικό. Διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα και απαιτητικό να επανέλθει ένας αθλητής σε πρώιμα στάδια απόδοσης και το πιο σημαντικό, σε πρώιμα στάδια, σωματικής μυϊκής αντοχής και ασφάλειας.

Ένας δρομέας ατομικά ή μία ποδοσφαιρική ομάδα σε ομαδικά, αλλά και τα περισσότερα αθλήματα, έχουν την επιλογή του τρεξίματος κάτι που τους κρατεί σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και σχετικότητα με το αντικείμενο τους. Σε αντίθεση με το νερό, που υπάρχει ο άτυπος τύπος ότι μία μέρα εκτός νερού ,ισοδυναμεί με δύο εντός για να επανέλθει το σώμα. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μήνα ή μήνες. Ο χρόνος αποχής, είναι ίσως μεγαλύτερος και από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνουμε στους αθλητές ασκησιολόγιο τέτοιο, ώστε να προετοιμάσει το σώμα στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ασφαλή επάνοδο.

  1. Δυναμικές διατάσεις για ζέσταμα που αναπτύσσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και διατηρούν το εύρος της ελαστικότητας των μυϊκών ινών και εξειδίκευση σε ασκήσεις για αυτό το σκοπό (βελτίωση εύρους ανοιγμάτων στις κυκλικές κινήσεις τόσο των ισχίων πχ ποδήλατο στο νερό, όσο και το άνοιγμα του ώμου πχ διαδικασία σουτ και πάσας).Ασκήσεις προσομοίωσης κινήσεων που γίνονται όσο το δυνατόν και μέσα στο νερό.
  2. Προπόνηση με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος που μπορεί να καταρτίσουν ένα σύντομο και ικανοποιητικό πρόγραμμα ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μυϊκές προσαρμογές και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο για απότομη επιβάρυνση με έμφαση μεγαλύτερη σε ομάδες με μεγαλύτερη καταπόνηση πχ ωμική ζώνη. Περισσότερες πολυαρθρικές ασκήσεις για τους πιο προχωρημένους για ενεργοποίηση υψηλότερου ρυθμού μεταβολισμού.
  3. Διαλειμματικές προπονήσεις με μικρά sprint τρεξίματος, ασκήσεις τύπου jumping jacks, mountain climbs ,επιτόπιο τρέξιμο και σκοινάκι σε συνδυασμό με τις ασκήσεις δύναμης είναι ικανές να ανεβάσουν την καρδιαγγειακή συχνότητα και να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση. Μικρά stop ανάμεσα στις ασκήσεις ανάλογα το επίπεδο και την ηλικία. Ελαφρού τύπου αερόβια άσκηση πχ. περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο ή ποδήλατο τις μέρες ξεκούρασης .
  4. Διατατικές ασκήσεις για αποφυγή της ακαμψίας και ελαχιστοποίηση τραυματισμών.
  5. Σωστή διατροφή με περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιγότερα λίπη για αποφυγή περιττών κιλών.
  6. Επικοινωνία με τους αθλητές-ομάδες μας μέσω κοινωνικών δικτύων και video κλήσεων γιατί η επαφή είναι σημαντική στη διατήρηση κινήτρων και στόχων

Μία συχνότητα προπονήσεων τριών ή τεσσάρων ημερών την εβδομάδα αν εκτελεστεί σωστά, είναι αρκετή σε συνδυασμό με ένα κομμάτι αερόβιας άσκησης και μιας σωστής ισορροπημένης δίαιτας.

Tip: Μπορούμε να δίνουμε στους αθλητές, ασκησιολόγιο με ονομασίες στα λατινικά, ώστε να είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν στο youtube. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων όσο μπορούμε, από τη στιγμή που δεν είμαστε μαζί.

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA