Με σημαντικές αλλαγές ξεκινάει το Ουγγρικό πρωτάθλημα το Σάββατο 5/9
Η ουγγρική Λίγκα αρχίζει το επόμενο Σαββατοκύριακο, με σημαντική αλλαγή στη μορφή διεξαγωγής της.
Δεκατέσσερις ομάδες θα συμμετάσχουν σε ένα από τα αρχαιότερα εθνικά πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης (ιδρύθηκε πριν από 121 χρόνια), όπως και τις προηγούμενες σεζόν. Ωστόσο, η Ομοσπονδία αποφάσισε τη μείωση των ομάδων σε 12 από τη σεζόν 2026/27. Αυτή η μείωση είναι ο βασικός λόγος για τις αλλαγές στη φόρμουλα του πρωταθλήματος.
Στο πρώτο μέρος της κανονικής περιόδου 2025/26 (5 Σεπτεμβρίου – 28 Φεβρουαρίου) θα εφαρμοστεί σύστημα ενός γύρου «όλοι με όλους». Οι ομάδες θα δώσουν 13 αγωνιστικές πριν το πρωτάθλημα χωριστεί σε δύο γκρουπ. Οι οκτώ πρώτες θα συνεχίσουν στην άνω κατηγορία, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν 9η έως 14η θα αγωνιστούν στην κάτω κατηγορία. Σε αυτές θα προστεθούν η 1η και η 2η της Β’ Λίγκας (Second League), βάσει της βαθμολογίας στο μέσο της σεζόν. Έτσι, και τα δύο γκρουπ θα απαρτίζονται από οκτώ ομάδες.
Υπάρχει ειδικός κανόνας για τον διαχωρισμό σε δύο γκρουπ: αν η διαφορά βαθμών μεταξύ της 8ης και της 9ης ομάδας είναι τρεις βαθμοί ή λιγότερο, θα διεξαχθεί πλέι οφ για να κριθεί ποια θα πάει στην άνω κατηγορία.
Όλες οι ομάδες που προκρίνονται στο άνω γκρουπ (θέσεις 1–8) μεταφέρουν τα αποτελέσματά τους από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Έπειτα θα δώσουν επτά αγωνιστικές, με αντίστροφες έδρες σε σχέση με το πρώτο μέρος.
Μετά την 7η αγωνιστική (σύνολο 20 αγωνιστικών), οι τέσσερις πρώτες ομάδες προκρίνονται στα ημιτελικά των πλέι οφ. Η φόρμουλα των ημιτελικών είναι ίδια με την περσινή: συνυπολογίζονται τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων στην κανονική περίοδο και η σειρά διαρκεί μέχρι μία ομάδα να φτάσει τους 7 βαθμούς (που σημαίνει ότι όλα μπορεί να κριθούν ήδη από το πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών). Η ίδια μορφή ισχύει για τα πλέι οφ θέσεων 5–8.
Ο τελικός, ο μικρός τελικός και η σειρά για την 5η θέση ξεκινούν από μηδενική βάση και θα κριθούν στις τρεις νίκες. Στα πλέι οφ για την 7η θέση αρκούν δύο νίκες.
Διαφορετική είναι η φόρμουλα για τις ομάδες των θέσεων 9–16. Τα αποτελέσματα των πρώτων 13 αγωνιστικών δεν μεταφέρονται και όλες οι ομάδες ξεκινούν από το μηδέν. Μετά από 14 αγωνιστικές διπλών γύρων (εντός–εκτός), οι τέσσερις πρώτες θα διατηρήσουν τη θέση τους στην Α’ Λίγκα για τη σεζόν 2026/27, ενώ οι υπόλοιπες θα υποβιβαστούν στη Β’ Λίγκα.
Από την 1η αγωνιστική, μόνο τρία παιχνίδια θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αναβλήθηκαν και θα διεξαχθούν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, διάστημα στο οποίο θα γίνουν και αγώνες του Κυπέλλου Ουγγαρίας. Η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
5 Σεπτεμβρίου: UVSE – Szolnok
6 Σεπτεμβρίου: Miskolc – Honved, Szentes – OSC Budapest
8 Σεπτεμβρίου: DVSE Debrecen – Vasas
19 Σεπτεμβρίου: Eger – BVSC
23 Σεπτεμβρίου: Ferencvaros – KSI
1 Οκτωβρίου: Kaposvar – Szeged

