Οι φιλοξενούμενοι «έσπασαν» το μοτίβο, αλλά το ντέρμπι έμεινε στην Pro Recco
Στη δεύτερη αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης (Serie A1), οι εκτός έδρας ομάδες κατέκτησαν τέσσερις από τις επτά αναμετρήσεις — μια ένδειξη ότι το πρωτάθλημα διατηρεί ενδιαφέρον και αβέβαια.
Όμως στο μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής, αυτό ανάμεσα στην Pro Recco και την Trieste, το φαβορι πήρε το πάνω χέρι: Recco – Trieste 18-11.
Recco – Trieste 18-11: Ο πρωταθλητής δείχνει χαρακτήρα
Η Recco μπήκε αποφασισμένη στο παιχνίδι, παίρνοντας γρήγορα προβάδισμα 3-0. Η Trieste, όμως, δεν πτοήθηκε και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 4-4 στο μέσον της δεύτερης περιόδου. Η «απάντηση» της γηπεδούχου ήταν άμεση και αποφασιστική: με ένα επιβλητικό σερί 5-0 έφτασε στο 9-4, δημιουργώντας μια άνεση στο σκορ που διατηρήθηκε έως το τέλος.
Ιδιαίτερο στοιχείο: 11 παίκτες της Recco σκόραραν — ένδειξη βάθους και ομαδικής λειτουργίας.
Κορυφαίοι της Recco: Di Fulvio και Iocchi Gratta (από 3 γκολ)
Από την αντίπαλη πλευρά, ξεχώρισε ο Vuk Drašković της Trieste με επτά γκολ — ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, παρά την ήττα. Total
Η νίκη αυτή υπογραμμίζει ότι, όταν η Recco «ρολάρει», λίγοι μπορούν να την κοντράρουν — ειδικά εντός έδρας.
Τα υπόλοιπα της αγωνιστικής
-
Brescia – Posillipo 16-14: Ένα ντέρμπι με ανατροπές. Η Posillipo προηγήθηκε 9-6 στο ημίχρονο, αλλά η Brescia αντεπιτέθηκε και απάντησε σταθερά. Το γκολ της νίκης ήρθε στο τελευταίο δευτερόλεπτο από τον Jacopo Alesiani (έγινε πρώτος σκόρερ με 5 γκολ).
-
Roma Vis Nova – Quinto 16-14 (στα πέναλτι): Πρώτη φορά που αγώνας στη Serie A1 κρίθηκε μέσω διαδικασίας πέναλτι μετά την κανονική διάρκεια (12–12). Ο τερματοφύλακας Corregia έκανε 9 αποκρούσεις και ο Jakov Mrežep πέτυχε 5 γκολ (ένα από αυτά στα πέναλτι).
-
Ortigia – Florentia 17-15: Η Ortigia επανήλθε στις νίκες μετά την ήττα της πρεμιέρας. Ο Benedek Baksa ανέλαβε με 5 γκολ.
-
Savona – De Akker 21-9: Ο 20χρονος Ούγγρος Oliver Leinweber σκόραρε 5 φορές (είχε ήδη κάνει 8 στην πρεμιέρα), ενώ ο έμπειρος Pietro Figlioli πρόσθεσε 4.
-
Telimar – Olympic Roma 8-6, Canottieri Napoli – Salerno 14-9: τα δύο υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής.
Επισημαίνεται και ένα ματς που μεταφέρθηκε από την πρώτη αγωνιστική: Trieste – De Akker 18-15.
Η βαθμολογία μετά από 2 αγωνιστικές
| Θέση | Ομάδα | Βαθμοί |
|---|---|---|
| 1 | Savona | 6 |
| 2 | Pro Recco | 6 |
| 3 | Brescia | 6 |
| 4 | Telimar | 6 |
| 5 | Quinto | 4 |
| 6 | Trieste | 3 |
| 7 | Posillipo | 3 |
| 8 | Canottieri | 3 |
| 9 | Ortigia | 3 |
| 10 | Roma Vis Nova | 2 |
| 11 | De Akker | 0 |
| 12 | Florentia | 0 |
| 13 | Salerno | 0 |
| 14 | Olympic Roma | 0 |
Με 6 βαθμούς και 4 ομάδες ισόβαθμες στην κορυφή, η μάχη αναμένεται να είναι μακροχρόνια και συναρπαστική.
-
Η Pro Recco ως σημείο αναφοράς
Η Recco θεωρείται το «βαρύ χαρτί» του ιταλικού και ευρωπαϊκού πόλο. Στην ιστορία της έχει κερδίσει πολυάριθμα πρωταθλήματα, κύπελλα, τίτλους στην Ευρώπη. Βικιπαίδεια+2Βικιπαίδεια+2
Κάποιες αναφορές όμως δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα διοικητικά — π.χ. η ανακοίνωση του ιδιοκτήτη Gabriele Volpi το 2024 ότι αποσύρεται, η δημιουργία «Recco Water Polo» που αναλαμβάνει τον αθλητικό τίτλο του συλλόγου, και μια πιθανή επανιδρυση με διαφορετικές οικονομικές προοπτικές.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον κομμάτι ενός εκτενούς αφιερώματος: πώς διαχειρίζεται ένας ιστορικός σύλλογος κρίσεις, πώς επανασυνδέεται με το κοινό και διατηρεί το αγωνιστικό του επίπεδο. -
Το νέο στοιχείο των πέναλτι
Η εισαγωγή της διαδικασίας πέναλτι σε κανονικούς αγώνες του πρωταθλήματος είναι καινοτομία — και το γεγονός ότι έγινε ήδη χρήση της, στο ματς Quinto – Roma Vis Nova, αποτελεί σημείο ροής για το πρωτάθλημα
Θα ήταν ενδιαφέρον να αναλυθεί πώς αυτό επηρεάζει το στυλ παιχνιδιού, τον ρόλο των τερματοφυλάκων, το ψυχολογικό φορτίο των παικτών. -
Αστέρες & ανερχόμενα ταλέντα
-
Oliver Leinweber: μόλις 20 ετών και ήδη με εντυπωσιακές εμφανίσεις — 8 γκολ στην πρεμιέρα, 5 στη δεύτερη αγωνιστική.
-
Vuk Drašković: 7 γκολ με την Trieste παρά την ήττα.
-
Jacopo Alesiani: «εκτελέστρια» συμπεριφορά, με το γκολ της νίκης για τη Brescia.
-

