Η μεγάλη προσωπικότητα της ιταλικής υδατοσφαίρισης , ολοκληρώνοντας την 5η της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, είναι έτοιμη να επανέλθει δριμύτερη στις διοργανώσεις. Ο αρχηγός της Ιταλίας, Πιέτρο Φιλιόλι, δηλώνει: «Πολλές συζητήσεις, αλλά για τη Settebello παραμένω απόλυτα διαθέσιμος».

Έτσι, ο κορυφαίος σουτέρ που γεννήθηκε στη Βραζιλία και μεγάλωσε στην Αυστραλία, αρχηγός των Ατζούρι, αποσιωπά τις φήμες για πιθανή αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα.

«Νιώθω ακόμα σε πλήρη εγρήγορση και πάνω απ’ όλα το απολαμβάνω. Είμαι σίγουρος, χαλαρός και πιστεύω ότι θα μπορώ να παίξω σε υψηλό επίπεδο για μερικά ακόμη χρόνια. Αν συνεχίσω να παίζω το Champions League με την Προ Ρέκκο, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην συνεχίσω να είμαι επίσης μέλος της Settebello. Αφήνω τις αξιολογήσεις για την ηλικία σε άλλους, είναι υποκειμενικές».

Από την άλλη πλευρά, στα 37 του, ο Φιλιόλι είναι ένας σωματικά άψογος αθλητής – εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως κριτήριο για την τεχνική-αθλητική ανάπτυξη παικτών των εθνικών ομάδων- και σε αυτό συνδυάζει τον ενθουσιασμό ενός παιδιού.

«Όταν πηγαίνω στην πισίνα νιώθω σαν παιδί στο καρναβάλι. Θέλω ακόμα να είμαι παρών στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Φουκουόκα , το Ευρωπαϊκό στο Σπλιτ και ξανά για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Προφανώς, τότε ο Σάντρο Καμπάνια θα κάνει τις επιλογές του. Η Settebello είναι μια ομάδα με κύρος, αλλά την νιώθω σαν οικογένεια και θέλω να δίνω όλο και περισσότερα για την εθνική ομάδα»! 

Την επόμενη σεζόν, αναμένεται να διεξαχθούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (τον Μάιο, στην Φουκουόκα) και το Ευρωπαϊκό (τον Σεπτέμβριο στο Σπλιτ), όπου ο Φιλιόλι θέλει να είναι εκεί για να “διορθώσει” την 7η θέση στο Τόκιο.

«Για όσους δεν αγωνίζονται σε τέτοιο επίπεδο, είναι δύσκολο να κατανοήσουν πλήρως όλη τη δυναμική που οδηγεί μια ομάδα να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή να τερματίσει στην 7η θέση. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες, αλλά σε αντίθεση με τα ατομικά αγωνίσματα, στο ομαδικό άθλημα, οι νίκες είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων μαζί. Κάθε λεπτομέρεια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο τελικό αποτέλεσμα: αυτοματισμοί παιχνιδιού, αρμονία, φυσική, συναισθηματική κατάσταση. Αυτή τη φορά για την Settebello, αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε συνέχεια, δεν έγινε».

Μεταξύ των παραγόντων πιθανότατα επηρεάστηκε και ο διαιτητής: στο Τόκιο η Ιταλία δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί σε μια υδατοσφαίριση με πολλές αποβολές.

«Υπήρχε μια μεγάλη διαφορά στη διαιτησία μεταξύ του Champions League και των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δεν καταλαβαίνω δεδομένου ότι στο Τόκιο υπήρχαν οι ίδιοι διαιτητές από την Ευρώπη και λίγο πολύ οι ίδιοι σύνεδροι. Πρέπει να επιτύχουμε ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο για να καταστήσουμε το άθλημά μας πιο κατανοητό στο κοινό, αλλά και στους προπονητές και τους παίκτες. Δεδομένου αυτού, πρέπει επίσης να ξέρει πώς να προσαρμόζεται, ο Καμπάνια το είχε πει την παραμονή των Αγώνων». 

Πέρα από το κριτήριο της διαιτησίας, ο Φιλιόλι είναι πεπεισμένος ότι η Settebello θα μπορέσει να ανακάμψει στους επόμενους διεθνείς αγώνες.

Κλείνοντας, ο Φιλιόλι κατέληξε: «Το κύρος του να παίζεις στους Settebello σου δίνει ενέργεια, αλλά είμαστε άνθρωποι και η όρεξη μπορεί μερικές φορές να χαθεί. Είναι ένας κίνδυνος που υπάρχει σε κάθε ομάδα, ειδικά σε εκείνες που έχουν κερδίσει: η νίκη είναι εύκολη, η επιβεβαίωση είναι δύσκολη. Η νίκη είναι δύσκολο να διαχειριστεί: ακόμη και το 2012 φτάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και είχαμε κάποιες δυσκολίες που καταφέραμε να ξεπεράσουμε, κατακτώντας έτσι το ασημένιο. Από εδώ μέχρι το Παρίσι 2024 υπάρχουν τρία χρόνια, σε τρεις σεζόν οι εθνικές ομάδες που παίζουν σε υψηλό επίπεδο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και να καταλάβουν τι έλειπε στο Τόκιο, μαζί με το τεχνικό επιτελείο φυσικά. Σίγουρα ο καθένας από εμάς θα “διψάει” ακόμα περισσότερο: αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έχουν αφήσει μια άσχημη γεύση, αλλά θα ωθήσουν την Settebello να ξεκινήσει ξανά πιο συνειδητά»!

Πηγή: https://www.wpdworld.com/

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαλαχτάρη