Το μέλλον των πάλαι ποτέ ακριβοθώρητων ακαδημιών της Παρτιζάν κινδυνεύει άμεσα με… αφανισμό καθώς στο κολυμβητήριο της Μπανίτσα έχει μπει λουκέτο τους τελευταίους 2μιση μήνες και η κατάσταση μόνο ελπιδοφόρα δεν μοιάζει.

Η κλειστή πισίνα του αθλητικού κέντρου “Banjica” στην ομώνυμη γειτονιά του Βελιγραδίου έχει αδειάσει, αφήνοντας στο… έλεος του θεού τους αθλητές της επόμενης μέρας. Για πόσο ακόμα όμως τα όνειρά τους θα μένουν ζωντανά με τις υπάρχουσες συνθήκες; Το κλείσιμο του κολυμβητηρίου έχει επηρεάσει εκτός των άλλων και τον κολυμβητικό όμιλο “11 Απριλίου” που μοιραζόταν το χώρο με την Παρτιζάν, αφήνοντας κοντά στα 300 παιδιά στον… αέρα.

Τα κόστη συντήρησης ενός κολυμβητηρίου είναι υψηλά, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανοικοδόμηση νέων χώρων για τους αθλητές του υγρού στίβου αλλά και τη συντήρηση των ήδη υπαρχουσών. Η ιστορία άλλωστε γνωστή και χιλιοακουσμένη και στα του οίκου μας.

Στο ιστορικό αυτό κολυμβητήριο του SRC «Banjica” έχουν γαλουχηθεί πρωταθλητές Ευρώπης, κόσμου και Ολυμπιονίκες. Στα νερά του έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές όμως το πλήρωμα του χρόνου μοιάζει δυσοίωνο. Από τις 26 του Ιουλίου το νερό της εσωτερικής πισίνας έχει αδειάσει, θέτοντάς την εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης των φίλτρων, όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η Παρτιζάν προ ολίγων ημερών.

Η έκκληση των “ασπρόμαυρων” στις αρμόδιες αρχές μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα, με το περίφημο “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει” να βρίσκει νόημα και στην περίπτωση αυτή. Και αυτό διότι το αθλητικό κέντρο ανήκει στο δήμο Voždovac.

Και εκεί που προ τριετίας η Παρτιζάν υπέγραψε συμφωνία διάρκειας 50 χρόνων για τη χρήση του κολυμβητηρίου το οποίο μάλιστα θα ανακαινιζόταν, αναγκάζεται να… ξεσπιτωθεί. Σε μια πόλη που τα κολυμβητήρια δεν υπάρχουν με το “κουτάλι”, συνεπώς και η ζήτηση είναι τεράστια, αναγκάζοντας μεγάλο ποσοστό των νεαρών κυρίως αθλητών να τα παρατήσουν.

Η παρουσία του παλαίμαχου παίκτη του συλλόγου και διάσημου βετεράνου πολίστα Αλεξάνταρ Σάπιτς στον… θώκο της πρωτεύουσας (δήμαρχος Βελιγραδίου) τους τελευταίους μήνες διατηρεί ακόμα ζοφερές τις ελπίδες στους “ασπρόμαυρους” με τον ίδιο ωστόσο να τονίζει πως: “Είχα μια συνάντηση με τους διευθυντές όλων των αθλητικών κέντρων στο Βελιγράδι, ιδιοκτησίας της πόλης. Το πρόβλημα με το αθλητικό κέντρο Voždovac είναι ότι ανήκει στον ομώνυμο δήμο, πράγμα που σημαίνει ότι η πόλη δεν το έχει ακόμη. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα τα αθλητικά κέντρα στο Βελιγράδι, ειδικά οι πισίνες που είναι ακριβές στη συντήρηση, πρέπει να ανήκουν στην πόλη”.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ σοβαρό και χρίζει άμεσα λύσης για να συνεχίζει η… δεξαμενή που λέγεται Παρτιζάν να εφοδιάζει την παγκόσμια σκηνή της υδατοσφαίρισης.

Πηγή, photos: www.vaterpolovesti.com