Το μεγαλύτερο πρότζεκτ και ταυτόχρονα στοίχημα των Γάλλων στους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Σηκουάνας. Ο «ιερός Ποταμός» όπου και έλαβε χώρα η ιδιαίτερη – για πολλούς δεν δικαίωσε τις προσδοκίες – Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί σημείο καταταθέν της γαλλικής πρωτεύουσας και ως τέτοιο επιχείρησαν να αξιοποιηθεί.
Στα νερά του εμβληματικού ποταμού που έγινε η πρωτοποριακή «Παρέλαση των Εθνών», είναι προγραμματισμένο να βουτήξουν και οι αθλητές για το κολυμβητικό σκέλος του τριάθλου αλλά και εκείνοι της μαραθώνιας κολύμβησης.
Διάχυτη είναι η ανησυχία όλους αυτούς τους μήνες αναφορικά με τα λύματα του αποχετευτικού συστήματος του Παρισιού που κατέληγαν για χρόνια στο ποτάμι, μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού του, οι οποίες και ξεκίνησαν βέβαια εγκαίρως.
Ο αγώνας που έχει καταβάλει η Οργανωτική Επιτροπή των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων για να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες είναι μεγάλος. Άνθρωποι κλειδιά και πρόσωπα της πολιτικής (υπουργός αθλητισμού, δήμαρχος Παρισίου) βούτηξαν τις προηγούμενες μέρες στον Σηκουάνα για να αποδείξουν την καταλληλόλητά του ενώ οι αρμόδιοι έστειλαν σε προπονητές και αθλητές τα αποτελέσματα των υδροχημικών ελέγχων που γίνονται τακτικά στο ποτάμι. Το τελευταίο ήταν εντός ορίων.
Το πρώτο τεστ θα γίνει στις 30 Ιουλίου με το τρίαθλο των ανδρών, ενώ η μαραθώνια κολύμβηση θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Αυγούστου για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα. Εκεί θα βρίσκεται και ο Άλκης Κυνηγάκης, πέμπτος στο Τόκιο στα 10 χλμ ανοιχτής θάλασσας, αθλητής του εμβληματικού Σπύρου Γιαννιώτη που είχε κατακτήσει το ασημένιο στο Ρίο το 2016 στο… last dance μιας σπουδαίας καριέρας.
“Λάβαμε τις μετρήσεις του τελευταίου ελέγχου στα νερά του Σηκουάνα. Την προηγούμενη εβδομάδα μας έστειλαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων και οι αναλύσεις δείχνουν ότι είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.
Μας έχουν ενημερώσει ότι η εναλλακτική λύση στην περίπτωση που προκληθεί κάποιο πρόβλημα θα είναι το κωπηλατοδρόμιο, διότι δεν τους απασχολούν μόνο οι μετρήσεις για την ποιότητα του νερού, αλλά και ο καιρός. Μια δυνατή βροχή με διάρκεια, ενδεχομένως να αναγκάσει τους Γάλλους να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους. Περίπου 4-5 ημέρες νωρίτερα θα έχουμε εικόνα”, σχολίασε στο Sport24 ο Σπύρος Γιαννιώτης.
Το κόστος της επεξεργασίας των λυμάτων του αποχετευτικού συστήματος της Γαλλίας έχει ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η αφορμή για να λυθεί οριστικά (;) το ζήτημα με τα μολυσμένα νερά του Σηκουάνα, με απώτερο στόχο να αξιοποιηθεί από τους Παριζιάνους και στη συνέχεια της ζωής τους σε επίπεδο κολύμβησης.
“Οι Γάλλοι έχουν κάνει μια τεράστια επένδυση για να καθαρίσουν το ποτάμι τους και μέχρι στιγμής αυτό μοιάζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την επιτυχία των Αγώνων. Θέλουν πάση θυσία να διεξαχθούν εκεί η μαραθώνια κολύμβηση και το κολύμπι του τριάθλου, δεδομένου ότι θα χαρίσει μοναδικές εικόνες που θα μετρήσουν πολύ στην προβολή τόσο του Παρισιού όσο και των δύο αθλημάτων.
Θα είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχουμε δει στη μαραθώνια κολύμβηση, διότι αυτή τη φορά οι θεατές θα είναι ακριβώς πάνω από τους αθλούμενους και θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Στη Βραζιλία, όπου κατέκτησα το αργυρό μετάλλιο είχε στηθεί μια εντυπωσιακή κερκίδα στη θάλασσα, όμως δεν αξιοποιήθηκε.
Σηκώθηκαν μεγάλα κύματα και ξέβρασαν την κερκίδα στην Κόπα Καμπάνα. Γι’ αυτό ο αγώνας έγινε πιο κοντά στην ακτή. Για διάφορους λόγους θέλω να γίνει στον Σηκουάνα.
Ο ποταμός έχει ρεύματα και ο αγώνας θα είναι αρκετά δύσκολος. Θα αντέξουν οι έμπειροι κολυμβητές και ένας από αυτούς είναι ο Άλκης που παράλληλα διαθέτει μεγάλη προσαρμοστικότητα.
Συνήθως, οι αθλητές όταν πλησιάζουν οι αγώνες δεν ασχολούνται με την καθαρότητα του νερού. Θέλουν μόνο να αγωνιστούν. Έτσι ένιωθα κι εγώ που έχω πάθει γαστρεντερίτιδες από μολυσμένα νερά. Είχα διαλυθεί στο Χονγκ Κονγκ και στο Σάντος. Κάποιοι αθλητές προσπαθούν να προστατευθούν με προβιοτικά”.