Για πρώτη φορά με λευκά σκουφιά στο Παρίσι η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών! Ό,τι και να βάλει όμως, ό,τι και να φορέσει το μαχητικό της πνεύμα και αυτό που κρύβεται κάτω από αυτά, δεν το κλονίζει τίποτα!
Τρίτο παιχνίδι στο ολυμπιακό τουρνουά για την «Επίσημη Πετυχημένη», ισάριθμο θετικό αποτέλεσμα (8 οι πόντοι γιατί η νίκη με το Μαυροβούνιο ήρθε στα πέναλτι). Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου έκαναν το 3/3 στον Όμιλο, λύγισαν και τις ανταγωνιστικές ΗΠΑ με τις οποίες μυστικά δεν υπήρχαν αφού οι δύο ομάδες έκαναν κοινή προετοιμασία στο Βόλο, τον Γάλλο διαιτητή που είχε μία ευαισθησία στα πέναλτι κατά του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και προκρίθηκαν ήδη στην επόμενη φάση.
ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ 13-11
Κανένα παιχνίδι σε αυτό το τουρνουά – εξαιρώντας κανείς την πιο αδύναμη Ρουμανία – δεν θα ήταν εύκολο και κερδισμένο πριν ξεκινήσει. Και αυτό απεδείχθη και απέναντι στο σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών που πάντοτε ζορίζει την Ελλάδα. Και στη Φουκουόκα χρειάστηκε buzzer beater και η συνέχεια γνωστή, μέχρι τον τελικό. Για να δούμε αν η εξέλιξη θα είναι η ίδια.
Όπως και με το Μαυροβούνιο, το ξεκίνημα ήταν κάπως μουδιασμένο. Ίρβινγκ και Ντοντ έβαλαν μπροστά στο σκορ το σύνολο του Ουντόβισιτς με τον Γενηδουνιά να έχει σκοράρει στο μεσοδιάστημα για το 2-1.
Η «γαλανόλευκη» όμως αντέδρασε, βελτίωσε την άμυνά της και έδειξε ποιος είναι το αφεντικό. Το 1-2 έγινε 4-2, γρήγορα, αβίαστα. Η ελληνική ομάδα έπιασε στον… ύπνο δις τους αντιπάλους, χτυπώντας στην κόντρα με τον Βλαχόπουλο και τιμωρώντας την ανισορροπία της άμυνας από τα αριστερά με τον Καλογερόπουλο.
Δευτερόλεπτα αργότερα και αφού η άμυνα κρατούσε, ο Γενηδουνιάς μετουσίωσε σε γκολ το κερδισμένο πέναλτι του Αργυρόπουλου-Κανακάκη.
Ένα αμφισβητούμενο πέναλτι που χρεώθηκε στον Γκίλλα σε άμυνα λιγότερο που έγινε γκολ από τον Μπόουεν και ένα απίστευτο γκολ του Βάινμπεργκ από το ένα τέρμα στο άλλο που αιφνιδίασε τον Ζερδεβά, έκαναν το 4-4 και κράτησαν τον αντίπαλο στο παιχνίδι.
Ήταν εμφανές όμως ότι τα παλικάρια του Θοδωρή Βλάχου ήταν συγκεντρωμένα, ατομικά υπερτερούσαν ούτως ή άλλως και το γνώριζαν, συνεπώς αργά ή γρήγορα θα αποκτούσαν «μαξιλαράκι ασφαλείας».
Το απρόσμενο και ασυνήθιστο αυτό γκολ που δέχθηκε ο Ζερδεβάς μάλλον τον… τσίγκλισε αφού από τη δεύτερη περίοδο και έπειτα κατέβασε ρολά.
Στα 3μιση «άγονα» λεπτά έβαλε τέλος ο Νικολαϊδης με ΥΠΕΡΟΧΗ κίνηση από τη θέση του φουνταριστού με τον Παπανικολάου λίγο αργότερα να κάνει το 6-4 από το δοκάρι μετά από ασίστ του Καλογερόπουλου.
Ο Ίρβινγκ μείωσε (6-5), ο πρωταθλητής Ευρώπης όμως Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης και ενώ η επίθεση φαινόταν χαμένη έκανε ένα ΑΠΙΑΣΤΟ ΣΟΥΤ εκεί που ούτε η αράχνες δεν πάνε από την θέση «3» και πολύ μακριά για να επαναφέρει ξανά τη διαφορά στα δύο γκολ.
Η άμυνα στο λιγότερο βγήκε όμως ο Γάλλος ρέφερι «βάφτισε» το φάουλ του Χάλοκ στον Ζερδεβά, πέναλτι (θα μπορούσε να το είχε κερδίσει όντως νωρίτερα για να είμαστε ειλικρινείς) σε μία οριακή άμυνα του Στέλιου πάνω του.
Η απόφαση έφερε αντιδράσεις όμως ο Βάβιτς μείωσε σε 7-6. Η Εθνική ομάδα ήταν ανώτερη και το έδειξε στο μεγαλύτερο διάστημα της τρίτης περιόδου παρά το προβάδισμα των Αμερικανών (7-8). Το επιμέρους 1-4, έγινε μέσα σε τέσσερα λεπτά 4-4 με τον αρχηγό να παίρνει μπρος και την ελληνική ομάδα να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές της πισίνας. Ύπέροχα εκτελεσμένα παραπάνω με υπομονή, μπολοκ που υψώνονταν σαν… δέντρα πίσω
Η Ελλάδα ανέκτησε εν νέου τα ηνία, διαχειρίστηκε άψογα την ανωτερότητά της στην τελευταία περίοδο ούσα σταθερά με τρία γκολ μπροστά (12-9, 13-10) για να διαμορφώσει ο Ντάουμπε το τελικό 13-11, δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.
Ακόμα σημαντικότερο το αποτέλεσμα αν αναλογιστεί κανείς πως η Εθνική Ομάδα πόλο έπαιξε χωρίς τον Σκουμπάκη ουσιαστικά που έπαιξε μόλις 3’28” αφού αποβλήθηκε με τρεις ποινές.
Στο τελευταίο λεπτό αποβλήθηκε και ο Παπαναστασίου.
Οκτάλεπτα: 4-4, 3-2, 4-3, 2-2.
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 1, Φουντούλης 3, Παπαναστασίου, Γκίλλας, Αργυρόπουλος – Κανακάκης 4, Παπανικολάου 1, Κάκαρης, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 1, Τζωρτζάτος.
ΗΠΑ (Ντέγιαν Ουντόβισιτς): Βάινμπεργκ 1, Χούπερ, Βάβιτς 1, Όμπερτ, Ντάουμπε 1, Κουπίντο 1, Χάλοκ, Γούντχεντ 1, Μπόουεν 2, Ντοντ Κ. 1, Ντοντ Ρ. 1, Ίρβινγκ 2, Χόλλαντ.