Άτυχη στιγμή για τον Γιάννη Κωστάκη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς ο Έλληνας αθλητής ακυρώθηκε στα προκριματικά των 50μ πρόσθιο SB2 και έτσι δεν έλαβε θέση στην τελική κατάταξη του αγωνίσματος. Ο Κωστάκης αρχικά τερμάτισε στην 4η θέση με χρόνο 1:11.06, που έδινε την πρόκριση, όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε και δεν πήρε κατάταξη.
Η συλλογή του από μετάλλια είναι πολύ μεγάλη. Ο Έλληνας πρωταθλητής της κολύμβησης έχει ένα βιογραφικό γεμάτο με επιτυχίες. Τον Ιανουάριο του 1998 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στην Ολλανδία, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. ελεύθερο. Συνολικά έχει 4 χρυσά, 7 ασημένια και 10 χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και βέβαια ο Κωστάκης έχει και το χάλκινο στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Αυτό ήταν και το πρώτο του διεθνές μετάλλιο. Ακολούθησαν πολλά πρωταθλήματα με συγκομιδή ακόμα περισσότερων μεταλλίων ενώ παράλληλα έχει σημειώσει 11 παγκόσμια ρεκόρ κατά την περίοδο 2003 – 2017 σε 200μ. μικτή, 50μ. πεταλούδα, 100μ. ελεύθερο και 100μ. πρόσθιο και 5 ευρωπαϊκά στα 100μ. πρόσθιο. Βραβεύτηκε, επίσης, ως κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για τις χρονιές 2013 και 2014 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ).
«Δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια αυτά που αισθάνθηκα όταν ανέβηκα στο βάθρο στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας», είχε πει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Κωστάκης. «Όταν κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο εδώ, ένα ολόκληρο στάδιο είχε σηκωθεί στο πόδι και με χειροκροτούσε. Ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου και η απόλυτη δικαίωση για τους κόπους και την προσπάθεια που είχα καταβάλλει. Το να κερδίζεις ένα μετάλλιο στη χώρα σου είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα».
Το 2011 ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας μου», αναφέρει ο ολυμπιονίκης. «Στο πανευρωπαϊκό του Βερολίνου, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό με δύο κατάγματα στα πόδια μου, τα οποία με κράτησαν εκτός δράσης για αρκετό καιρό και με έριξαν ψυχολογικά. Έκανα δύο χειρουργεία και μεγάλη προσπάθεια με τις φυσιοθεραπείες. Όμως επανήλθα, γιατί το έβαλα πείσμα». Πράγματι, 2 χρόνια αργότερα, το 2013, όχι μόνο επανήλθε στις πισίνες, αλλά ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του Καναδά, κάνοντας την Ελλάδα περήφανη. Η σιδηρά πυγμή και η αποφασιστικότητα του, είναι χαρακτηριστικά που τα καταλαβαίνει κανείς, από τις πρώτες κουβέντες που έχει μαζί του, συνειδητοποιώντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με πειθαρχία, που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.
Στο Παρίσι άνοιξε τη συμμετοχή του με τη 12η θέση στα 150μ, μικτή ατομική και θα συνεχίσει την Παρασκευή (6/9) στα 50μ. ελεύθερο S3 και την επομένη στα 200μ. ελεύθερο S3. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο 53χρονος Ελληνας πρωταθλητής, έχει λάβει μέρος σε επτά (!) Παραολυμπιακούς Αγώνες.