Λίγοι μήνες απομένουν για την πολυαναμενόμενη μεγάλη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νετάνια τον Ιανουάριο (3-16/1), εκεί όπου οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών θα διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο. 

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης του 2024 θα είναι… ιστορικό από πολλές απόψεις, ενώ για πρώτη φορά, τα δύο τουρνουά θα διεξαχθούν σε δύο divisions και θα είναι η παρθενική διοργάνωση σε επίπεδο γυναικών με 16 ομάδες!

Με βάση τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν ακριβώς πριν από ένα χρόνο στο Σπλιτ όπου η Εθνική γυναικών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, αλλά και κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Ιουνίου, σχηματίστηκαν δύο κατηγορίες και στις δύο διοργανώσεις. Αυτή θα είναι η… πρεμιέρα αυτής της μορφής σε επίπεδο ανδρών-γυναικών, καθώς μέχρι στιγμής λειτούργησε εξαιρετικά στις διοργανώσεις των μικρών Εθνικών ομάδων.

Τα παραπάνω, προσδίδουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κλήρωση, καθώς στην κορυφαία κατηγορία θα υπάρξουν αρκετά ντέρμπι από την πρώτη εβδομάδα και μόνον οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν απευθείας στα προημιτελικά. Η τρίτη και η τέταρτη ομάδα κάθε γκρουπ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια “πρόκληση” από τις δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης που προέρχονται από τους ομίλους της division ΙΙ.

Ένας άλλος λόγος για τις αυξημένες προσδοκίες για θέαμα και σπουδαία παιχνίδια είναι ότι αυτό το Πανευρωπαϊκό θα δώσει μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε επίπεδο ανδρών και επίπεδο γυναικών. Αν κάποια από τις ομάδες που έχουν προκριθεί ήδη στο Παρίσι κατακτήσει τον τίτλο (Ουγγαρία και Ελλάδα στους άνδρες, Ολλανδία ή Ισπανία στις γυναίκες), η αμέσως επόμενη ομάδα που δεν έχει προκριθεί θα πανηγυρίσει την κατάκτηση μιας θέσης για το Παρίσι το 2024, κάτι το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο της Εθνικής ομάδας γυναικών της Αλεξίας Καμμένου.

Η κλήρωση της ασημένιας παγκόσμιας πρωταθλήτριας Εθνικής ανδρών

Α’ Όμιλος: Κροατία, Ισπανία, Γαλλία, Μαυροβούνιο

Β’ Όμιλος: Ουγγαρία, Ιταλία, ΕΛΛΑΔΑ, Γεωργία


Γ’ Όμιλος: Σερβία, Γερμανία, Ισραήλ, Μάλτα,

Δ’ Όμιλος: Ρουμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία

Η πρεμιέρα της Ασημένιας Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του Θοδωρή Βλάχου θα είναι με αντίπαλο την Ουγγαρία, σε μια ρεβάνς του τελικού του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Φουκουόκα και ειλικρινά ανυπομονούμε.

Το μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι το μοναδικό που λείπει από τη… συλλογή της «Επίσημης Αγαπημένης» και ήρθε η ώρα για ακόμη ένα σπουδαίο επίτευγμα αυτής της παρέας. Ένας φανταστικός όμιλος με αντιπάλους την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και την Ιταλία, ενώ και ο Α’ Όμιλος αναμένεται συγκλονιστικός.

Η κλήρωση της Ασημένιας πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής γυναικών 

Α’ Όμιλος: ΕΛΛΑΔΑ, Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία

Β’ Όμιλος: Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Γαλλία


Γ’ Όμιλος: Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία

Δ’ Όμιλος: Μεγάλη Βρετανία, Σλοβακία, Γερμανία, Βουλγαρία

Η πρεμιέρα της Εθνικής γυναικών θα είναι επίσης με αντίπαλο την Ουγγαρία και η «γαλανόλευκη» θέλει μια μεγάλη νίκη απέναντι στις Μαγυάρες ή την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση για να προκριθεί στα προημιτελικά απευθείας, αφού η Κροατία αναμένεται να μην προβληματίσει τις υπόλοιπες ομάδες του Α’ Ομίλου. Στον Β’ Όμιλο ανταμώνουν το Ισραήλ του Δημήτρη Μαυρωτά και η Γαλλία του Τεό Λοράντου.

Στην κλήρωση έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος της ΚΟΕ και Αντιπρόεδρος της LEN, Κυριάκος Γιαννόπουλος.