Εμπόλεμη κατάσταση για ακόμη μια φορά στο Ισραήλ και πλέον κάθε συζήτηση αφορά τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, όμως το αθλητικό πλαίσιο συνεχίζει να υπάρχει και οι εξελίξεις τρέχουν σε πολλά επίπεδα, με την UEFA να έχει αναβάλει κάθε προσεχή αναμέτρηση στο Ισραήλ.

Από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου η Νετάνια προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για να φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, ωστόσο τώρα η Διοίκηση της European Aquatics βρίσκεται σε έντονες σκέψεις όσον αφορά τη διοργάνωση, χωρίς ωστόσο να παρθεί κάποια οριστική απόφαση. Το ενδεχόμενο ματαίωσης ή αναβολής της διοργάνωσης πλέον συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με πληροφορίες του #AQF24 από πηγές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, όμως αυτό θα το γνωρίζουμε 100% την επόμενη εβδομάδα.

Το να αναβληθεί εντελώς μια τόσο μεγάλη διοργάνωση δεν φαντάζει εύκολο, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που δίνει δύο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, ωστόσο ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έως την έναρξη των αγώνων, αποτελεί πελώριο «αγκάθι» για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ώστε να παρθεί η απόφαση της αλλαγής έδρας και χώρας. Παράλληλα, το πανευρωπαϊκό του Ιανουαρίου θα έδινε τρεις προκρίσεις σε άνδρες και τρεις σε γυναίκες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα που διεξάγεται τον Φεβρουάριο.

Στα… σενάρια ή αν θέλετε στην παραφιλολογία έχει πέσει στο τραπέζι να ισχύσει η κατάταξη του τελευταίου πανευρωπαϊκού στο Σπλιτ, κάτι το οποίο αν συμβεί θα δώσει το εισιτήριο των ανδρών στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Κροατία στους άνδρες και στην Ελλάδα στις γυναίκες, ως δευτεραθλήτρια Ευρώπης, καθώς η πρωταθλήτρια Ισπανία έχει ήδη προκριθεί στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Ένα ακόμη σενάριο, αποτελεί το να δοθεί το εισιτήριο της Ευρώπης από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, δηλαδή η ευρωπαϊκή χώρα που θα καταταχθεί πιο ψηλά σε άνδρες και γυναίκες (σ.σ και δεν έχει λάβει ήδη την πρόκριση από προηγούμενη διοργάνωση) να εξασφαλίσει εκείνη το «Παρίσι 2024» (μια θέση σε άνδρες, μια θέση σε γυναίκες). Όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την European Aquatics να εξετάζει όλα τα σενάρια, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών και των ανθρώπων της υδατοσφαίρισης. Παράλληλα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πληροφορίες που διάφορα «κέντρα» προωθούν προς τα έξω.

Μια τόσο μεγάλη διοργάνωση απαιτεί τεράστια προσπάθεια για να υλοποιηθεί, γιατί μπορεί ο θεατής να βλέπει μια πισίνα και μερικούς αγώνες να διεξάγονται, αλλά από πίσω υπάρχουν οργανωτικά ζητήματα που σε τόσο μικρό διάστημα δεν είναι εύκολο να λυθούν, ώστε να μεταφερθεί η έδρα. Ξενοδοχεία, μεταφορές, χώροι προπόνησης, τηλεόραση, ιματισμός, υλικοτεχνικές προδιαγραφές, χορηγοί. Σε όλα αυτά σημειώστε ότι μια χώρα θα πρέπει να φιλοξενήσει περισσότερα από 500 άτομα και να φροντίσει για αυτά. Αθλητές, προπονητές, officials, καλεσμένους και δημοσιογράφους.

Στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, υπό τον κίνδυνο να ακυρωθεί η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού τον Ιανουάριο, έχουν ήδη ξεκινήσει τις συσκέψεις και τον προγραμματισμό, με στόχο εφόσον το event ματαιωθεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των εγχώριων πρωταθλημάτων της Α1 ανδρών και Α1 γυναικών, δηλαδή να «απλωθεί» λίγο και ενδεχομένως να μειωθούν οι εμβόλιμες αγωνιστικές που είναι προγραμματισμένες για συγκεκριμένες Τετάρτες, ενώ η μεγάλη διακοπή να οριστεί για μετά τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο διάστημα αργότερα από το αρχικό πλάνο.