Επίσημο: 2 – 18 Φεβρουαρίου 2024 το Παγκόσμιο της Ντόχα!

Το 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FINA – Ντόχα 2024 ήταν αρχικά προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, λόγω της «μετακίνησης» του 20ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, για το καλοκαίρι του 2023, αναπροσαρμόστηκε και η διοργάνωση του Κατάρ…

Η πρωτεύουσα του Κατάρ θα φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση της FINA για πρώτη φορά έχοντας ήδη «αγκαλιάσει» και οργανώσει μερικούς δημοφιλείς αγώνες του υγρού στίβου, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου 25άρας το 2014, συνολικά 9 μίτινγκ Παγκοσμίου Κυπέλλου κολύμβησης, τεσσάρων FINA Marathon Swim World Series και φυσικά ένα εκ των τουρνουά FINA Diving World Series – το 2009.

Με συνολικά 76 τελικούς στα 6 αθλήματα του υγρού στίβου: κολύμβηση, καλλιτεχνική κολύμβηση, open water, καταδύσεων, high dive και υδατοσφαίριση – η Ντόχα θα προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για την κορυφαία διοργάνωση του υγρού στίβου στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα αποτελεί «σταθμό» στον δρόμο προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, με όρια πρόκρισης για όλα τα αγωνίσματα και event να είναι ανοικτά.

«Στη FINA, δεσμευόμαστε να δώσουμε στους αθλητές επιπλέον ευκαιρίες να αγωνιστούν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η σημερινή ανακοίνωση είναι απόδειξη αυτού. Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε η Ντόχα θα φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση και που η επιτροπή διοργανωτών της, μοιράζεται το πάθος μας για τον υγρό στίβο, με προθυμία και την ευελιξία να διοργανώσουμε και αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σύμφωνα με το συμφέρον όλων των αθλητών και αθλητριών», δήλωσε ο πρόεδρος της FINA Husain Al-Musallam.

«Οι εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης της πόλης θα διασφαλίσουν ότι οι αθλητές μπορούν να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο, εμπνέοντας και την επόμενη γενιά».

Τα αγωνίσματα και οι αγώνες της κολύμβησης, της καλλιτεχνικής κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης θα πραγματοποιηθούν στο Aspire Dome, με τον χώρο να μετατρέπεται από τη μεγαλύτερη κλειστή αρένα στον κόσμο σε ένα τεράστιο συγκρότημα υγρού στίβου! Με τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα στο επίκεντρο της διοργάνωσης, οι καταδυτικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Hamad Aquatic Centre, έναν κλειστό χώρο 200μ από το Aspire Dome, ενώ τα event του high dive και της ανοιχτής θάλασσας θα διεξαχθούν στο κοντινό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Τέλος, η FINA θα ανακοινώσει σύντομα τις αναθεωρημένες ημερομηνίες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters – 2024, που θα διεξαχθεί επίσης στη Ντόχα.