Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι: Στον… αέρα η Τελετή Έναρξης στον Σηκουάνα

Ένα μήνα πριν τεθεί σε εφαρμογή το μεγαλεπήβολο σχέδιο των Γάλλων για Τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, η γενική πρόβα ματαιώθηκε και φήμες... οργιάζουν.

by Aquafeed 24

Η κλεψύδρα κυλά αντίστροφα, ο χρόνος αδειάζει. Αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο μεγάλο ραντεβού του Παρισίου, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους. Άλλωστε κάτι λιγότερο από ένα μήνα πλέον απομένει για την εκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πριν το κυρίως μενού, σήμα κατατεθέν κάθε διοργάνωσης αποτελεί η Τελετή Έναρξης. Πόσες και πόσες φορές έχετε βάλει σε επανάληψη τη βραδιά που σηματοδότησαν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας πριν από 20 χρόνια;

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων της 33ης Ολυμπιάδας είχε οραματιστεί μία εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης εν πλω, στο Σηκουάνα, η οποία και μόνο στην ιδέα ενθουσιάζει τους πρωταγωνιστές και την κοινή γνώμη. Τα εμπόδια όμως που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν/είναι υψηλά και έστεκαν/στέκουν σαν βουνό δυσθεώρητο. Παρά τις διαβεβαιώσεις των διοργανωτών πως όλα θα είναι έτοιμα την 26η του Ιουλίου, η αλήθεια είναι πως η μεγαλεπήβολη Τελετή Έναρξης με 85 σκάφη να πλέουν στον «ιερό ποταμό», βρίσκεται ένα μήνα πριν στον… αέρα. Η ανυπολόγιστη και ασυγκράτητη ενίοτε φύση, δεν μπαίνει σε στεγανά ούτε υπακούει σε ανθρώπινα πλάνα. Έχει τους δικούς της κανόνες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι αποστολές θα πλεύσουν στον ποταμό σύμβολο του Παρισίου για έξι χιλιόμετρα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στην “Πόλη του Φωτός”. Ο αυξημένος όμως υδάτινος όγκος (τέσσερις φορές περισσότερος από το νορμάλ σε αυτήν την περίοδο) οδήγησε στην ακύρωση της πρόβας. Τα ασυνήθιστα ισχυρά ρεύματα δημιουργούν προβλήματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ζήτημα δίχως λύση ενόψει της Τελετής Έναρξης.

Εκτός των άλλων στον Σηκουάνα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν αθλήματα ανοικτού νερού (open water) στις 8-9 Αυγούστου και τριάθλου σε Ολυμπιακούς (30-31 Ιουλίου) και Παραολυμπιακούς αγώνες, με τις έντονες όμως βροχοπτώσεις Μάϊου και Ιουνίου στη γαλλική πρωτεύουσα να έχουν αυξήσει τα επίπεδα μόλυνσης που με τόσο κόπο και κόστος, οι επιστήμονες προσπαθούν εντατικά να μειώσουν χρόνια τώρα. Οι γαλλικές αρχές έχουν επενδύσει την τελευταία δεκαετία πάνω από 1.4 δις ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού και την αναβάθμιση του αποχετευτικού συστήματος και ενώ οι διοργανωτές δηλώνουν σίγουροι πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, τα φαινόμενα απατούν και οι «ψίθυροι» εντείνονται.

Η Ανν Χιντάλγκο, σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισίου που είχε διαμηνύσει πως θα κολυμπήσει στον ποταμό στις 23 ή τις 30 Ιουνίου σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές την πρώτη ημερομηνία, ανέβαλε πάντως την… βουτιά της για τις 14 του Ιουλίου με το πρόσχημα των βουλευτικών εκλογών. Η ίδια πάντως σπεύδει να καθησυχάσει όσον αφορά την κατάσταση του ποταμού, λέγοντας… “είναι έτοιμα όλα”

Πηγή: Kathimerini.gr

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA