Το Επιμορφωτικό Συνέδριο προπονητών κολύμβησης που διοργάνωσε η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου ολοκληρώθηκε την Κυριακή (13/10) με απόλυτη επιτυχία.
Το Συνέδριο βοήθησε πολύ τους προπονητές να επιμορφωθούν και να λάβουν επιστημονικές γνώσεις από τους δύο Ιταλούς βασικούς ομιλητές, τον επί πολλές δεκαετίες επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Εθνικής Ομάδα Κολύμβησης της Ιταλίας και καθηγητή στο επιστημονικό κέντρο COMI της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τον εργοφυσιολόγο κ. Marco Bonifazi, αλλά και τον κ. Marco Lancissi προπονητή της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης της Ιταλίας και ειδικό σε θέματα φυσικής κατάστασης και προετοιμασίας στο έδαφος.
Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το ΣΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και το επιστημονικό δυναμικό του προγράμματος Αθλητικής Αριστείας “Sports Excellence”, που υλοποιεί η Αναγέννηση και Πρόοδος με αποκλειστική δωρεά από το ISN.
Ο Γενικός γραμματέας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Σαρακατσάνης, ανέφερε μετά το τέλος του Συνεδρίου τα εξής: “Το Συνέδριο ήταν υψηλού επιπέδου. Ο κύριος Μπονιφάτσι είναι αρκετά χρόνια στον χώρο, εγώ τον γνωρίζω περισσότερα από 30 χρόνια και προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε όσους βρέθηκαν, όμως δεν είχε την προσέλευση που εγώ πίστευα ότι θα έχει. Δεν γίνεται να έρχονται προπονητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και να απουσιάζουν αυτοί των Αθηναϊκών σωματείων. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως ο καθένας φτιάχνει την ιστορία του μόνος του”.
Με τη σειρά του, ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΚΟΕ, Χριστόδουλος Χούμας, τόνισε:” Το Συνέδριο Επιμόρφωσης Προπονητών Κολύμβησης ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Παρακολουθήσαμε εξαιρετικές ομιλίες από όλους, ιδιαίτερα από τους δύο Ιταλούς, όπως και από τους ειδικούς των δύο ιδρυμάτων που μας στηρίζουν. Η αίθουσα ήταν πάντα γεμάτη και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από όσους βρέθηκαν εδώ. Ιδιαίτερα με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουμε επιστημονική συνεργασία, η οποία περνάει και στην πράξη, αλλά και αλλού είδους συνεργασία. Παράλληλα, όμως, θέλουμε και η Πολιτεία να μας στηρίξει περισσότερο με χρηματοδοτήσεις, γιατί κάνουμε πολλές προσπάθειες που έχουν στόχο την ενεργοποίηση όλου αυτού του επιστημονικού δυναμικού και της ανάπτυξης της Κολύμβησης, ενός αθλήματος που έχει αρκετή αναγνωρισιμότητα και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει πολύ. Εμείς συνδυάζουμε και την κοινωνική πλευρά της Κολύμβησης και την προσπάθεια δημιουργίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Χρειάζεται μια πιο συγκεκριμένη οργάνωση και δομή και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ιδιαίτερα τα ΤΕΦΑΑ, να βρίσκονται κοντά στις Ομοσπονδίες και να στηρίξουν την επιστημονικοποίηση των αθλημάτων”.